Kåberg: 'Kan nog bli utbuad ganska snabbt'

Emil Kåberg är tillbaka i SHL - med laget som han drömde om att spela för som pojklagsspelare. "Det tog 25 år innan drömmen om Örebro slog in", säger han.
Foto: Nils Petter Nilsson

Skägget är borta.

Inte attityden.

Emil Kåberg är fortfarande en av de jobbigaste jävlar man kan möta i SHL.

Som när jag frågar hans tränare Patrik Ross om hur han själv tyckte det var att möta Kåberg.

– Då ville jag slå ihjäl honom.

Jodå, Örebros tränare är en av många som blivit rasande på Emil Kåberg genom åren.

– Ja, han blev lite arg då, säger Emil och ler.

Då möttes en ung Kåberg och stjärnan Patrik Ross och ja, då small det.

– Det var nästan så vi började jaga varandra redan på uppvärmningen. Man tänkte alltid att man var tvungen att vara på sin vakt när den jäveln var på isen, säger Patrik.

Numera är Ross coach och Kåberg en av hans viktigaste spelare.

– Men du har inte blivit snällare, säger jag.

– Nej, inte alls. När jag först kom in i Färjestad så visste jag att det inte var för min skicklighet. Jag tog till alla medel jag kunde och spelade hårt. Men jag har alltid varit en lagspelare. Och nu tänker jag ännu mer på laget. Jag hjälper inte laget om jag tar dumma utvisningar, säger Emil och fortsätter:

– Men det är klart, om jag får med mig någon ut så...

Han ler.

Du är en jobbig jävel att möta?

– Det är klart det är så. Och folk blir ofta irriterade på mig.

På träningarna också?

– Nja, det var värre när jag var yngre. Då sket jag i om någon råkade illa ut. Nu tänker jag mer på mina kompisar. I början i Färjestad gick jag hårt fram och det var väl inte alltid så populärt när jag dyngproppade någon som inte såg att jag kom.

Kåberg hyllar ändå unga spelare som tar för sig på träningar.

– De ska in och köra hårt, de ska höja intensiteten på träningarna. Det tvingar alla andra att höja sig. Ingen ska känna sig helt säker på sin plats i laget. Du ska jobba för det.

Drömde om Örebro

För de flesta är Emil Kåberg fortfarande en "Färjestad-spelare". Det var där han slog igenom och där han blev svensk mästare tre gånger.

Men det är nu han är hemma. Han växte upp i Kumla och såg upp till storebror Örebro.

– Drömmen för mig då var att ta en plats i A-laget i Örebro och jag var ofta här på matcher och kollade in profiler som Peter Hasselblad och Håkan Åhlund.

I stället hamnade han i Färjestad.

– I många år fanns inte ens tanken. Örebro hade det tufft länge och jag hade det bra i Färjestad. Men när Örebro gick upp i allsvenskan och föreningen började satsa igen så kändes det spännande. Så ja... det tog 25 år innan drömmen om Örebro slog in, haha.

Han nobbade faktiskt ett nytt kontrakt med Färjestad för att flytta hem.

– Jag hade inte kommit hit om inte föreningen haft ambitionen att gå upp. Det var en dröm jag hade när jag flyttade till Örebro, att vi skulle ta oss tillbaka till högsta serien. Och nu är vi här. Inget är större i Sverige än att vinna SM-guld, men efter det kommer nog att gå upp. Det är en så härlig känsla. En känsla som verkligen liknar att vinna SM-guld.

Och nu väntar SHL-premiär mot Färjestad i Karlstad.

– Jag har aldrig mött Färjestad i en riktig match, bara en träningsmatch med Bofors en gång. Så det blir väldigt speciellt.

Utbuad i Löfbergs Lila?

Om du är dig lik, så kommer du snabbt att bli utbuad i din gamla hemmaarena.

– Ja, det fanns ju de i Karlstad som tyckte jag var tokig som flyttade till Örebro. Hur kunde jag tacka nej till Färjestad sa de. Och visst, jag kan nog bli utbuad ganska snabbt. Men det är inget konstigt med det. Det är så det ska vara.

Emil Kåberg har blivit utbuad i ganska många arenor i sitt hockeyliv.

Han är van.

Han är också en av få spelare i detta Örebro som verkligen vet vad som väntar.

Detta lagbygge känns bräckligt, chansartat - men väldigt spännande.

Är ni redo för högsta serien?

– Vi är väl förberedda, sen är det så klart skillnad mot hur det är i en klubb som Färjestad som alltid har SM-guld som mål.

Ni är svårtippade och jag kan inte annat än sätta er i botten.

