Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag sa till familjen att jag blir borta i en dag"

Foto: JONAS FORSBERG
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

MORA. Anders Forsberg bjöds till Mora i onsdags för att diskutera framtid. 

Efter några timmar offentliggjordes han som sportslig rådgivare.

– Jag hade siktet inställt på att jag skulle tillbaka till NHL nästa år, säger han.

Efter tre år som scout för Ottawa gjorde han två och en halv säsong som tränare i Skellefteå. Han fick sparken under guldsäsongen 2012/13, men fick nytt tränarjobb i Modo. I hemstaden var han en och en halv säsong och har efter det varit Buffalos scout i Europa under två års tid.

Och det var just scoutingen som han kände ett sug efter, när Mora hörde av sig.

– Egentligen var det bara meningen att jag skulle hit jättekort och prata med klubben om framtiden. Men det kändes så pass bra direkt så jag tänkte, ”äh, jag stannar och ser Skellefteå-matchen” (3–0 hemma i torsdags). Då såg det så himla bra ut så jag tänkte ”jag stannar en match till och kollar så jag får en bättre bild av Mora.” Det här har gått så fort så jag har inte sett så mycket av Mora.

Anders Forsberg: "Fantastiskt"

När togs första kontakten?

– Det är knappt två veckor sedan. Jag åkte hit för att få ett grepp över hur det ser ut. Jag fick ett fantastiskt mottagande när jag kom. Klubben har många intresserade och ideellt hårt arbetande människor, så jag har egentligen bara positivt att komma med, men jag ska leta lite hårdare så jag har något att kritisera, säger han med ett skratt, och fortsätter:

– Skämt åsido, det har känts otroligt bra här de första dagarna. Jag hade inte förväntat mig den öppenheten, så jag blev kvar i längsta laget. Jag sa till familjen, hemma i Åre, att jag skulle vara borta en dag. Det blev fyra.

Vad innebär rollen sportslig rådigare?

– Jag kommer att få sportsligt ansvar för A-lag, juniorer och hockeygymnasiet. Tanken är att jag ska styra upp hur vi ska spela och hur det ska se ut inom föreningen. Jag ska titta på vad vi kan bli bättre på, på alla positioner. Det handlar om alltifrån hur vi tränar, till resor, till taktik – rubbet. Jag har fått kontrollen över sporten, kan man säga.

Vad fick dig att ändra riktning så snabbt?

– Det var just att det kittlade. Mora IK är en tillräckligt liten klubb, men ändå med stor hockeykultur. Det finns möjlighet att påverka så mycket. Går man till en storklubb eller till NHL, då blir man bara en liten, liten bricka i det stora spelet. Här finns det mycket stora möjligheter att påverka och få det som man vill. Jag inbillar mig det i alla fall. 

– Dessutom är hela staden hockeyintresserad, så det finns alla möjligheter att göra något riktigt, riktigt bra. Det var därför det gick så fort för mig att bestämma att ”här ska jag hamna”.

"Mest kanske det blir via datorn"

Formellt tillträder Anders Forsberg inte förrän 1 juli, men han har redan bollat tankar och idéer med tränarduon Mattias Karlin och Mikael Johansson, och andra i föreningen.

– Jag kommer givetvis att följa laget hela våren. Mest kanske det blir via datorn, säger Forsberg.

En som är extra glad att ha fått in Anders Forsberg i organisationen är klubbdirektör Peter Hermodsson, som också varit sportchef och sportsligt ansvarig. Efter det lyckade kvalet till SHL i våras var han sjukskriven några veckor med utmattningssyndrom.

– Det betyder jättemycket för mig att Anders kommer in. Det är helt ohållbart att jag ska äga sporten till hundra procent samtidigt som jag är klubbdirektör. Det orkar man inte. Jag har gjort det några år nu, men det är lite annat i SHL. Det kräver så mycket mer av en sportchef. 

– Men det betyder jättemycket för klubben också att få in en så stark kraft som Anders. Han är extremt kunnig och påläst och vet vad han vill. Han är lugn och sansad som ledare.

Vad hoppas du att Anders Forsberg ska bidra med?

– Kortsiktigt hoppas jag att han kan hjälpa till och stärka tränarna både på junior- och seniorsidan med tips och råd. Långsiktigt kommer han styra upp allt det sportsliga för oss från U16 Elit upp till A-laget och skapa en röd tråd för hur vi ska jobba, vilka karaktärer vi ska ha och vilket spelsystem vi ska spela och så vidare.