”Det blir svårt för oss att inte ta ut honom”

Marcus Nilsson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Färjestad slog Leksand med 6-4.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

KARLSTAD/STOCKHOLM. Marcus Nilsson briljerade med ett mål och två assist i segern mot Leksand.

Han toppar nu poängligan efter en match där den assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson satt på läktaren.

– Det blir svårt för oss att inte ta ut honom framöver, säger Marcus Ragnarsson.

– Det är bland det största man kan göra, säger Marcus Nilsson själv.

Det blev en svängig match mellan Färjestad och Leksand där Färjestad tog ledningen, Leksand vände och Färjestad till sist vände igen och hade ledningen med 4-3 inför den tredje perioden.

Sebastian Erixon gjorde två mål i den andra perioden och Marcus Nilsson gjorde 4-3 med bara två sekunder kvar av perioden. Forwarden tog sig till ett friläge och var iskall när han fintade ner Juvonen i Leksandsmålet och snyggt placerade in pucken mellan benen på målvakten och såg till att Färjestad fick med sig en ledning in i sista perioden.

Den assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson har flera superlativ när han beskriver Färjestads forward.

– Han är skicklig med pucken, en trollgubbe. I anfallszon och i powerplay är han guld värd för Färjestad, det är han som ska ha pucken och sätta upp spelen. Och så kan han ju göra mål också, säger Ragnarsson

”Intressant att få sådan kemi till Tre Kronor”

Målet och de två assisten innebär att Nilsson nu gjort 14 poäng i säsongsinledningen och toppar poängligan.

– Han är en sevärd spelare när han får utrymme, jag har sett Färjestad ganska många matcher i år och jag tycker alltid han blixtrar till, ofta lämnar man matchen med minnet av att han gjort någonting och det är ett bra betyg. Att han sticker ut, säger Ragnarsson.

Räcker det på internationell nivå?

– Det blir ett annat spel och en annan tyngd också. Men det är bra att han visar framfötterna här. Det blir svårt för oss att inte ta med honom framöver, vi kollar efter spelare som sticker ut i SHL och ligger man i toppen av poängligan, då är man intressant.

Han har en kedjekompis i Michael Lindqvist i toppen av poängligan också…

– Ja, han har ju varit med i Tre Kronor lite. Det är två spelare som hittar varandra på ett bra sätt, vi får se vad som händer. Det är kul att se lite ”tandempar” i olika lag som fungerar tillsammans. Det är intressant att få med sådan kemi till Tre Kronor också så klart.

Nilsson: ”Bland det största man kan göra”

Marcus Nilsson säger att han inte har fokus på landslagsspel.

– Det är ingenting jag tänker på eller har tänkt på tidigare heller. Jag försöker bara spela mitt spel. Det är inget jag lägger fokus på, jag försöker bara spela mitt bästa spel här i Färjestad.

Hur skulle det vara att få dra på sig landslagströjan?

– Det hade varit jätteroligt, det är bland det största man kan göra att få dra på sig en sådan tröja.

Du har fin kemi ihop med Michael Lindqvist nu, hur är det att spela ihop med honom?

– Jätteroligt, en fantastisk hockeyspelare och en snajper. Det är väldigt lätt att spela med honom. Även Rydahl som center, han gör grovjobbet åt oss.

Tung seger för Färjestad

Färjestad vann till sist matchen med 6-4 och tog sin fjärde trepoängare på de nio första matcherna. Leksand har haft en liten formdipp och tränaren Roger Melin tycker att laget spelade naivt. 

– Vi spekulerar och chansar i stället för att spela klart alla situationer. Vi bjuder på chanser och är varken täta eller smarta. Naiva och dumma egentligen. Det var genomgående hela matchen, säger Melin.

Matchen innebär att Färjestad fortsätter klättra i tabellen efter den tveksamma inledningen på serien och ligger nu fyra med 16 poäng. Leksand är på elfte plats med tio poäng.