Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag funderade länge på vad som var bäst”

Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARC DESROSIERS / BILDBYRÅN

LINKÖPING. Inför förra säsongen lämnade Jonas ”Monstret” Gustavsson sin målvaktsplats tätt inpå seriestarten. Niklas Lundström fick kliva in, Jussi Rynäs en period och till slut värvades David Rautio in.

Nu startas säsongen med en stabilare målvaktsduo i form av den sistnämnde – och hemvändaren Marcus Högberg.

– Det är jättekul att få jobba med honom igen, han är både en väldigt bra person och målvakt, säger Högberg.

Det blev en stor nyhet när Marcus Högberg valde att komma hem och skriva på med Linköping igen efter fyra år i Nordamerika.

Men det skapade en väldig trygghet i målvaktsuppställningen.

– Det ska bli jättekul. Kul att Davve (Rautio) är här också. Jag ska försöka spela stabil hockey och ge intryck till spelarna av ett stabilt och lugnt spel för att bidra.

Varför blev det Linköping för din del?

– Jag funderade ganska länge på vad som var bäst för min utveckling. Jag kommer från en tuff säsong där jag bara spelat 14 matcher sedan Corona kom och då kände jag att Linköping var det bästa valet just nu. Det är bara bra personer runt hallen och de vill ens bästa, så det var egentligen därför.

26-åringen fick inte förlängt i NHL, och när han kollade alternativ fanns det egentligen bara ett alternativ – Linköping.

– Det var det enda, det var Linköping som gällde. Skulle jag lämna Nordamerika så var det Linköping som var prio ett.

Tiden i Nordamerika: ”Otroligt rolig resa”

Säsongen 16/17 var senast vi såg Högberg i svensk hockey. Då var han en av de bästa målvakterna i ligan.

– Jag tycker att det känns väldigt bra att vara tillbaka. Jag har utvecklats väldigt mycket sedan dess, både som person och som målvakt. 

Vad har du utvecklat på isen?

– Bland annat ser jag mycket mer pucken när det är mycket spelare framför mig, det är lite intensivare där borta med att gå mycket hårt mot mål. Sen att läsa spelet, hur skyttarna har bladet, det fick jag hjälp av Craig Anderson i Ottawa (nu i Buffalo) som gav lite småtips.

Det tog några veckor för Högberg att anpassa sig till de mindre rinkarna i Nordamerika, men han tror att tiden på den isen kan hjälpa honom i spelet här på de större rinkarna:

– Ja, spelet går snabbt där borta och det känns som att jag kan ta tillvara på det här. Det går snabbt här också, men det är lite bredare som gör att man kanske hinner läsa spelet lite bättre. Det ska bli väldigt kul att starta säsongen.

Fyra år har det blivit i Nordamerika än så länge, där han startade i tredjeligan (ECHL) och fick jobba sig uppåt till NHL.

– Det var en otroligt rolig resa med mycket intryck och en lite annorlunda livsstil. Det har varit kul, det var väl inte jättekul att komma ner till tredjeligan men det var väldigt nyttigt för mig att komma ner dit och jobba mig uppåt, att inte ta något för givet.

”Klart jag vill tillbaka – måste förtjäna det”

Planen är att han ska ta sig tillbaka till NHL i framtiden.

– Det är klart att jag vill tillbaka. Men jag kände att eftersom att jag spelar så pass lite behövde jag göra något nytt så kändes det här som ett bra val. Sen självklart vill jag komma tillbaka så fort som möjligt, men nu är jag här och fokuset ligger här.

För att kunna ta dig tillbaka, vad måste du fokusera på?

– Att försöka spela mycket matcher. Det är väl det största målet, sen måste man förtjäna det och spela bra också. Men det är mycket bra folk runtomkring, jag känner många här som vet hur jag fungerar, det känns ganska tryggt att ha bra folk runtom mig.