– Jag förstår det. Vi är nya. Vi kommer hänga med i farten, men sen gäller det att få ihop det också. Det är små detaljer som skiljer. Jag vet inte hur många uddamålsförluster Rögle hade i fjol. Men jag tycker ändå att vi har ett lag som ska klara oss bra och etablera oss i SHL.

Rögle gick ut stenhårt inför fjolåret och sa att man skulle vinna SM-guld.

– Det kändes lite påhittat, va? Trodde man på det själva? Vårt mål är att etablera oss i SHL.

"Inte så jävla gammal"

Du själv då - hur bra är du som 35-åring efter två säsonger i allsvenskan?

– Jag är bättre nu än de sista två-tre åren jag spelade i elits... i SHL. Kroppen är hel. I slutet i Färjestad opererade jag magen och gjorde sönder baksidan av ena låret. Nu har jag kunnat sommarträna väldigt bra. Fysiskt har kroppen aldrig känts bättre. Och jag är inte så jävla gammal. Jag känner mig i väldigt bra form.

Kåberg kommer vara extremt viktigt för nykomlingen, med sin erfarenhet och inställning.

Detsamma gäller backar som han själv hyllar: Tomas Skogs, Daniel Sondell och Christofer Norgren.

Ni kommer att testas i motgång?

– Så är det. Det kommer att komma jättetuffa perioder. Men det är tjusningen med sporten, att kriga sig ur de situationerna också.

Thörner som mental tränare

Intressant med Örebro är också att klubben anlitat förra rallykartläsaren Tina Thörner som mental tränare. I hockeyns machovärld är inte alla så pigga på att "prata om känslor" och att dessutom göra det med en kvinna - ja, det är nya tider.

Bättre tider, givetvis.

Kåberg nyser åt gammalt skitsnack.

– Det är klart att det kan vara bra att prata med en mental tränare ibland. Tina har varit här och haft både gruppsamtal och enskilda samtal. Hockeyn måste våga hitta nya vägar. På isen finns kanske inte så mycket nytt att uppfinna. Så vill man framåt i utvecklingen och hitta sätt att bli bättre så får man göra saker utanför isen. Det är inget konstigt med det.

– Och Tina har levt i tuffa manliga miljöer i sitt jobb som kartläsare i rallyvärlden. Så att vara i den här miljön är inget konstigt för henne.

– Sen kan det vara lättare för mig i tuffa situationer, jag är en spelare som får kämpa mig ur det, vara fysisk och kriga på isen. För en lirare kan det vara värre när det inte fungerar, då är det lätt att börja fundera och då kan det vara värdefullt att ha någon att prata med. Som jag sa: Det gäller att våga tänka i nya banor. Det är inte farligt att prova nya grejor.

Lyssna och lär alla dinosaurier där ute.

Emil Kåberg är ett föredöme på många sätt.

MAGNUS NYSTRÖMS SHL-NEDRÄKNING

NYSTRÖMS TABELL

1) ...

2) HV 71

3) LINKÖPING

4) ...

5) FRÖLUNDA

6) ...

--------------

7) ...

8) VÄXJÖ

9) ...

10) ...

--------------

11) AIK

12) ÖREBRO

---

11 POÄNG I FJOL

Namn: Emil Kåberg.

Ålder: 35. Längd: 186. Vikt: 91.

Position: Forward.

Moderklubb: IFK Kumla.

Kom från: Färjestad, 2011.

Senaste säsongen: 56 matcher, 11 poäng (4+7), 70 utvisningsminuter.

Kontrakt: 2013/2014.

---

NYSTRÖMS PROGNOS:

BÄST

Med all respekt för nordamerikanerna i laget. Svenske mästaren Tomas Skogs från Skellefteå är Örebros bästa värvning. Det är Skogs och Kåberg som vet bäst i Örebro vad som krävs för att bli bäst.

-

MÅSTE BLI BÄTTRE

23-årige Tim Sandberg floppade i Djurgården och kändes inte som en målvakt för högsta serien. Han var kvalseriens bäste målvakt i våras, bra så långt. Men nu måste Sandberg spela sitt livs bästa hockey - i en hel säsong.

-

BÄTTRE ÄN DE FLESTA TROR

Backen Johan Motin gjorde ett fantastiskt slutspel med Färjestad 2009. Sedan körde han vilse i karriären och drömmen om NHL blev bara en enda match. Efter spel med Springfield Falcons och Oklahoma City Barons var det en stukad Motin som åkte ur med Timrå i fjol. Men här finns en enorm potential. Gäller bara att han plockar fram det.