Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har inte fått någon förklaring”

Martin Thörnberg.
SM-guldet 2017.

Martin Thörnberg tvingades bort från HV 71 efter fyra SM-guld med klubben. 

Nu tränar han för en fortsättning – men intresset är iskallt utifrån. 

– Det känns inte som man ska behöva jaga själv, säger 36-åringen som berättar om uppbrottet med HV 71, livet utan agent – och chanserna om att få sin tröja upphängd i HV:s hemmaarena. 

I slutet av mars kom beskedet. Martin Thörnberg får inget nytt kontrakt med HV 71. 

”Det går inte beskriva hur mycket han betytt för klubben. Hans passion för föreningen och sin otroliga vinnarskalle har varit ovärderlig under lång tid”, skrev sportchefen Johan Hult i samband med avskedet. 

Totalt blev det 14 säsonger för Thörnberg i A-laget. Det blev fyra SM-guld med moderklubben. 2017 vann 36-åringen det senaste guldet då han ikoniskt passade fram till en HV-produkt, Simon Önerud, som avgjorde SM-finalen mot Brynäs. 

I dag befinner sig Thörnberg i annan värld. Han är kontraktlös, men håller fortfarande i gång för fullt med spelare som David Ullström, André Pettersson och Mattias Tedenby. 

– Det är ju inga dussinlirare precis, så det blir bra fart på träningarna. Alla vill ju vinna. 

Thörnberg: ”Finns inget intresse”

Men trots Thörnbergs imponerande meritlista har erbjudanden från andra klubbar uteblivit.

– Jag har ingen aning om jag kommer att spela nästa säsong. Just nu finns inget intresse överhuvudtaget, så jag vet inte. 

Men du vill spela? 

– Ja, det är så klart jag vill, men det ska passa in också. Just nu har jag inte hört någonting, så det känns ganska iskallt. 

Är du förvånad över det? 

– Jag har ju ingen agent heller som jag har anställt. Sen har jag ju agenter som jag känner som jag kan ta hjälp av, men jag har inte hört något från någon klubb, inte på någon högre nivå i alla fall. 

Martin Thörnberg är dock själv inte aktiv i processen att hitta en ny klubbadress. 

– Det känns inte som man skulle behöva göra det... Ska man spela någonstans måste det finnas ett intresse. Man ska inte behöva jaga själv.  

”Så klart jag är besviken”

Drömscenariot hade dock varit ytterligare en säsong med HV 71.

– Det hade varit det smidigaste, säger han och betonar att han inte kan flytta var som helst med tanke på sin familj. 

Det har gått några månader sedan han fick beskedet från Jönköpingsklubben

– Så klart att jag är besviken. Det slutade så tråkigt med HV och allting, men så är det. Det är inte bara deras fel. Det har ju varit corona och allting. Man har varit sur och man tycker att man har blivit dåligt behandlad, men det är inte lätt för HV heller. Det var en tuff situation för dem med. Jag har inget agg mot HV. Jag är tacksam för tiden jag har fått vara där. Jag har fått uppleva mycket. De har tagit väl hand om mig. Sen att det tog slut på det sättet, det är ju tråkigt för alla. 

Vad var anledningen till att du inte fick fortsätta? 

– Jag har inte fått någon förklaring, men det var mer att de inte kunde erbjuda något nytt kontrakt. Nicklas (Rahm, ny tränare i HV 71) kanske ville satsa på några yngre spelare. Jag vet inte, jag accepterar det och jag förstår dem med. Jag förstår att Nicklas kanske inte uppskattar mig som spelare. Jag kanske inte har de kvalitéer som jag hade förr, samtidigt som jag hade en del skadebekymmer säsongen 2018-2019. Jag fattar att de ville satsa på yngre och är inte arg på någon. Så klart man är lite besviken då jag hade hoppats på att få spela ett år till, men det är som det är. Men jag uppskattar den tiden jag har fått spela i HV. 

Tröjan hissad i HV:s hemmaarena?

Tillsammans med spelare som Stefan Liv, Johan Davidsson och David Petrasek dominerade Thörnberg under flera säsonger. Hans tidigare lagkamrater har sina tröjor upphängda i taket i HV:s hemmaarena (tidigare Kinnarps arena), men Martin själv menar att han inte funderar på det. 

– Det är så klart alltid kul att vara en del av historien, men jag ser mig själv inte som som någon som ska hänga i taket. Jag har varit med och vunnit lite. 

Lite? Fyra SM-guld och tre VM-medaljer? Det känns som det borde räcka. 

– Haha, jag är sådan som person. Jag gillar inte att lyfta upp mig själv. Men det hade varit kul så klart. 

Om tröjan med nummer 10 kommer bli upphängd återstå att se. Men nu tickar klockan – och hockeysäsongen närmar sig. Snart måste han ta ett beslut. 

– Det beror på vilken nivå man får chansen att spela på. Ska man spela på högre nivå, är ändå den närmaste månaden man måste få någon koll, säger Thörnberg.