Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Johnsson döms för filmning

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

SHL fortsätter att ta krafttag mot filmningar.

Under söndagen blev Johan Johnsson nästa spelare i ligan att dömas för filmning.

Det var i slutet av matchen mellan Oskarshamn och HV71 som André Petersson drog på sig en utvisning efter en situation med Johan Johnsson.

Efter att ha granskat händelsen valde situationsrummet att anmäla Johnsson till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd, då man menade att han kraftigt förstärkt sin reaktion.

”Johnsson agerar som om klubban träffat i ansiktet och förstärker situationen genom att slänga bak huvudet, lyfta upp båda skridskorna i luften, släppa sin klubba och ta sig mot ansiktet med händerna.”

Under förmiddagen meddelade disciplinnämnden att man dömer Johnsson som skyldig för diving. Han straffas nu med en bot på 5000 kronor.

Domarbasen: ”Absolut inte bra”

Johnsson är långt ifrån den första att anmälas för filmning den här säsongen. Efter torsdagens matcher fälldes både Brendan Shinnimin, Jesper Pettersson och Calle Clang, varefter Rögle-målvakten menade att det blivit en ”häxjakt” av det hela. 

– Många situationer man kan titta på, men det har blivit lite för mycket jagande. Det ska dömas hårt, när det verkligen är solklara förstärkningar av situationer, men inte att man ska jaga. Kan tycka det är lite typiskt SHL. Jag menar, när vi hade det här med halsskydden så var det någon som åkte dit varenda match. Nu ett år senare åker inte en enda dit. Hur många har halsskydden på rätt sätt nu? Jag vet att det kommer bli likadant med detta nu. Det är typiskt SHL. Vi får det att framstå som att SHL är den värsta filmarligan i hela världen. Kolla på ett JVM, hur Kanada förstärker. Det är inte en jävel som säger något om det. Det har blivit en jakt. Tyvärr går det ut över allihop, sa han då.

Domarbasen Tomas Thorsbrink menar att anmälningarna beror på en tydlig ökning av förstärkningar inom svensk hockey.

– Det är absolut inte bra. Det är en sak vi pratade om under försäsongen när vi träffade alla klubbarna. Alla var också helt överens om att det här är en sak som alla måste ta tag i. Det har smugit sig på. Det är något vi är helt överens om att vi inte vill hamna i en fålla där det blir mer och mer att man ska lura systemet och lura domarna genom att få med sig utvisningar, sa han i en intervju med SportExpressen tidigare i veckan.