Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säsongen över: ”Det är verkligen en tomhet”

Luleå vann grundserien i överlägsen stil men kommer inte få chansen att vinna SM-guld.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björklöven och Modo imponerade stort i hockeyallsvenskan och blir nu kvar där även nästa säsong.Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Leksand blir trots sitt tuffa år i SHL kvar i finrummet även nästa säsong.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hockeysäsongen är över.

Svenska ishockeyförbundets besked:

Inget slutspel eller kvalspel, inga lag åker ur, inga lag flyttas upp.

– Det är verkligen en tomhet, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson.

Under gårdagen kunde SportExpressen avslöja att de 14 SHL-klubbarna kommit överens om en begäran till det svenska ishockeyförbundet.

Deras krav: Avsluta säsongen med omedelbar verkan.

Nu meddelar förbundet att hockeysäsongen 2019/2020 definitivt är över. De har också beslutat att samtliga lag stannar kvar i den serie som de spelade i under säsongen.

Det vill säga: Inget slutspel, inget kvalspel.

Inga lag åker ur SHL och inga lag går upp från hockeyallsvenskan.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med berörda ligaorganisationer om hur vi ska hantera den uppkomna situationen, men också i förhållande till svensk ishockeys tävlings- och seriebestämmelser, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Sanny Lindström om SHL-beskedet:

Hela SHL-slutspelet ställs in, inga lag åker ur och inga lag flyttas upp. Sanny Lindström menar att stora ekonomiska förluster väntar klubbarna.

Ishockeyförbundets beslut

■ Allt spel i samtliga ligor inklusive slutspel och kvalspel ställs in för säsongen 2019/2020.

 

■ Eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras. Därför koras ingen svensk mästare i någon kategori.

 

■ Eftersom inga kval eller slutspel kan spelas vidare eller slutföras enligt bestämmelserna, kan inget lag flyttas upp eller degraderas,

samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillhöra samma serier även kommande säsong.

 

■ Med anledning av de beslut som nu fattats kommer Förbundsstyrelsen nu att se över hur licensregelverket ska tillämpas.

Beskedet: Hela hockeysäsongen stängs

Han fortsätter:

– Därför har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in säsongen för SHL, SDHL hockeyallsvenskan och hockeyettan och som en konsekvens av det att inte dela ut något SM-guld i år eller spela färdigt kvalen.

SportExpressen har varit i kontakt med Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler, som säger så här om söndagens definitiva beslut:

– Med tanke på gårdagens kommunikation från SHL var det väntat. Det är naturligtvis jättetråkigt, men sekundärt med tanke på hur läget är, säger han och avslutar:

– Vad som händer den närmaste tiden kommer att klarna under morgondagen. Men nu stänger vi och utvärderar säsongen 2019/2020.

Luleå vann grundserien och var storfavorit att ta hem sitt första SM-guld sen 1996. Men så blir det inte.

– Jag har all förståelse för beslutet. Jag är besviken att inte säsongen fick fortskrida i lugn och ro och den här pandemin inte hade dykt upp, men nu är vi där och i den här situationen är inte något SM-guld något vi funderar över. Vi måste ta hand om nära och kära i första hand, säger Luleås general manager Stefan ”Skuggan” Nilsson till TT.

I vissa stängda ligor, till exempelvis svenska basketligan, har seriesegraren tilldelats SM-guldet. Nilsson hade inte velat se en liknande lösning inom hockeyn.

– Det är sant att vi vann serien, men vi har inte spelat om SM-guldet på rätt sätt och då känner inte vi att vi på något sätt är ett värdigt mästarlag. Vi accepterar och förstår beslutet och vi lägger ingen energi på att vi inte vann.

SHL-stjärnornas besvikelse: ”Hittar inte några ord”

Två stjärnor i ligan som hade sett fram emot ett långt slutspel är Jonathan Pudas i Skellefteå AIK och Linus Johansson i Färjestad.

De blir ledsna över beslutet och att deras säsonger tar slut så abrupt, men förstår ändå beslutet.

– Det är verkligen en tomhet och tråkigt att det roligaste som finns inom hockeyn, försvinner. Men oavsett hur tråkigt det är, så är det rätt beslut, säger Johansson.

Jonathan Pudas:

– Hittar inte några ord som kan förklara känslan... all tid man lägger ner under en säsong bara försvinner.. På något sätt har man inte riktigt tagit in att säsongen är över än..  

– Beslutet var det enda rätta dels för att hälsan självklart går före sporten alla dagar i veckan men också för att det hade varit roligare att se målarfärg torka än att se en match utan publik. 

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist:

– Det var ett väntat beslut med tanke på allt som händer i världen och Sverige. Det hade varit ohållbart att fortsätta spela.

Även HV71:s storstjärna Lias Andersson delar med sig av sina känslor och tankar om beslutet:

– Klart det är tomt just nu, jag kände att vi hade nåt bra på gång och ett lag för att vinna! Men står bakom beslutet till 100 procent då hälsan går först.

Skellefteås tränare Tommy Samuelsson:

– Det var helt rätt att ställa in säsongen, SHL var väl nästan sista ligan i världen att göra det. Så vi var förberedda på detta. Sporten blir ganska liten i dessa sammanhang. Jag har en mamma, pappa och svärmor i 80-årsåldern. Det är klart jag känner oro för dem.

 

Här är ALLA SHL-mål från sista omgången av SHL:

Här är ALLA SHL-mål från sista omgången.