Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Berglunds hyllning till Alexander Holtz, 17

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Ett av Sveriges största hockeylöften har presenterat sig på SHL-nivå.

I SHL-premiären gjorde Djurgårdens sjuttonåring Alexander Holtz sin första SHL-poäng när stockholmarna slog Linköping med 4-2.

– Vi alla vet att han kommer bli en otroligt bra spelare, säger Patrik Berglund om Holtz.

Det var en fartfylld tillställning inför de 7018 åskådarna som tagit sig till Hovet för SHL-premiär.

Men det var bortalaget som började starkast.

Nyförvärvet Jaakko Rissanen överlistade Niklas Svedberg i powerplay. En ledning som varade första perioden ut.

Djurgården slog LHC i premiären

I den andra perioden presenterade sig ett av svensk hockeys hetaste löften.

Alexander Holtz, 17, vann pucken i mittzon, drog en LHC-försvarare innan han serverade Michael Haga som vinklade in kvitteringspucken.

LHC återtog ledningen, men Djurgården vände – och vann.

Manuel Ågren kvitterade till 2-2, Niclas Bergfors gjorde 3-2 och sedan bombade Linus Hultström in 4-2 med drygt tio minuter kvar, vilket också blev slutresultatet.

Patrik Berglund, Djurgårdens tungt NHL- och landslagsmeriterade nyförvärv, gjorde sin första SHL-match i karriären och parades ihop med Mattias Guter och Jacob Josefson i förstakedjan.

Men han fick lämna sin SHL-debut mållös.

– Det var hur roligt som helst och grym atmosfär. Målet var att komma härifrån med tre poäng och det var en stabil match, säger Berglund.

Patrik Berglund hyllar Alexander Holtz

Personligen?

– Jag tycker det var helt okej. Jag måste säga att jag var ganska nervös inför matchen men ju längre det gick kom jag in i sättet jag ville spela i alla fall. Det är godkänt i dag, säger han och fortsätter:

– Jag var nervös, det var länge sedan jag spelade en riktig match med grym atmosfär så det är klart. Sedan har jag sett fram emot det så mycket så det blir lite pirrigt när det väl är dags. Då vet man att man lever.

Patrik Berglund har gjort över 700 matcher i NHL. Han hyllade superlöftet Holtz.

– Direkt när han fick den assisten var jag otroligt glad för hans skull. Vi alla vet att han kommer bli en otroligt bra spelare och han är otroligt mogen för att vara 17 bast. Det gäller för honom att fortsätta jobba på de små detaljerna i spelet, då har han en lysande karriär framför sig, säger Berglund.

Holtz själv beskriver känslan efter sin första SHL-poäng i karriären.

– Det var riktigt kul. Jag fick en riktigt bra passning och försökte gå runt backen, ramlar till lite, hinner ställa mig upp, ser att (Michael) Haga är fri i mitten och försöker bara skjuta på hans blad, säger han.

Men tre poäng för laget betydde mer.

– Tre poäng är alltid tre poäng och jag tycker vi växer ju längre matchen går så det var sjukt skönt att kunna vinna. Vi hade ändå rätt bra tålamod i gruppen så vi kände att om vi fortsätter med vårt spel kommer det gå vägen. Det gick det också, säger han.