Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag hade i stort sett lagt av med hockeyn”

Joakim Thelin Foto: JOHANNA DAHLÉN
Thelin jublar under kvalet till SHL Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

OSKARSHAMN. När Joakim Thelin var junior hade han bestämt sig för att sluta.

Men han hittade glädjen igen, fortsatte spela – nu tar han steget till SHL.

I en intervju med SportExpressen berättar han om varför han fortsatte med hockeyn, hans resa och fjolåret.

– De två säsongerna i Waxholm är anledningen till att jag sitter här i dag, säger han.

Det råder hockeyfeber i Oskarshamn, första träningsmatchen väntar när Joakim Thelin möter upp några timmar innan.

Det är redan dukat i restaurangen med vita dukar och om bara en stund börjar folket trilla in. 

”En sån här trevlig intervjuplats har man inte ofta” kommer vi överens om när vi slår oss ner i en av logerna.

Joakim Thelin är taggad på säsongen, han har hunnit med två semestrar under sommaren samtidigt som han lagt fokus på konditionen.

– Styrkebiten ligger jag i fas i, det är väl att orka släpa runt på de här 100 kilona så man måste träna lite extra på konditionen.

Försäsongen är i gång för alla SHL-lagen och i skrivande stund har nykomlingarna redan spelat två träningsmatcher – en förlust mot Nybro och en vinst mot Växjö. Men han längtade in i ishallen redan några dagar innan starten.

– Jag sms:ade faktiskt materialaren redan några dagar innan vi skulle dra i gång och frågade om det fanns tillgång till is. Det ska bli skitroligt.

Tufft som nykomlingar – vad blir viktigt för er?

– Jag tror att lagsammanhållningen kommer vara grymt viktig för oss, att vi har roligt ihop och försöker hålla humöret uppe. Att hålla oss till det som vi ska göra, inte hålla på att hitta på egna rider utan hålla oss till det vi ska göra och ha skitroligt.

”Anledningen till att jag sitter här”

26-åringen har haft en annorlunda väg till Sveriges högsta liga. Han gick från AIK:s J20 till division ett, ner till division två, allsvenskan i flera år och nu – SHL.

Joakim Thelin gör sig redo för sin första säsong i SHL. Foto: JOHANNA DAHLÉN

Men det är två år innan den resan som han lyfter fram.

Tiden i Waxholms J20 - som spelar nere i J20 division två.

– Jag tror att de två säsongerna i Waxholm är anledningen till att jag sitter här i dag. Jag hade i stort sett lagt av med hockeyn då för att jag var så trött på att träna varje dag. Då hade jag bara skitkul i två år, tränade tre gånger i veckan, spelade någon match, ingen fys utan bara att ha roligt. Det var väldigt nyttiga för mig för då fick jag tillbaka den här gnistan och viljan att spela hockeyn igen.

Men sen då, varför fortsatte du?

– Grejen var den att pappa ringde ju till AIK och frågade om jag fick komma och träna med dem utan att jag visste om det, så han ringde mig en dag när jag satt i skolan och sa att du måste gå hem nu för du ska till Ritorp och träna. Jag trodde att han skojade först men det gjorde han inte.

Efter säsongen med AIK:s J20 kom nästa beslut – han ville in i seniorhockeyn och flyttade ner till Kallinge för spel i division ett.

Men det blev inte som han tänkt sig, speltiden uteblev och han blev i stället utlånad till division två och Alvesta. Dock blev det en kort sväng där och resan gick vidare till Helsingborg – där han blev kvar i två och ett halvt år.

Hur var den tiden?

– Det var skitkul, jag kom från att knappt ha spelat och ha ett ganska sargat självförtroende i Kallinge där till att få spela direkt både powerplay och topp två lines. Det hjälpte mig något enormt.

Fick inte vara kvar i AIK

Resan gick vidare. Västervik (och ett avancemang till allsvenskan), Västerås och sedan AIK – innan succésäsongen ifjol.

– Jag fick som sagt inte vara kvar i AIK vilket inte var så konstigt eftersom att jag inte spelade jättebra hockey. Jag fick inte riktigt ut det jag ville i AIK-tröjan tyvärr.

Efter säsongen 17/18 fick han lämna AIK - då föll valet på Oskarshamn. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Thelin fortsätter berätta om att gamla lagkompisen Victor Öhman och hans agent spelade en roll i hans val av Oskarshamn:

– Det föll väl ganska snabbt på Oskarshamn även fast jag hade lite andra intressen också. Sen vet jag att Kenttä har en förmåga att lyckas få ihop bra lag och gå långt så jag kände att jag ville haka på det.

Och det blev ju ganska bra?

– Det kan man säga, säger Thelin och skrattar till.

Oskarshamn imponerande resa ifjol kan man inte prata tillräckligt om. Först slog de ut AIK sedan Timrå och avancerade till SHL.

– Det är klart att det var speciellt att spela mot AIK. Många gamla kompisar och pappa hänger i taket, det är laget jag håller varmt om hjärtat så det var klart att det var speciellt att spela.

Oskarshamn firar efter uppgången i SHL ifjol. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Nästan som en blackout”

Vad fungerade ifjol?

– Jag tror att vi accepterade det spelsystem som tränarna och Kenttä ville spela och jag tror att många lag hade det väldigt tufft mot just det spelsystemet. Sen var vi väldigt tighta som grupp, det är lätt att det blir tighta grupper när man bor i lite mindre städer när alla bor nästan på varandra. Det blir att man hänger varje dag, käkar lunch med någon och sen hänger man på kvällen med nån, jag tror att det gjorde väldigt mycket också. Vi hade väldigt roligt både i omklädningsrummet och utanför.

När kände ni att - det här kan bli något riktigt bra?

– Det var väl nog när vi vann mot AIK för då kändes det som att alla i truppen kände att fan, vi håller på att göra något riktigt sjukt, sen tycker jag att efter första matchen mot Timrå kände vi ännu mer att vi har hugg på de här, i och med att vi ledde sent även i den matchen och torskade på overtime, någonstans där mellan match fem och efter match ett kände vi att vi hade bra chans.

Men vad kände du när ni gick upp?

– Jag minns inte så mycket om jag ska vara ärlig, det blev nästan som en blackout, det var helt sjukt. Otroligt roligt, jag är glad att jag valde Oskarshamn och fick den chansen.