Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johansson: "Kan vara obekväm för många"

Foto: Lennart Rehnman
Foto: Patrick B. Kraemer / Epa / Tt

Relationen mellan Andreas Johansson och HV 71 fick ett abrupt slut. Nu talar den förre tränaren ut om schismen.

– Jag kan vara lite obekväm för många. Men samtidigt gjorde jag det jag tyckte var bäst för laget, säger Johansson till Glimt tv.

I slutet av maj kom beskedet att Andreas Johansson lämnar sin post som tränare i HV 71. Det ryktades om stora sprickor mellan spelare och tränare och problem mellan Johansson och övriga ledningen.

– Det har inte varit någon hemlighet att det har varit gnissel mellan sportslig ledning och head coach. Uppenbarligen har de inte kunnat lösa det, och då har Andreas valt att ta konsekvenserna av det, sa klubbens ordförande Hans-Göran Frick till SportExpressen då.

Talar ut om problemen

Nu har Andreas Johansson talat ut om tiden i Hv 71 i värmländska Glimt tv. Johansson hade en bra relation till sportchefen Johan Hult, men ingen alls till hans assistent, HV-ikonen Johan Davidsson. Innan Johansson avgick var han med och började bygga laget inför nästa säsong.

– Jag har varit med och rekryterat Chris Abbott. (Martin) Thörnberg var ett självklart val. Men jag var med och rekryterade flera andra spelare också, säger Johansson till Glimt tv.

Veteranbacken David Petrasek petades av Andreas Johansson och fick inte lämna bänken i den sjätte och sista SM-kvartsfinalen mot LHC, trots att HV bara hade fem backar.

– Jag kan vara lite obekväm för många. Men samtidigt gjorde jag det jag tyckte var bäst för laget. Jag kommer aldrig i något lag spela en spelare som är sämre än någon annan bara för att han kommer att ha tröjan i taket. Den skyldigheten har man, säger Johansson och tillägger.

– De som betalar för att gå på hockey, de som är sponsorer och de som är fans, de vill se de bästa, de som ger järnet, de vill se killar som håller måttet. Jag som tränare är den som ryker om vi gör ett dåligt resultat. Men här blev det att jag tog bort sportchefernas kompisar, för de var för dåliga. Jag hade kunnat göra det lätt för mig och spela dem, så hade vi kommit tia och så hade vi åkt ut direkt i play-in. Då kanske jag hade haft jobbet kvar. "Det var Andreas rookieår. Han får en chans till". Men vet du vad, det är inte min stil. Jag har mina värderingar, säger Johansson till Glimt tv.

Tyst från ledningen

Efter säsongen spred sig tystnaden från den sportsliga ledningen.

– Vad som hände exakt, det vet jag, men jag tänker inte spekulera i det. Det har ingen betydelse i dag. Några personer var väldigt sårade. De står högt i hierarkin i klubben och hade vänner högre upp än dem. De gjorde en kampanj och där hade jag inte en chans. Men i en sådan miljö hade jag inte kunnat vara kvar ändå, säger Johansson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!