Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johansson: "Det var en jävligt taskig fråga"

Foto: Nils Petter Nilsson

För blyg för att våga gå fram och hälsa på Henrik Lundqvist. Inte för blyg för att uppträda inför ett fullsatt Scandinavium. Lars Johansson framstår nästan som lite naiv. Men lugn bara, Göteborg. Här har ni er nya målvaktshjälte.

NYSTRÖMS TABELL

1)

2) HV 71

3) Linköping

4)

5) Frölunda

6)

----

7) Brynäs

8) Växjö

9) MODO

10)

----

11) AIK

12)

KOM FRÅN VÄSTERÅS 2013

Namn: Lars Johansson.

Ålder: 26 år.

Längd: 185 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Position: Målvakt.

Moderklubb: Avesta BK.

Kom från: Västerås 2013.

Senaste säsongen: 49 grundseriematcher, räddningsprocent 93,7. 1,88 mål/match.

Kontrakt: 2015-16.

NYSTRÖMS PROGNOS

BÄST

Joel Lundqvist hade varit NHL-stjärna just nu om han inte hade haft sådana skadeproblem genom åren. En frisk Lundqvist är given i det svenska OS-laget. Joel är Frölundas hjärta. Han har inte vunnit sin sista guldmedalj.

MÅSTE BLI BÄTTRE

Fabian Brunnström har en märklig karriär och jag trodde han låg illa till när Frölunda rensade i truppen inför den här säsongen. Men Brunnström får en chans att bevisa att han kan göra mer än de nio mål som han gjorde i fjol. Han har gått från division ett till dundersuccé i Färjestad en gång och han gjorde hattrick i sin NHL-debut. Du har det i dig Fabian. Sätt inte för mycket press på dig själv bara. Ut och ha kul.

BÄTTRE ÄN DE FLESTA TROR

21-årige John Klingberg har hunnit spela i Borås, Jokerit, finska division 2-laget Kiekko-Vantaa och AHL-laget Texas Stars. Långt ifrån en av de mest hyllade guldhjältarna i Skellefteå i fjol. Men oj, vilken potential han har. Jag blir inte förvånad om jag i vår får dela ut Guldpucken till Klingberg.

"Visst är Lars Johansson din förstemålvakt", säger jag till Roger Rönnberg.

- Ja, det är han. Han och Linus Fernström.

Rönnberg vill vara hemlighetsfull med sina planer och på försäsongen har han matchat sina målvakter likvärdigt.

Rönnberg får säga vad han vill.

26-årige Lars Johansson var sensationellt bra med Västerås i allsvenskan i fjol och Frölunda har inte värvat honom för att han ska bli andremålvakt.

Förhoppningen är givetvis att Johansson ska göra succé direkt. Trots att han själv håller låg profil.

- Det finns en bra målvaktskultur i Frölunda och jag har kommit hit för att utvecklas och bli en bättre målvakt. Sen vet jag att om jag inte är bra i de första matcherna så blir det inte panik. Det är ingen stress här, utan vi jobbar långsiktigt. Jag kan misslyckas och få fler chanser. Så länge jag jobbar hårt och visar framfötterna så kommer jag få fler chanser.

"Inte panik" och "ingen stress" - det låter lite naivt.

Johansson kommer få lära sig hur stressigt det är att vara hockeyspelare i Frölunda. Paniken lurar runt hörnet i en klubb som aldrig haft vare sig den mest verklighetsförankrade självbilden eller de mest realistiska kraven på sig från sponsorer och fans.

"Har mycket att förbättra"

Johansson riskerar ett tufft uppvaknande, samtidigt verkar han både klok och realistisk.

- Jag har mycket att förbättra. Jag känner att jag kan kliva upp en nivå och att jag hör hemma i serien. Jag ska klara det här bra.

När jag undrar om han är en "late bloomer", eller om det dröjt innan SHL-klubbar fattat hur bra han är så hyllar han målvaktstränaren Patrik Sjöström i Västerås.

- Jag är en "late bloomer". Vi ändrade väldigt mycket i mitt spel för två år sedan. Nu är jag mer en butterfly-målvakt och täcker isen bättre. Förr stod jag upp mer. Jag kunde ta skott i krysset, men om skytten halvmissade och det blev en isare i stället släppte jag in det. Nu är jag beredd i krysset och om pucken kommer på isen täcker jag där också. Jag har en mer modern spelstil nu, ett bättre grundspel.

Du är känd för att inte skylla i från dig efter baklängesmål och förluster.

- Nog kan jag skälla på backarna, men jag tar det direkt med dem. Så är det i stridens hetta. Men det är inget negativt. Vi pratar hela tiden om vad vi kan göra bättre. Det är sådant som ger något. Du tar ju inte åt dig om någon bara gapar: Vad fan gör du?

Kan hantera hård träning

Johansson är placeringssäker och lugn i målet. Han kan också hantera hård matchning. I fjol startade han 59 matcher och blev bara utbytt två gånger.

Hur orkade du?

- Det gjorde jag inte. Det blev för mycket. Men i slutet av säsongen var andremålvakten skadad och juniorerna hade slutat spela, så jag fick fortsätta stå även när det var avgjort i kvalserien. Det var tufft. Jag kunde inte träna ordentlig och hade ont i kroppen hela tiden. Inför vissa matcher fick jag skrika i gång mig själv.

Men att gå från det läget till att inte vara uttalad förstemålvakt?

- Det är klart att jag alltid vill in och spela. Jag har upplevt olika lägen genom åren. Ibland andremålvakt, ibland stått fifty-fifty och så i fjol. Men det här känns som ett naturligt steg för mig och jag måste vara beredd när jag får chansen. Nu fokuserar jag på kommande European Trophy-matcher. Jag har överhuvudtaget inte tänkt på SHL-matcher än. Utan vill in i laget, lära mig spelet, hur jag ska bete mig i samarbetet med backarna. Det har varit så mycket nytt.

"Vet att det blir tryck på mig"

Han sitter i båset efter en träning med vit färg i ansiktet. Färg från ansiktsmasken som stänkt på honom efter att Magnus Kahnberg prickat sin målvakt med ett skott.

Varför vill man bli målvakt?

- Jag har ändå skydd på mig. Jag blir mer imponerad när utespelare slänger sig och täcker skott. De har inte lika mycket skydd.

- Sedan är vi målvakter hjältar eller syndabockar. Och det är därför jag har blivit målvakt. Jag vill vara skillnaden. Jag har alltid tyckt att det är roligt. Ända sedan jag var liten. Det är häftigt att kunna avgöra matcher. Att bli hjälte.

Och nu ska du bli hjälte inför ett fullsatt Scandinavium.

- Jag har bara varit där som andremålvakt. Jag har hört mycket om hur häftigt det är att spela där. Så det ser jag fram emot. Jag vet att det blir tryck på mig, jag vet att det här är en helt annan nivå. Men jag har lärt mig att inte ta åt mig för mycket av vare sig det positiva eller negativa som händer mig. Och släpper jag in sju-åtta mål i en match, då läser jag inga tidningar.

Du hyllar samarbetet med din målvaktskollega - men vill du inte veta vem som är nummer ett?

- För mig har det kanske funkat bäst när man vetat vem som är etta. Samtidigt är det väl optimalt att ha två väldigt bra målvakter som alternerar. Jag orkar inte stå 55 matcher från start i SHL. Sedan tror jag det är bra att veta vem som är förstemålvakt innan ett slutspel.

Vågade inte hälsa

Och bästa känslan i kroppen får han gärna i Leksand. Som gammal Mora-spelare nekar han inte till att Leksand är laget han helst vill besegra.

- Det är väldigt fint varje gång man lämnar isen som en vinnare i en väldigt tyst arena i Leksand.

Han ser tuff ut när han säger det, men inte lika tuff när jag frågar om han träffat Henrik Lundqvist. Då erkänner Lasse att han såg Henke i Frölundas gym en dag i somras, men Lasse blev så blyg att han inte vågade gå fram och hälsa på en av sina stora förebilder.

Till sist: Din konkurrent håller nollan, alla lagkompisar jublar, det är stående ovationer i Scandinavium - kan du verkligen vara lika glad som alla andra?

- Det var en jävligt taskig fråga, haha. Jag blev skitglad när Linus höll nollan i en match mot Jokerit nyligen och jag har lärt mig att det viktigaste är att laget vinner. Om någon annan är bättre än mig och vi vinner, då måste jag jobba ännu hårdare.

- Men det är klart... Man har en annan känsla i kroppen när man har hållit nollan själv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!