Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundets besked: Tar bort publikkrav

Anders Larsson. Foto: BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Kravet på att en arena ska ta minst 5 000 åskådare för att få spela i SHL slopas.

Den nya regeln träder i kraft redan till hösten.

Ett glädjebesked för nykomlingen IK Oskarshamn som därmed inte behöver söka dispens.

– När det gäller just ishallar och arenor är Sveriges kommuner våra viktigaste samarbetspartners, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Arenakravet som funnits i SHL har länge varit en het potatis i hockeysverige.

När Karlskrona HK gick upp tvingades de utöka sin kapacitet i hemmaarenan för att få spela i högsta ligan. En ombyggnation som kostade miljoner och åter miljoner kronor för klubben och som nu när de åkt ur SHL gjort att de går en ekonomisk kamp i arenakravets kölvatten.

Och IK Oskarshamn, som mirakulöst kvalificerat sig för SHL för första gången i klubbens historia, hade kunnat hamna i samma situation då Be-Ge Hockeycenter bara tar in 3 275 åskådare. 

Men nu slipper nykomlingen det eventuella problemet.

Slopar kravet - redan till nästa säsong

I dag kunde nämligen det svenska ishockeyförbundet meddela att ett beslut tagits att slopa arenakravet i SHL. Från och med hösten 2019 och starten av säsongen 19/20 så finns inte längre något krav i SHL.

– Från tidigare erfarenheter och efter att remissvaren på serieutredningen visat att det inte längre finns stöd för ett krav på publikkapacitet i svensk ishockey har det känts angeläget för oss att agera. När det gäller regelverket är det också viktigt för oss att ha respekt för den kommunala beslutsprocessen, därför att när det gäller just ishallar och arenor är Sveriges kommuner våra viktigaste samarbetspartners, säger Anders Larsson ordförande i Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.