Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Passningen till brorsan – efter dunderskrällen

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

TIMRÅ/STOCKHOLM. Det skrevs historia i Timrå på måndagskvällen. 

Oskarshamn är klart för SHL för första gången i klubbens historia – efter att ha besegrat Timrå med 3-0 i den avgörande kvalmatchen. 

– Vi är nog lite i chock och så jäkla glada, säger Filiph Engsund.

Kvalserien mellan Timrå och Oskarshamn har varit en dramatisk historia. 

Hela fyra av matcherna har slutat avgjort efter full tid, och har avgjorts i förlängning. Precis det hände i lördags när Oskarshamn vann den sjätte matchen, och tvingade fram ett sjunde och avgörande kvalmöte. 

Men på måndagen blev det aldrig dramatiskt på det sättet. 

I slutet av den första perioden skickade Joakim Thelin i väg ett skott på Victor Brattström i Timrå-målet. Brattström räddade – men returen gick ut till Jonas Engström som kunde göra 0-1. 

Brattström fick något överraskande stå i mål för Timrå, i stället för Niklas Svedberg som vaktat kassen i de sex tidigare matcherna. 

I den sista periodens nionde minut släppte Brattström in sitt andra mål för kvällen – men det berodde främst på att hans lagkamrater slarvade framför mål. 

Oskarshamn slog Timrå – klart för SHL

Ett missförstånd gjorde att Alexander Falk skickade en perfekt passning till Oskarshamns Matias Sointu, som var helt ren och enkelt kunde skicka in 2-0. 

Timrå tog ut målvakten Brattström i slutminuterna och försökte trycka på för en kvittering, men i stället kunde Oskarshamn sätta 3-0 i öppen kasse – det blev också slutresultatet. 

Segern innebär att Oskarshamn är klart för SHL – och det här är första gången klubben spelar i den svenska högstaserien i hockey. 

– Det betyder jättemycket för mig, framför allt för killarna. Vilken resa vi gjort hela säsongen. Jag är glad för killarna och föreningen, det är jättekul, säger Oskarshamns tränare Håkan Åhlund i C More.

– En av de största skrällarna i svensk hockeyhistoria, säger kommentatorn Patrik Westberg i C More. 

”Offrat oss för att nå hit”

Timrå spelade 13 säsonger i SHL, då hette Elitserien, mellan 2000 och 2013, och var tillbaka den här säsongen efter fem säsonger i hockeyallsvenskan – efter seger mot Karlskrona i kvalet förra året. 

– Man där så mållös, jag tycker att vi spelar grymt försvarsspel och är uppoffrande för varandra. Det är signifikativt för vad vi gjort hela säsongen, säger backen Oskar Nilsson. 

Är du redo för SHL?

– Ja, det tycker jag. Jag känner mig redo för SHL, det har jag gjort i fyra år. 

Målvakten Christoffer Rifalk har varit en nyckelspelare för Oskarshamn under kvalspelet – under måndagens match gjorde han 42 räddningar och höll nollan.

– Vi kommer ihop jäkligt bra som lag, och vi har offrat oss för att nå hit. Det kommer bli svårt att hitta en sådan här grupp igen, säger Rifalk i C More.

– Vi är nog lite i chock och så jäkla glada. När vi tog AIK kände jag att nu finns det chans för det här, säger Filiph Engsund, som också skickar en passning till sin bror – Luleås Oscar Engsund – inför nästa SHL-säsong:

– Nu får han komma hem. 

FÅ BÄST KOLL! Följ IK Oskarshamn – direkt i Messenger 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Timrå – direkt i Messenger