Jörgen Lindgren sparkas av SHL

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det har riktats hård kritik mot SHL:s vd Jörgen Lindgren de senaste veckorna. 

Nu får han sparken och tvingas lämna sin post med omedelbar verkan.

– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende, säger SHL:s ordförande Anders Källström. 

Det har stormat kring SHL och dess vd de senaste veckorna. 

Det började med att Aftonbladet i september avslöjade att SHL planerade att skärpa kraven kring avancemang till SHL från Hockeyallsvenskan. Uppgifterna om att SHL vill försvåra för de hockeyallsvenska lagen att avancera gör att det redan i premiären av Hockeyallsvenskan skanderades ramsor mot SHL.

I slutet av september kunde SportExpressen avslöja att SHL skickat ett mejl till samtliga SHL-klubbar där budskapet var att komma till bukt med kritiken, bland annat genom att granska banderoller som togs in på arenan. Då tilltog kritiken än mer. 


Jörgen Lindgrens ord efter att han tvingats bort

Nu väljer SHL att agera. 

I ett pressmeddelande från SHL meddelar de att Lindgren lämnar sin post med omedelbar verkar. Till SportExpressen säger Lindgren att han fick beskedet 07.30 i morse och att beslutet var mot hans vilja. 

– Det jag vill säga är att vi har gjort en fantastisk spännande resa. Det har varit sju och ett halvt år som jag är superstolt över, säger han och fortsätter: 

– Vi har säkrat klubbarnas ekonomi för fem-sex år framåt.

Hur känns det att få sparken?

– Det var dags för någon annan att ta över. Styrelsen har fattat sitt beslut och det respekterar jag.

Finns det något du önskar att du gjort annrlunda?

– Det är klart det finns saker över sju och ett halvt år som jag kunnat göra annorlunda. Men det har varit en fantastisk resa då vi utvecklat SHL och ligan på ett otroligt bra sätt. Jag väljer att se det positiva allt det vi ska vara stola över. 

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte, jag fick veta detta i morse, Jag ska ta tid på mig att fundera. Det kanske kan bli en platsannons i Expressen. 


Därför får Jörgen Lindgren sparken

SHL:s ordförande Anders Källström motiverar beslutet med att ligan behöver få tillbaka fansen förtroende. 

– Vårt viktigaste jobb är att ha en fungerande ledning och det har växt fram under en tid att vi bedömt för läge. Klokaste vägen, säger Källström. 

Varför sparkar ni honom?

– Vi måste göra en bedömning i vilket läge vi är i , i vissa väsentliga frågor. Vi har haft en varumärkeskris med tanke på vad som hänt de senaste veckorna. Den diskussion vi hamnat i gör att vi måste få tillbaka tilliten. Vi har gjort bedömningen att det här måste återskapas och då ser vi en ny ledning.

Hur tog Jörgen emot beskedet?

– Jag har den största respekt för honom som person, och han har varit med på en lång resa i SHL. Det här är ingenting man tycker är trevligt men när man kommer fram till sånt här måste man hantera det med respekt för alla inblandade.

Vad blir viktigast för er nu de närmaste månaderna?

– Den nya ledningen kommer kalla till pressträff på onsdag för att presentera vad vi har som vi vill jobba med. Det här är viktigt för svensk ishockey och jag tror inte man förväntar sig annat än den ambition vi har. 

Michael Marchal ersätter Lindgren

Lindgrens ersättare blir Michael Marchal som tillträder som tillförordnad verkställande direktör.  Till sin hjälp får han SHL:s sportchef Johan Hemlin som blir vice vd i SHL.

Marchal är till vardags ordförande i de regerande mästarna Växjö Lakers. Ett uppdrag han nu tar en paus ifrån. 

– Jag pausar den delen, men väljs inte bort, för det måste ske på ett årsmöte. Det blir vice ordförande som kommer ta detta, så länge jag har den här tjänsten, säger han. 

Det blir ingen konflikt, när du suttit som Växjös ordförande fram till nu, och att du plötsligt ska börja arbeta för alla klubbar?

– Nej, jag känner förtroende från alla andra ute i klubbarna och ser det inte som ett problem.

Kommer du utgå från Växjö eller Stockholm?

– Jag har en lägenhet i Stockholm, och SHL-kontoret ligger i Stockholm, så jag utgår från Stockholm den här perioden.

När fick du förfrågan om detta?

– Det var inte speciellt längesedan. Jag hade tänkt spela lite golf och ha ledigt efter att jag lämnade mitt förra jobb, men så blev det inte.

Stefan Hörberg, vice ordförande i Växjö Lakers, efterträder Marchal i klubben. 


LÄS MER: Förklaringen till sprickan mellan fansen och SHL.