Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag försökte tackla Loob, men gick inte"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

KARLSTAD. Thomas Rundqvist har gett Peter Forsberg en rak höger och på den tiden tyckte Foppa att Rundqvist och Håkan Loob var två griniga gubbar som borde hålla käften.

Familjefejden mellan Färjestad och Modo har en lång historia.

För att få sanningen om hatkärleken mellan dessa lag har SPORT-Expressen pratat med Forsberg, Rundqvist, Loob och Markus Näslund.

Och Foppa medger till och med en lögn.

Första mötena mellan dessa stjärnor inträffade säsongen 1990/91, då Håkan Loob och Thomas Rundqvist var rutinerade landslagsmän och Peter Forsberg och Markus Näslund två kaxiga rookies.

För några år sedan berättade Forsberg:

- Vi var så vana att vinna och när vi kom upp i A-laget fick vi spö hela tiden. Då koncentrerade jag mig mer på att smälla på än att spela hockey. När vi förlorade så spårade det ur ibland. Jag kom tvåa i utvisningsligan i elitserien en säsong och spelade halvfult och gjorde väl en del fula grejor. Men det var vinnarinstinkten.

- Varken Håkan Loob eller Thomas Rundqvist gillade oss. De sa åt oss att koncentrera oss på hockey i stället. Vi sa åt dem att "sköta sig själva". Man ville inte lyssna på dem, särskilt med tanke på att de var motståndare. Men vi fick dyngtorsk och då satt man där och funderade lite efter matchen.

"Han tog nog inte åt sig"

När Loob och Näslund får höra detta citat blir det protester.

- Nej, du. Jag tror inte Foppa tog åt sig direkt. Det dröjde nog några år, säger Loob.

Inte ens Näslund är på Foppas sida i det här fallet.

- Nej, det tog några år innan Peter förstod att det Loob och Rundqvist sa var rätt.

Och när Forsberg får höra detta så medger han sin lögn.

- Ja, det kan nog stämma som Loob och Näslund säger, hehe. Det var bortglömt till nästa match i alla fall.

"Loob var min idol"

"Familjefejden" mellan Modo och Färjestad startade alltså i början av 90-talet. Då var Loob, Rundqvist, Näslund och Forsberg spelare. Numera är de ledare för sina lag.

Peter Forsberg:

- Loob var min idol när jag växte upp. Thomas Rundqvist också, jag menar han höll ju Rysslandsklass i flera VM. Färjestad var väldigt bra, jag minns att vi förlorade en hemmamatch med 1-10. Men visst, jag var inte så positiv till Håkan och Thomas på den tiden.

Forsberg fortsätter:

- Jag försökte alltid tackla Håkan, men det gick inte. Han satte alltid upp klubban. Han hade lärt sig hur han skulle göra i NHL. Jag var inte ens nära att få in en tackling på honom. Rundqvist hann jag ifatt någon gång, men så fick jag en rak höger av honom också en gång. Då spårade han ur på mig.

Rundqvist minns smällen:

- Ja, då hade Forsberg gått över gränsen. Näslund har alltid varit en schysst spelare som levt på sin talang. Foppa var mer vrång, han spelade tufft och var ovanligt kaxig för att vara så ung. Han hade attityd - och det var det som tog honom långt också.

Respekten mellan dessa fyra är förstås enormt stor. Det är mer hatkärlek än hatmöte mellan dem.

- Alla vi fyra ville vinna så oerhört mycket. Och det är likadant fortfarande. Det är klart det är lite roligt att vi möts som ledare nu. Loob och Rundqvist har gjort ett fruktansvärt bra jobb i Färjestad. Och det är svårt att tycka illa om dem man haft som idoler. Men det är klart, när pucken släpps, då kommer den lilla djävulen tillbaka, säger Peter Forsberg.

Håkan Loob blir aldrig av med Djävulen inom sig och säger:

- Jag minns hur vi kallade Foppa och Näslund för gallerungar när vi mötte dem på isen. Och, nej. De gillade inte att höra det. Då kallade de oss griniga gubbar. Men det är klart man gillade deras ungdomliga framfusighet också. Det är ju den stilen man vill se hos unga spelare.

Hälsar knappt på varandra

Loob är glad över att Näslund och Foppa är ledare i Modo.

- Jag tycker att det är oerhört positivt för svensk hockey att de är tillbaka hemma. Jag skulle önska att alla svenska NHL-spelare skulle avsluta med två-tre år hemma. Nu är det inte alltid det går. Men det är även väldigt positivt med de som varit där borta länge och sedan blir ledare här hemma.

