Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hör inte hemma i svensk hockey”

Se Nils Höglanders spektakulära mål.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tomas Thorsbrink.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Marcus Högström frias efter tisdagens omtalade slag mot Dennis Everberg.

Domarbasen Tomas Thorsbrink erkänner att domarna gjorde fel och att regelverket borde ses över.

– Utan att gå händelserna i förväg är det klart att vi kanske behöver se över vissa saker, säger Thorsbrink.

Det blev ett känslofyllt möte när Djurgården tog emot Rögle på Hovet under tisdagen. Gästerna körde över Djurgården och vann till slut matchen med 5-1.

Matchen innehöll flera omtalade situationer och Rögle-tränaren Cam Abbott blev så pass arg på domarna att han visades upp på läktaren när bara fyra sekunder återstod av matchen.

Detta efter att Dennis Everberg hamnat i bråk med Dif-kaptenen Marcus Högström som tog tag i Everbergs klubba trots att han satt i båset.

Everberg slog då till Högström, som svarade med att slita av Everbergs hjälm, ta tag i hans hår och slå till honom i ansiktet, vilket Högström viftade bort efter matchen.

– Jag tycker att det är en ickesituation. Han slår in i båset och får ingen utvisning. Inte mycket mer att säga. De vann, vi förlorade, men vi kommer tillbaka, säger han.

Rögles tränare Cam Abbott var av en annan åsikt.

– Dennis delade ut en smäll, men blev fasthållen som i amerikansk wrestling. Han hade ingen chans komna loss. I slutet var jag väldigt irriterad, sa Abbott efter matchen.

”Jag litar på systemet”

Morgan Johansson som dömde matchen är också projektledare för SHL:s nollvision mot hjärnskakningar. Han vill inte kommentera händelsen närmare.

– Vi domare har inget med anmälan att göra. Det är situationsrummet och teamet där som tar beslut om det.

Men hur ser du på Högströms agerande, där han håller fast en hjälmlös motståndare. Med tanke på skaderisken och er nollvision?

– Det är helt ohållbart att kommentera enskilda situationer. Jag litar på systemet och de som jobbar med att sköta detta.

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink erkänner för SportExpressen att domarna gjort fel som bara gav Marcus Högström en tvåminutersutvisning för slaget mot Dennis Everberg.

– Det jag kan konstatera är att domarna gjort fel. Det ska vara en femma på Högström och inte en tvåa. Det ska vara en femma för fighting. Det här ska läsas in under den regeln, även om det är ett gränsfall, säger Thorsbrink.

På vilket sätt är det ett gränsfall?

– För att det ska vara ett matchstraff ska det vara ett slag utan handske, eller flera slag mot huvudet. Det här handlar om ett slag.

”Kanske behöver se över vissa saker”

Högströms slag delades ut från båset men det spelar ingen roll enligt Thorsbrink.

– Det är ingen skillnad. Båset tillhör rinken.

– Men samtidigt är detta försvårande omständigheter. Det är inte naturligt att slå någon från båset.

Från SHL pratar ni om spelarnas säkerhet och ska ta krafttag mot hjärnskakningar. Tycker du att ni står för det när ni låter denna situation passera?

– Jag konstaterar att detta inte hör hemma i svensk hockey. Jag kan bara förhålla mig till hur regelverket ser ut och ta beslut efter det.

Men låter ni det passera, så blir ert snack om spelarnas säkerhet väldigt tomma ord. På vilket sätt tar ni ansvar för spelarnas säkerhet?

– Det här är olyckligt och det får vi ta till oss. Björn Wettergren är regelansvarig och utan att gå händelserna i förväg, så är det klart att vi kanske behöver se över vissa saker. Det kanske ska vara hårdare.

Med andra ord så kommer Högström spela i nästa omgång. Är sista ordet sagt?

– Från vår sida, utifrån det vi har att förhålla oss till, så kommer det inte ske någon anmälan.”

En som däremot inte klarade sig ifrån en anmälan till disciplinnämnden är Jesper Pettersson som skallade Leon Bristedt.

”Med 8.15 kvar av andra perioden så är Djurgårdsspelaren nr 37 Jesper Pettersson och Röglespelaren nr 67 Leon Bristedt i kamp med varandra och åker in framför mål. Väl där åker Bristedts klubba upp mot ansiktet på Pettersson. Bristedt håller i klubban för Pettersson som då skallar Bristedt. Skallningen träffar på sidan av huvudet på Bristedt”, skriver situationsrummet om anmälningen mot Pettersson.

SHL-spelarna om Premium Manager

Spelar du Premium Manager? Här är SHL-spelarnas bästa tips.