Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag hade ju inte så mycket till val”

Foto: USA TODAY NETWORK / ED MULHOLLAND-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA
Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: (C) HENRIC WAUGE / (C) HENRIC WAUGE/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL MALMBERG

Våren 2017 blev han stor guldhjälte för HV 71 i ”bumbibjörnskedjan”.

Efter det har Lias Andersson sökt lyckan i New York men inte funnit den. 

Nu är stjärnan tillbaka i Jönköping för att få tillbaka glädjen till sporten - och bära HV 71 till nya framgångar.

– Jag drömmer om att vinna SM-guld med HV 71 igen, säger han.

VM-guld, SM-guld, silver i JVM och 66 matcher i NHL.

Lias Andersson är bara 21 år men har hunnit samla på sig en ståtlig meritlista med medaljer och framgångar i klubb- och landslag. Men tiden i New York Rangers har inte blivit som det var tänkt efter att han sommaren 2017 draftats som sjua i förstarundan av den klassiska klubben.

21-åringen har flyttats mellan AHL och NHL utan att någon gång riktigt få fäste i NHL, även om det förra säsongen blev 42 matcher i världens bästa liga. Under hösten gick det dock tungt för forwarden och till slut valde han att inte dyka upp till AHL-laget vilket gjorde att New York Rangers stängde av honom från spel varpå Lias valde att flyga hem till Sverige igen i väntan på att något skulle hända.

Sedan dess har det varit en lång väntan - en väntan som tog slut i går då HV 71 presenterade återkomsten och det stod klart att guldhjälten från 2017 skulle avsluta säsongen i SHL. En flytt han är nöjd över när SportExpressen når honom:

– Det känns bra, och jag är väldigt glad över att vara tillbaka här. Det betyder mycket att vara tillbaka här i HV71. Det är en stad och en klubb som jag tycker väldigt mycket om så jag är exalterad.

– Det känns stort att kunna spela igen, att hitta tillbaka glädjen. 

Berättar om mardrömshösten: ”Jag mår jättebra”

Sedan flytten hem från New York har Lias Andersson berättat för medier om hur han mådde väldigt dåligt över sin situation, och i en intervju med GT för drygt tre veckor sedan sa han så här om sitt mående: ”Som hockeyspelare hade det varit bäst att spela hockey, men jag sätter välmåendet och min hälsa över det. Jag är också lite småskadad och måste vara hemma och ta hand om det.”

Hur mår du i dag, har du sökt hjälp för ditt mående hos psykolog eller liknande?

– Jag mår jättebra. Det har varit en jobbig period men jag har hittat tillbaka nu och fått hjälp av många personer runt om kring. Att vara här gör mycket för mig också. Jag har inte träffat någon psykolog men har fått hjälp av nära och kära runt om kring.

Vem har betytt mest för dig under de tuffaste perioderna i höst och vinter?

– Det är mina vänner och min familj som har tagit bra hand om mig. De har varit väldigt viktiga för mig och jag är väldigt glad över att ha haft dem nära under den här perioden.

Vad är det som gått fel i New York?

– Jag vill inte gå in på riktigt vad som gått fel, och vill inte fokusera på det nu. Men det är inget som har gått fel egentligen. Det har blivit som det har blivit och nu vill jag bara blicka framåt.

Åkte du över för tidigt? 

– Jag hade inget val att åka över för tidigt, utan blev ju överplockad efter JVM. Så jag hade ju inte så mycket till val när jag var skadad och Rangers ville ha över mig för att hjälpa mig därifrån. Men man ska följa sitt hjärta och det är upp till var och en vad som är rätt beslut. 

Tankarna om framtiden: ”Vill inte prata om det nu”

Nu ska Lias spela klart säsongen med HV 71 sedan är det ännu oklart hur framtiden kommer att bli. Kontraktet med Rangers sträcker sig även över nästa säsong, vilket betyder att mycket av hans framtid ligger i klubbens händer.

– Jag vill inte fokusera på nästa år, nu ska jag bara försöka ta HV71 till så mycket framgång som möjligt och vill vinna SM-guld igen med det här laget. Det är det enda som finns i mina tankar och vad som händer nästa år är ingenting jag fokuserar på nu. 

Tror du att du har någon framtid i Rangers?

– Jag vill inte prata om det nu, det kan vi prata om någon gång längre fram.

Drömmer du fortfarande om att bli ordinarie i det laget, eller tror du att det är bäst för dig att komma någon annanstans? 

– Jag drömmer om att vinna SM-guld med HV 71, det är det enda jag tänker på just nu. Jag vill inte prata om Rangers eller framtiden nu utan fokuserar bara på att göra mitt bästa här i HV 71, ingenting annat.

Kan återförenas i HV 71: ”Hade trivts med vem som helst”

Lias genomförde på förmiddagen i dag sitt första träningspass med HV 71, men kommer inte att spela matchen mot Färjestad på tisdagskvällen. 

Senaste sejouren i klubben kom han att utgöra en del av den framgångsrika ”bumbibjörnskedjan”, som bestod av Lias, Mattias Tedenby och Filip Sandberg. Kedjan blev publikfavoriter i slutspelet när HV 71 tog guld men nu har Tedenby lämnat samtidigt som Sandberg finns kvar i laget, och Lias skulle gärna återförenas med honom: 

– Jag hade trivts med vem som helst, vi har ju spelat innan så vi vet ju hur det fungerar. Men det är inte upp till mig. Jag anpassar mig efter vad tränarna tycker är bäst för laget.

Pirrar det över att snart få spela hockey igen?

– Det är klart man gör. Det är klart man längtar, det är ju ett tag man spelade match nu och jag längtar väldigt mycket. Men jag försöker också ta det dag för dag och försöker träna på att komma in i tempot och form igen.

– Sen är det skönt att vara tillbaka i HV71 då vi har Sveriges bästa materialare i ”Dammis”. Han har jag längtat efter, avslutar Andersson.