"Jag visste inte att han hade den diagnosen"

Jacob Blomqvist.
Foto: Mikael Fritzon/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Linus Söderström.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Linus Söderström berättade efter den avgörande matchen att han hade blivit hånad av Brynässpelare under finalserien.

Brynäskaptenen Jacob Blomqvist sa då att det "var fjantigt" att berätta om det i media, men erkänner nu att han inte kände till Söderströms bakgrund.

– Jag visste faktiskt inte att han hade diagnosen adhd och aspergers, säger Blomqvist till GD.

Som sjuåring diagnostiserades Linus Söderström med adhd och asperger. Efter att han slog igenom stort för den stora svenska publiken i samband med JVM så har han flera gånger öppet berättat som sina diagnoser och den kamp han gått utanför isen.

Så sent som i mitten av april berättade han att han blivit mobbad av vissa lagkamrater i sitt liv på grund av diagnoserna och hur dåligt det har fått honom att må.

– Jag har varit väldigt mobbad av vissa lagkamrater. Man mår verkligen uruselt, sa han då.

Bråket efter SM-finalen

Det är bakgrunden till det infekterade bråket som utspelat sig efter SM-finalen. Linus Söderström berättade kort efter att han vunnit SM-guld med HV 71 att han hade blivit kallad "särbarn" av Brynässpelare och att han tyckte att det var över gränsen.

Brynäskaptenen Jacob Blomqvist tog direkt avstånd från uttalandena, men riktade ändå kritik mot Söderström.

– Jag hoppas att det inte är sant. Men jag tycker det är fjantigt att gå ut och säga vad som sägs på planen i en SM-final, sa han då.

Blomqvist: "Visste inte om det"

Nu erkänner Blomqvist att han inte kände till Söderströms diagnoser.

– Jag visste faktiskt inte han hade en diagnos. Jag läser inte allt som skrivs och har inte koll på alla spelare, så jag kände faktiskt inte till hans bakgrund. Men rent generellt tycker jag att det man säger stannar på planen, om det inte är jättegrovt, säger Blomqvist till GD - och fortsätter att ta avstånd från påhoppen.

– Jag står inte bakom att någon säger så där och att jag hoppas att det inte är sant. Och skulle det vara så får vi prata gemensamt om hur vi beter oss på planen.