Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag lider och har mått ganska dåligt”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nicklas Rahm fick sparken från HV71 i januari. 

Nu väntar ett ovisst kval för klubben som riskerar att åka ur högsta serien efter 35 år. 

Den tidigare tränaren ser fortfarande varje HV-match – och känner stor skuld i det som händer. 

– Jag lider med dem när de förlorar, säger Nicklas Rahm. 

Den 17:e januari kom beskedet. Nicklas Rahm entledigas från HV71 efter en säsong av svaga resultat. Stephan ”Lillis” Lundh tog över huvudansvaret, flera meriterade nyförvärv har plockades in – men mycket har inte blivit bättre, snarare sämre. 

HV71 är klart för kval och riskerar att åka ut den högsta serien där laget har befunnit sig sedan 1986. 

– Det är tråkigt det som har hänt. Det är ett misslyckande personligen. Att det går som det går nu. Jag känner en skuld i det. Jag känner med killarna. Jag känner med klubben. Vi är alla en del i det, det får man verkligen inte kasta bort. Det finns absolut en skuldkänsla i det. 

Nicklas Rahm har ett långt förflutet i HV71 och var en av guldhjältarna när klubben vann sitt första guld 1995. Tränaren var också en bidragande faktor som assisterande tränare när laget vann den rafflande SM-finalen mot Brynäs 2017. 

Glansdagarna är nu över, men hemma i soffan missar Rahm inte några HV-matcher. 

Klart för kval

– Jag följer ligan i stort, men framför allt HV71 och något lag till. 

Hur känns det att kolla på ett lag du har fått sparken ifrån? 

– Det känns som vanligt. Jag vill att de lyckas. Att laget lyckas. Jag lider när de förlorar. Efter en del matcher här på slutet har man mått ganska dåligt, när det har gått så pass illa som det har gjort. 

När Rahm fick lämna klubben var HV placerat på ett tolfte plats i SHL. Nu är Jönköpingsklubben i stället cementerat i botten – och klart för kvalspel. Ett historiskt fiasko för en klubb som har en av SHL:s dyraste trupper. 

Tycker du att spelet har förändrats sedan du lämnade? 

– Det vill jag inte uttala mig om. 

Har det blivit bättre eller sämre? 

– De har förlorat elva raka matcher va?

Fortsatt kontakt med HV71

Efter Rahms försvinnande från klubben värvade HV flera rutinerade namn, däribland Frölundas tidigare guldback Matt Donovan och Luleås Arttu Ilomäki. 

– Jag önskar att jag hade fått chansen med de nya killarna i laget. Nu blev det inte så, och det är inget att gnälla över. De förstärkte på ett bra sätt, men det har inte riktigt landat ändå. 

Varför stämmer det inte? 

– Det är speciellt. De har inte kommit in i systemet. De ser osäkra och otrygga ut. Om det löser sig kan de säkert bli bättre framöver. 

Nicklas Rahm berättar att han fortsatt har kontakt klubben och att han inte har något otalt med i HV71, som är hans moderförening. 

– Jag har kontakt med Hult (Johan, sportchefen) emellanåt, men även en del med tränarna. Jag försöker lyssna och pusha lite, och vara en kompis på det sättet. 

Hur har du mått efter beskedet? 

– Jag mår bra nu. All press och stress har släppt. Jag har inte mått dåligt över det, men jag är besviken över min insats. Men livet är som det är. Det går vidare och man lär sig av sina motgångar, säger Nicklas Rahm.