Dick Axelsson vänder hem till Färjestad. Foto: Henrik SjöbergDick Axelsson vänder hem till Färjestad. Foto: Henrik Sjöberg
Dick Axelsson vänder hem till Färjestad. Foto: Henrik Sjöberg
Dick Axelsson. Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSENDick Axelsson. Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Dick Axelsson. Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Dick Axelsson flyttar tillbaka till Sverige - och vill vinna sitt tredje SM-guld. Foto: Henrik SjöbergDick Axelsson flyttar tillbaka till Sverige - och vill vinna sitt tredje SM-guld. Foto: Henrik Sjöberg
Dick Axelsson flyttar tillbaka till Sverige - och vill vinna sitt tredje SM-guld. Foto: Henrik Sjöberg

"Det är därför jag flyttar hem"

Publicerad

Dick Axelsson tackade nej till stora pengar utomlands för att flytta hem.

En av anledningarna:

Han ser slutet på sin framgångsrika karriär.

– Jag kan inte se att jag har så många år kvar. Det är min känsla just nu, säger Axelsson.

Det blev tre säsonger och en mästerskapstitel i Schweiz och Davos.

Men nu är utlandskarriären över och det är egentligen ingenting som talar för att Dick Axelsson kommer att ge sig ut i Europa igen.

Nästa kapitel är nygammalt.

– Den största anledningen till att det blev Färjestad är nog att det är en stad och klubb jag känner till. Jag trivdes otroligt bra och det är en fantastisk klubb med fantastiska supportrar. Det ska bli kul att packa väskan och flytta till Värmland och Karlstad igen, säger Dick.

Du förde bara samtal med Färjetsad när du skulle hem?

– Ja, jag försökte dra upp lite intresse där på Twitter men det enda laget jag faktiskt pratade med var FBK. Jag ville dit och är tacksam för att dom ville ha mig. Jag kan fortfarande spela hockey även om jag hade det tungt förra året med skadan.

Axelsson spelade bara åtta matcher innan en skada satte stopp för honom.

Operation och rehabilitering har präglat sista halvåret.

– Men den är klar nu skulle jag vilja påstå. Jag kör fys nu i Huddinge, "Träningsverkstan". Vi är ett gäng spelare som kör väldigt bra träning där ute med Fredrik Sjölander. Han kan otroligt mycket om kroppen så det är bra investerade pengar, säger Axelsson.

Framtidsplanen: Bli expert

Du har två SM-guld med Färjestad redan, hur ska du toppa det nu?

– Med ett tredje så klart. Det är därför jag flyttat hem. För att vinna och jag har en dröm om att ha tre SM-guld när jag lägger av med hockeyn och jag hoppas det går i mål.

Du skulle kanske hinna med fyra med tanke på din ålder.

– Ja, jo det hade ju varit bra.

Eller lägger du av om du vinner ditt tredje guld?

– Nej, det gör jag nog inte men jag kan inte se att jag har så många år kvar.

Kommer du att avsluta din karriär tidigt?

– Känslan finns där, det gör den. Sen beror det på men den känslan jag har just nu är att det inte bli så många år till och det är därför jag vill vinna mitt tredje SM-guld nu.

Du ser dig inte spela över 35 års ålder?

– Nej, det gör jag inte någonstans just nu. Men man ska aldrig säga aldrig. Fungerar det så blir det nog tidigare.

Är du trygg med det?

– Jo, det är jag. Men då kommer tanken automatiskt på vad man ska göra sedan och det är väl det man spånat på i några år nu. Det finns idéer men det får man ta upp när det börjar närma sig. Jag har startat ett företag nu som står på noll för framtida bruk.

Vad vill du göra?

– Jag har en dröm efter karriären att hålla på med media. Man kan se på vissa, som Sanny Lindström, att vem som helst kan bli expert och sitta i C More så jag har en liten chans där i alla fall.

"När jag är dålig kommer jag få höra det"

Ni jävlas en del med varandra på Twitter och nu ska han bedöma dig varje kväll. Rädd?

– Rädd är jag inte. Det ska bli kul. När jag är bra så kommer han att hylla mig och när jag är dålig så kommer jag att få höra det också. Men jag är ganska säker i mig själv så jag kan ta det.

Du säger att du ser slutet nu, hade det inte varit ekonomiskt smart att stanna utomlands ett tag till och fylla på kassan rejält?

– Jag kände att jag var klar där borta. Jag ville hem och ta tag i privata livet och bygga på det. Och så känner jag att jag vill spela mina sista år i Sverige. Det är klart att man också hade kunnat vara kvar och tjänat otroligt bra pengar i andra länder men för mig går allt ihop lite nu. Man ska må så bra som möjligt också och det gör jag på hemmaplan.

Skadorna satte stopp under fjolårssäsongen som också blev det första på sex år utan framträdanden i Tre Kronor.

Bortsett från drömmen om ett nytt SM-guld så vill Axelsson gärna dra på sig landslagskostymen igen.

Det är fortfarande inte klart om NHL-spelarna får komma till OS eller inte.

En öppning för Axelsson och många andra.

– Jag hade nog sett mig i ett OS-lag ändå oavsett om NHL-spelarna kommer eller inte.. nej men skämt åsido. Det öppnar upp sig för många spelare och det är inget man har drömt om att spela för Sverige i ett OS. Så vi håller tummarna för oss europeiska spelare, säger Axelsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag