”Jag vet inte ens om jag hade levt idag då”

Mathias Bromé intervjuad inför säsongen 2019/20. Han valde att stanna i SHL trots erbjudande från NHL.
Foto: BILDBYRÅN

Mathias Bromé, 25, ska nästa säsong pröva lyckan i NHL och Detroit Red Wings. 

Något som kändes otänkbart för ett par år sedan då Bromé led som svårast av sin ätstörning, som ledde till att han tappade upp till 16 kilo i vikt. 

I dag tackar han Helene Kviele, Moras dåvarande ordförande och lagläkare. 

– Utan henne hade jag nog inte spelat hockey, jag vet inte om jag ens hade levt, säger Bromé till TV4

Problemen började för Bromé säsongen 2016/17, vilket han berättat om tidigare. Samtidigt som han spelade en huvudroll i att föra Mora IK till SHL gick han en kamp utanför isen för att få i sig tillräckligt med mat. Han fick hjälp av Helene Kviele, Moras dåvarande ordförande och lagläkare, för att ta sig tillbaka. 

– Jag gick ner 15-16 kilo, det var knappt något kvar på min kropp. När det var som mest illa , då var det riktigt illa. Då hade jag inte ätit nånting på länge, jag kunde inte ens dricka en smoothie, berättar han för TV4

– Utan Helene hade jag nog inte spelat hockey, jag vet inte om jag ens hade levt, säger han. 

Bromé kände symptom under sommaren

Efter att han fått hjälp så fortsatte Bromé utvecklas på ett imponerande sätt och den gångna säsongen gjorde han succé för Örebro. Han noterades för 43 poäng på 52 matcher, tillräckligt för att övertyga Detroit Red Wings om att erbjuda honom ett kontrakt. Så nästa säsong ska han pröva sina vingar på andra sidan Atlanten. 

Trots att de värsta dagarna av ätstörningen nu ligger bakom honom så är han inte helt fri från den. 

I intervjun med TV4 berättar Bromé att han så sent som nu i somras började han känna av symptom igen. 

– Jag ligger och blir svettig och jag får svårt att andas. Nu när det hände var jag tvungen åka upp till Helene och Mora. Jag var där över en helg och satt och diskuterade. Hon tog mig upp ur det och jag är tacksam och rörd över hennes hjälp.