Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelarens reaktion: ”Är väldigt lättad”

Förundersökningen om våldtäkt läggs ner – fortfarande misstänkt för misshandel.
Brynäs hemmaarena.
Foto: LISA MATTISSON

Åklagaren lägger ned förundersökningen om våldtäkt mot Brynässpelaren. 

Mannen släpps på fri fot, även om misstankarna om misshandel kvarstår. 

– Det finns inte stödbevisning så det räcker, säger åklagaren Annika Hessel.

– Det var inte en dag för tidigt kan jag säga, säger försvarsadvokaten Hanna Lindblom.

Brynässpelaren anhölls den 3 maj misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. Misstankarna rörde händelser som inträffade den 13-14 mars och målsäganden är en kvinna som spelaren hade en nära relation med. 

Under fredagen meddelade åklagarmyndigheten att man lägger ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt. 

 – Det har varit en förundersökning om våldtäkt och misshandel och nu har vi kommit fram till, det som gäller våldtäkt, att det inte finns tillräckligt med bevisning. Det handlar inte om att kvinnan inte är trovärdig, utan att ord står mot ord och det finns inte stödbevisning så det räcker. Därför läggs misstankarna om våldtäkt ner, säger åklagaren Annika Hessel.

Adovkaten: ”Han var väldigt lättad”

Annika Hessel förklarar mer ingående vad som ligger bakom beslutet: 

– Vi har hört ett ganska stort antal personer. Det finns ju inte några ögonvittnen eller så, men det är personer som målsägande varit i kontakt med efteråt. Vi har gått igenom telefoner för att se om det finns något stöd där i form av meddelanden.

Varför släpps han på fri fot?

– En av häktningsgrunderna var den här allvarligare brottsmisstanken våldtäkt. Man brukar prata om obligatorisk häktning när det är minimum två år på straffskalan. När våldtäktsmisstanken faller så faller också den häktningsgrunden.

Spelarens advokat Hanna Lindblom är lättad efter beskedet.

– Det var inte en dag för tidigt kan jag säga. Och det var väldigt, väldigt väntat, säger Lindblom och fortsätter:

– Jag ringde faktiskt åklagaren i morse för jag fick information från polisen om att det hade kommit in en ny åklagare i ärendet. Jag gjorde något som jag aldrig brukar göra men jag ringde för att jag var så övertygad om att de här omständigheterna inte räcker för misstanken. Så jag sa ”kan du ta en ordentlig titt på det här innan helgen? Han ska inte sitta i onödan”.

Lindblom säger att spelaren är lättad efter beskedet.

– Det tog väl tre timmar, sedan ringde hon mig och sa att de släpper honom. Då ringde jag till min klient på en gång. Han är väldigt, väldigt lättad.

Fortfarande misstänkt för misshandel

Mannen utreds fortfarande misstänkt för misshandel. 

– Det är inga konstigheter. Det är inte samma brådska för åklagaren att ta beslut i den delen eftersom han inte behöver vara häktad längre. Nu får utredningen ha sin gilla gång men det är ingen brådis längre. Han får väl vara misstänkt ett tag till och så får vi se var det tar vägen. Men han förnekar de misstankarna så klart. Hans inställning är densamma, att han förnekar, säger Hanna Lindblom.

Brynäs kommer kontakta spelaren

Brynäs styrelseledamot Per-Johan Johansson berättar att klubben inte varit i kontakt med spelaren än.

– Jag förutsätter att vi på något sätt kommer ta kontakt med honom och hans juridiska ombud, och ta det därifrån. Han har blivit tillgänglig för oss, precis när det sker och i vilken form det måste vi ta internt.

Tidigare i veckan sa Johansson att han hade ”svårt att se hur ett samarbete ska se ut” med spelaren i framtiden. 

– Så länge en brottsmisstanke finns är han tagen ur tjänst.

– Vi måste ta det här bit för bit och följa den juridiska processen.

Ytterligare en spelare i hockeyklubben Brynäs misstänktes under förra veckan för våldtäkt – i ett separat fall. Den Brynässpelaren begärdes häktad på onsdagen, men tingsrätten avslog häktningsyrkandet och spelaren försattes på fri fot. Åklagare Oskar Lundberg har meddelat att spelaren är fortsatt misstänkt för våldtäkt. 

Stisse Åberg om Brynäs agerande: ”Fullständigt obegripligt”

Robert Börjesson träffar journalisten Stisse Åberg och pratar om tumultet i Brynäs.