I vardagen är det hjärtliga möten mellan dessa gamla stjärnspelare.

Under slutspelet hälsar de här tjurskallarna knappt på varandra.

- Inga gemensamma golfrundor under kvartsfinalen?

- Nej, det är inte aktuell, säger Håkan Loob.

- Absolut inte. Vi är fostrade i samma skola. När jag mötte Peter Forsberg i NHL hälsade vi knappt på varandra i samband med matcherna. Det är viktigt att ha den distansen när man är motståndare. Du representerar ditt lag, sedan om man ses på sommaren är det förstås en helt annan grej, säger Markus Näslund.

"Vår ståndpunkt var enkel"

Sedan gallerungarnas härjningar mot de griniga gubbarna har Modo och Färjestad haft fler heta dueller.

SM-finalen 2002, då Färjestad vann med 3-0 i matcher och inte förlorade en enda slutspelsmatch.

Slutspelet under lockoutsäsongen 2004/05, då "Real Modo" åkte ut redan i kvartsfinalen mot Färjestad och Peter Nordström knockade Peter Forsberg så pappa Kent, som var coach, blev rasande och hotade med Modo-bojkott om Nordström skulle bli uttagen i Tre Kronor.

Den här säsongen har också klubbarna varit inblandade i ett NHL-bråk, då Modo valde att matcha Alexander Steen trots Hockeyligans beslut om att inte ta in NHL-proffs.

- Vår ståndpunkt var enkel, det fanns ett beslut för oss i Hockeyligan att rätta oss efter om att inte ha lockoutspelare. Då får man leva efter det, säger Håkan Loob.

- Vår ståndpunkt var att vi hade rätt att ersätta en skadad spelare. Vår uppfattning var att det var det som gällde. Och när Samuel Påhlsson kom tillbaka utgick Alexander Steen. Jag tycker att det som hände var trist för Hockeyligan. Det var inte bra för varumärket. Inte bra för svensk hockey, säger Markus Näslund.

Vad som heller inte är bra för Modo är att laget aldrig slagit ut Färjestad ur slutspelet.

- När vi mött Färjestad genom åren har det varit lite jobbigt. De flesta lag har minusstatistik mot Färjestad. Jag har inte varit med och vunnit mot Färjestad så många gånger över huvud taget, jag kommer knappt ihåg om jag vunnit en match i Karlstad någon gång. Det har inte hänt många gånger i alla fall, säger Peter Forsberg och fortsätter:

- Men någon gång ska vara den första för oss mot Färjestad i slutspelet. Det kommer bli tufft, men jag har en bra känsla.

HETA SLUTSPELSMÖTEN MELLAN MODO OCH FÄRJESTAD

1990/91: Första drabbningarna mellan Modo och Färjestad var säsongen 1990/91, då Näslund och Forsberg började etablera sig i elitserien som juniorer. Loob och Rundqvist kallade dem "gallerungar" och juniorerna kontrade med "griniga gubbar".

-

2001/2002: Modo förlorade finalen mot Färjestad med 0-3 i matcher. Modo slog ut Luleå och Frölunda. Färjestad var helt överlägset i elitserien. Vann serien 25 poäng före tvåan Modo. Slog ut Brynäs, HV och Modo - utan att förlora alls.

-

2004/2005: Färjestad slog ut "Real Modo" i kvartsfinalen 4-2 i matcher. Kent Forsberg rasade på Peter Nordström efter en tackling på Peter Forsberg. Kent hotade att stoppa Peter från VM och sa till Bengt-Åke Gustafsson och sa att förbundskaptenen kunde glömma Peter, Markus Näslund, Mattias Weinhandl och Sedinarna till landslaget. Säsongen slutade med att Frölunda vann finalen över Färjestad.

-

2005/2006: Färjestad slog ut Modo i kvarten med 4-1 i matcher. Och vann sedan SM-guld, efter final mot Frölunda, samma säsong som Färjestad bytt tränare och Per-Erik Johnsson presenterat sig för den stora publiken.

-

2012/2013: Under säsongen bråkade lagen om NHL-stjärnan Alexander Steen. Färjestad anklagade Modo för fult spel - när laget plockade in Steen trots Hockeyligans beslut om att inte ta in NHL-proffs - i en omtalad krönika på Färjestads hemsida. Och nu möts alltså dessa båda lag i en kvartsfinal.