Mikael Renberg, här som expert i SVT Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNMikael Renberg, här som expert i SVT Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mikael Renberg, här som expert i SVT Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mikael Renberg, lagkapten i Luleå 2006 Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSENMikael Renberg, lagkapten i Luleå 2006 Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Mikael Renberg, lagkapten i Luleå 2006 Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Mikael Renberg, lagkapten i Skellefteå 2007 Foto: JAN DÜSINGMikael Renberg, lagkapten i Skellefteå 2007 Foto: JAN DÜSING
Mikael Renberg, lagkapten i Skellefteå 2007 Foto: JAN DÜSING

"Kan inte göra något om de buar ut mig"

Publicerad

Luleås samtliga lagkaptener är inbjudna till klubbens 40-årsfirande i kväll mot Rögle.

Men att Mikael Renberg ska medverka har väckt ont blod hos delar av fansen. 

– Jag kan inte göra något om de buar ut mig – folk får tycka vad de vill, säger Renberg.

Luleå Hockey fyller 40 år och i kvällens möte med Rögle hemma i Coop arena ska klubben fira jubileet.

Som en del av firandet har klubben bjudit in samtliga lagkaptener sedan föreningen bildades 1977. Bland dessa märks Chris Abbott, Johan Harju, Anders Burström, Stefan "Skuggan" Nilsson – och Mikael Renberg.

Renberg var som bekant kapten för Luleå 2005-2007 innan han lämnade för ärkerivalen Skellefteå – och blev kapten där säsongen efteråt. Flytten väckte starka känslor i Norrbotten. Renbergs har i efterhand förklarat att orsaken till flytten var en tvist med Luleå om ansvaret i Obol-härvan – då ett flertal svenska elitidrottare blev lurade på stora summor - däribland Renberg.   

– Det fanns personer i klubben som inte talade sanning. Det är fortfarande ett svek i mina ögon, har Renberg förklarat i podcasten "Holmgren möter".

"En parentes i föreningens historia"

Men i kväll är Renberg tillbaka i Luleå för att tackas av för sina åtta säsonger i klubben och två år i klubben.  

Luleåfans ordförande Stefan Baudin sin syn på saken.

– Jag tror att det kommer vara 13 lagkaptener på plats, och "Micke" Renberg är ju bara en av dem. Han är ju egentligen bara en parentes i föreningens historia, säger han till NSD.

– De som väljer att applådera eller jubla kommer göra det, de som väljer vara tysta kommer vara tysta och de som kommer bua kommer bua. Och det är så vi tycker att det ska vara. Vi har inte gått ut med någon uppmaning att folk ska agera på ett visst sätt, fortsätter han.

Renberg: "Känner mig hedrad"

När SportExpressen når Mikael Renberg är han på väg till Arlanda för att flyga upp till Luleå inför kvällens jubileumsfirande.

– Det ska bli jättekul. "Skuggan" ringde och frågade om jag ville komma upp. Det var självklart att man tackade ja. Jag känner mig hedrad för att få vara med i firandet, säger Renberg.

Hur tror du att mottagandet kommer att bli, med tanke på din bakgrund?

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag kan inte kommentera vad andra känner kring mina beslut. Folk får tycka vad de vill. De har rätt till sina åsikter.

Vore det jobbigt om folk buade - eller kan du lägga det åt sidan?

– Jag kan ändå inte göra något åt det, om de buar åt mig. Det får bli de reaktioner som det blir. Jag åker upp och ska ha en trevlig kväll. Det som händer, det händer. När "Skuggan" bjöd upp mig och ville att jag skulle komma så kände jag att jag inte kunde tacka nej. Sen får folk reagera på det sätt de vill.

Hur går det i kväll?

– Jag tror det går bra, Luleå är ett bättre ett lag än Rögle. Rögle kommer att börja ta poäng även på bortaplan men jag tror inte att det blir mot ett heltaggat Luleå som vill börja ta trepoängare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag