Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälten: ”Vill vara den som avgör”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÄVLE. Rond ett av ångestkvalet mellan Brynäs och HV är avklarat.

Det slutade med en seger för Brynäs efter att Linus Ölund avgjort det nervkittlande dramat med 46 sekunder kvar av den fjärde perioden. 

– Det var kul att avgöra en sådan viktig match. Att få vara den som avgör är det man vill, säger matchhjälten.

Matcherna inget SHL-lag vill spela startade under tisdag kväll när Brynäs välkomnade HV71 till ERP Monitor Arena.

Det var inte bara SHL-historiens första direktkval mellan två lag där ett förnyat kontrakt i högstaligan ligger i potten, det var även Josef Boumediennes och Nils Ekmans första test som nya Brynästränare efter det uppmärksammade bytet i helgen då Peter Andersson och Viktor Stråhle entledigades.

Deras intåg i laget har bara setts som positivt, menar matchhjälten Linus Ölund:

– Det var kul. Vi hade roligt på träningen i går och i dag, det var kul att spela, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– De har kommit in med mycket glädje, sagt åt oss att ha kul och spela och göra det är det vi är bra på. Det är det vi behöver i ett sådant här läge, säger han efter matchen.

Efter en tämligen sömnig förstaperiod, där lagen inte lyckades hitta nätmaskorna, skulle desto mer hända i mittenakten. 

Brynäs hade först en puck i nätmaskorna, men som aldrig godkändes då domarna hittat en utvisning i sekvensen innan. En situation som ifrågasattes av bland annat C Mores expert Petter Rönnqvist då domaren Mikael Nord blåste av spelet för tidigt:

https://twitter.com/ronnqvist32/status/1379503607767298053

Brynäs skulle under minuterna som följde få spela i både fem mot tre och fem mot fyra då HV gjorde det till en vana att sitta i utvisningsbåset. 

Jönköpingslaget drog på sig tre utvisningar inom loppet av två minuter.

– Fullständigt oacceptabelt att sätta sig i det läget. Disciplinen är fundamental för HV71. Sandbergs utvisning är brutal, tyckte experten Johan Tornberg i C More om HV:s agerande.

”Tar inga risker – så är det”

Bortalaget klarade av spelet i numerärt underläge, men HV:s målvakt Jonas Gunnarsson skulle dock få ge vika kort efter att HV blivit fulltaligt. Då lyckades nämligen Emil Molin snappa upp en puck framför Gunnarsson och raka in kvällens första mål. 

HV71 fann i den tredje perioden en väg tillbaka in i matchen när laget fick chansen i powerplay efter att Tomi Sallinen visats ut för en interference.

Linus Fröberg och Alexander Bergström broderade förtjänstfullt på högersidan innan pucken letade sig in centralt till Arttu Ilomäki som var skoningslös från slottet. Därmed hade HV kvitterat och skapat nerv i matchen. 

Spelet varierade mycket och inget av lagen vågade riktigt chansa för att avgöra.

– Det är en sådan viktig match så man tar inga risker. Så är det, säger Linus Ölund.

Och som väntat skulle bataljen mellan SHL:s två sämsta lag bli ett gastkramande drama, för den tredje perioden förblev efter det mållös vilket innebar att kvalmatch ett skulle avgöras i förlängning.

Ett välbekant scenario för lagen då tre av fyra grundseriemöten mellan dem gick till övertidsspel.

Ölund stor matchhjälte: ”Ganska säker – skulle bli mål”

I den fjärde perioden skulle Linus Ölund bli stor hjälte för sitt hemmalag efter att han avgjort mötet till 2-1 med 46 sekunder till periodsignalen. Händelsen videogranskades dock i flera minuter efter att målburen flyttats ur sitt läge, och det var länge oklart om Brynäs mål skulle godkännas. 

– Jag stod och pratade med linjedomaren och försökte få en bild om vilka regler som gäller, jag blev ganska säker på att det skulle bli mål där precis innan de dömde så det var skönt.

Det bedömdes till slut korrekt och nu leder Gävlelaget med 1-0 i matchserien. 

– Vi gör en hyfsad bortamatch bortsett från de utvisningarna vi drar på oss i den andra perioden, säger Stephan ”Lillis” Lundh och ger samtidigt sin syn på avgörandet: 

– Jag vet inte, jag hoppas att domarna har koll. Jag har inte så mycket att säga men hoppas att de dömde rätt. 

På fredag spelas nästa match i serien, nere i Jönköping.

– Det kommer vara jämna matcher allihopa, HV är ett bra lag och Ersson stod på huvudet och räddade oss några gånger. Det kommer bli tajta matcher hela vägen in, säger Linus Ölund.