Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen: Han blir ny tränare i Djurgården

Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Djurgården hockey har gjort klart med en ny tränare. 

Barry Smith, 68 - med fem Stanley Cup-titlar i bagaget - tar över klubben. 

– Vi har önskat att addera en erfaren och meriterad tränare, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson. 

Amerikanen, som senast tillhört Chicago Blackhawks organisation, har en diger meritlista, med bland annat fem Stanley Cup-titlar och 20 säsonger som NHL-tränare, tar över Djurgården hockey efter Robert Ohlsson. 

SportExpressen rapporterade tidigare att det var förre NHL-spelaren Tommy Albelin som skulle ta över Djurgården, men uppgifterna visade sig inte stämma. 

Djurgårdens VD Thomas Kraft bekräftade att Albelin funnits med i diskussionerna – men nu har klubben gjort klart med Barry Smith.

– Barry är en innovativ tränare som inte räds för att utmana och utveckla såväl vårt spel som verksamhet i en riktning som vi finner önskvärd, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till klubbens hemsida.

Ettårigt kontrakt – som kan förlängas

Kontraktet sträcker sig över ett år, men kan förlängas om Barry Smith och Djurgården är nöjda med samarbetet.

– Vi har önskat att addera en erfaren, meriterad tränare som har en gedigen erfarenhet av att leda spelare på absolut högsta nivå. Dessutom med vana av stressande och pressande förhållanden och som i den miljön har erfarenhet av att vinna, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Barry Smith har varit tränare i över fyra decennier och har en lång meritlista. Amerikanen har haft olika tränaruppdrag i NHL under sammanlagt 32 säsonger, varav 20 som tränare. När Chicago Blackhawks tog hem Stanley Cup 2015 hade Smith ansvaret för spelarutvecklingen i klubben.

Djurgården slutade tia i SHL:s grundserie och slogs ut i åttondelen av Frölunda efter 1-2 i matcher.