Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättetalangen lämnar Brynäs för spel i NHL

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Tung smäll för Brynäs.

Jättelöftet Victor Söderström, 18, har skrivit på för Arizona Coyotes.

– Men om jag inte tar en plats blir det Brynäs även i vinter. Det är två bra alternativ vad som än händer, säger Victor Söderström.

18-årige backen Victor Söderström fick sitt stora genombrott i Gävleklubben den gångna säsongen och draftades som elva totalt av Arizona Coyotes i somras.

Nu har Söderström skrivit på ett NHL-kontrakt med klubben och flyttar till Arizona i höst.

– Det är jätteroligt och något vi verkligen ska vara stolta över. Gävle och Brynäs har länge producerat många bra spelare. Vi har en fantastisk juniorverksamhet som är en viktig del i vår organisation, säger sportdirektören Andreas Dackell.

– Det är klart att vi kommer sakna Victor. Han gjorde en jättebra säsong här förra året för att vara så ung. Det är bara att önska honom lycka till och hoppas det går bra för honom i Arizona. Sen får vi se om han tar en plats där eller om han kommer hem.

Victor Söderström lämnar Brynäs för Arizona

Victor Söderström själv har svårt att greppa att han numera kan titulera sig NHL-spelare.

– Det är jäkligt häftigt allt det här. Från att jag blev draftad till att jag nu skriver kontrakt. Det har gått så fort så jag har inte hunnit stanna upp och ta in det riktigt. Det känns nästan lite overkligt, säger han.

Men möjligheten finns fortfarande att se Söderström i Brynäströjan i höst.

Han kommer åka över till Arizonas camp i september för att försöka ta en plats, men kan också välja SHL-spel i höst.

– Jag kommer att åka över i början av september och vara med på Coyotes träningsläger i Arizona, men om jag inte tar en plats blir det Brynäs även i vinter. Det är två bra alternativ vad som än händer, säger Söderström till SportExpressen.

Han landade på Arlanda i går morse och har nu semester hemma i Skutskär innan det är dags att åka med J-20-landslaget till Michigan i USA för det årliga lägret och turneringen där.

Söderström får maxlönen för en rookie i NHL med tanke på att han draftades i den första rundan, vilket innebär att han kommer att tjäna 925 000 dollar i årslön (ca 8,7 miljoner kronor).

Totalt är treårskontraktet värt 26 miljoner kronor.

– Jag är otroligt taggad över att försöka ta en plats i Coyotes redan i höst. Det känns som jag inte kunde ha kommit till en bättre NHL-klubb. De trejdade upp för att få mig och har visat att de verkligen satsar på mig, vilket känns riktigt roligt.

Söderström kan ersättas av Josef Ingman

Brynäs har dock räknat med tappet av Söderström.

– Det är något vi haft med i beräkningen och vi har en plan på plats för hur vi ska fylla luckan efter honom, säger Dackell.

Enligt SportExpressens uppgifter är Västerås nyförvärv Josef Ingman högaktuell för att ersätta Söderström.

https://twitter.com/ArizonaCoyotes/status/1147942954515877888