Niklas Johansson. Foto: TOMMY PEDERSENNiklas Johansson. Foto: TOMMY PEDERSEN
Niklas Johansson. Foto: TOMMY PEDERSEN
Julius Hudaceks kontrakt bröts. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅNJulius Hudaceks kontrakt bröts. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Julius Hudaceks kontrakt bröts. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

"Jag bröt kontrakt som var skrivna"

Publicerad

ÖREBRO. Som sportchef handlar det inte bara om att ha roligt och värva spelare. Ibland måste man även ta beslutet att göra sig av med spelare. 

Niklas Johansson kastades in i hetluften i slutet av förra säsongen för Örebro Hockey, och en av hans första åtgärder var att bryta, redan skriva kontrakt med stjärnspelare från laget.

– Det stämmer. Jag bröt kontrakt som var skrivna, säger Johansson.

Lyssna
Sportchefsresan 2017 – Niklas Johansson

Under hösten och vintern hade tidigare General Managern, Pontus Gustafsson skrivit kontrakt med ett antal spelare. 

Redan under hösten skrev han långtidskontrakt med Alexander Hellström, som basunerades ut efter säsongen, och nya avtal var också signade och klara med stjärnmålvakten och publikfavoriten Julius Hudacek, och en av lagets poängmaskiner Greg Squires.

Men de fick inte vara kvar.

– De var signade, men vi kom överens om att de inte skulle vara kvar, efter att jag och Niklas Sundblad hade en diskussion.

LÄS OCKSÅ: Här är spelschemat för SHL 2017/18.

Niklas Johansson: "Kilpeläinen är kostnadseffektiv"

En målvakt som varit mest värdefull i hela SHL, och en spelare som levererar poäng. 

Det kräver naturligtvis sin förklaring från den som har det sportsliga ansvaret.

– Vi la upp hur vi vill att laget ska se ut, och tyvärr ingick de inte i våra planer. Vi kände att vi kunde få någonting bättre för pengarna, och på målvaktsposten har vi nu fått in Eero Kilpeläinen som är kostnadseffektiv för oss, sett till vad vi får ut per krona och mellan de två är han den bättre målvakten, säger Niklas Johansson.

Greg då?

- Han har bra skills, och han tävlar, men på vissa plan känner jag att han inte var rätt för oss, och mer tänker jag faktiskt inte säga.

Men det är väldigt speciellt.

– Ja, det håller jag med om. Men det blir en ekonomisk fråga, och vi var tvungna att värdera deras insatser mot vad de har för paycheck, och då tyckte vi inte att det var i nivå.

Köpstopp för Örebro

Ekonomin är annars en het potatis i Örebro, och har så varit hela våren och sommaren. 

Den är på väg att rättas till, och där hyllar Niklas Johansson nya vd:n Mikael Johansson, och tjejerna som jobbar med ekonomin i klubben, som gjort ett stort jobb.

Det ekonomiska har dock satt stopp. När bara ett par spetsspelare återstod att värva fick Johansson plötsligt köpstopp.

– Det kan jag bekräfta. Det var lite synd att det blev så.

Får du mer pengar till nästa säsong?

– Det vet jag inte. Jag behöver kanske inte ha mer pengar att jobba med, men jag föredrar i alla fall att få veta förutsättningarna från början, när jag ska sätta ihop truppen.

---

Hör mer av Niklas Johansson och hans tankar om sitt lagbygge inför säsongen med Örebro. I podcasten ”Sportchefsresan 2017” berättar han dessutom detaljerat om alla nyförvärv, för att ge alla en bra möjlighet att lära känna alla de nya spelarna, inför säsongen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag