Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/EXPRESSEN EXPRESSEN
 Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/EXPRESSEN EXPRESSEN

"HV 71 betyder redan väldigt mycket för mig"

Publicerad

Linus Söderström nobbades i Djurgården - och hamnade i HV 71.

Där stod målvaktstalangen för sitt stora genombrott i SHL, och var en av HV:s stora guldhjältar.

– Det känns så overkligt att man spelade i hockeyallsvenskan sen blev man bara hämtad till HV 71 och fick vinna SM-guld. Man känner verkligen i efterhand att det är få förunnat.

Linus Söderström växte upp i en Djurgårdsfamilj - med drömmen om att en dag spela för klubben.

Och 2011 blev drömmen till verklighet, när Linus lämnade moderklubben Värmdö HC för spel i Djurgårdens U16-lag. Samma säsong fick målvakten debutera i J18 Elit. 

Linus fortsatte sedan i Djurgården de kommande tre säsongerna, men när det var dags att kliva upp i seniorlaget så fick han aldrig förtroendet från ledningen och lånades i stället ut till Södertälje och Almtuna, i totalt fem matcher. Säsongen därpå lånades han ut permanent till Vita Hästen. 

Och samma vinter kom det stora genombrottet internationellt när han i JVM röstades fram till mästerskapets bästa målvakt - och noterades för fina 94,3 i räddningsprocent. 

 

LÄS OCKSÅ: Söderström vill hjälpa: "Vill göra något mer"

Efter det dumpades Linus av Djurgården - och den 11 april presenterades av sin nya klubb, HV 71.

383 dagar senare stod han i Kinnarps arena med en guldmedalj runt halsen. Som stor guldhjälte.

– Det känns så overkligt att man spelade i hockeyallsvenskan sen blev man bara hämtad till HV 71 och fick vinna SM-guld. Man känner verkligen i efterhand att det är få förunnat att få vara den första någonsin att vinna en final på match sju i övertid. Det är erfarenheter, upplevelser och glädje som är få förunnat. Det kommer jag bära med mig resten av mitt liv. 

Vad kommer säsongen 16/17 betyda för dig senare i din karriär?

– Jag tror att den kommer betyda väldigt mycket. Jag har bara spelat i HV 71 ett år och klubben var ny för mig men den betyder redan väldigt mycket för mig. Att få komma från Djurgården där man blev behandlad som jag blev, på ett väldigt dåligt sätt och sen få komma till en förening där det är som en varm familj från materialförvaltaren till ordföranden. 

– Det är kärlek, engagemang och förståelse för varandra som ishockeyspelare och även som människor. Det gillar jag mest med HV, man har förståelse för varandra.

Hur tufft var det att inte få förtroende i Djurgården?

– Det är tufft att du är i en förening du alltid drömt om att spela i. Du har varit Djurgårdare sen barnsben och alltid älskat klubben, och sen blir det som det blev. Men samtidigt så är det ju sportsligt, de ansåg inte att jag dög att spela i a-laget. Det är ju lite så livet fungerar. 

"Djurgården kan bli framgångsrika"

Den 29 april. Kinnarps arena. Linus Söderström har just räddat 29 av 30 skott. 

Och under sin debutsäsong i SHL kom det stora genombrottet.

I grundserien var han en av seriens främsta målvakter, och den målvakt som hade lägst insläppta mål per match i snitt (1.34 per match) - och högst vinstprocent i sina starter (81,82 procent). 

Vad var det som blev fel i Djurgården?

– Jag vill inte sitta är och säga för mycket om Djurgården nu. Jag var aldrig med i a-lagstruppen, utan bara i min sits som jag hamnade i och sättet jag blev behandlad på är som dag och natt jämfört med hur det har varit i HV 71.

– Jag är ju själv Djurgårdare och varit det sen jag var liten, så Djurgårdsfamiljen är en väldigt varm och kär familj för mig. Men jag pratar nu ur mitt egna perspektiv hur det var för mig att bli behandlad som jag blev sen komma till Jönköping och få ett så fint omhändertagande.

Vad var den stora skillnaden i HV 71, då? 

– HV 71 har ett smartare upplägg med träningen och har mer förståelse för varandra. Vill inte på något sätt kommentera Djurgården och att de inte kan vara framgångsrika, för det kan de bli.

Hyllar Sebastian Aho: "Hoppade i taket av glädje"

2014 draftades Linus Söderström av New York Islanders - och drygt två veckor efter SM-guldet i våras fick han belöningen efter succésäsongen. Ett kontrakt med NHL-klubben.

– Från korpen till SHL så har ju alla en dröm att spela i världens bästa liga. Och det är en dröm som gått i uppfyllelse att få skriva på nu. Men nu inser man att ”det är nu det hårda jobbet som börjar” och det är så mycket jobb som är kvar att göra för att nå upp till världseliten. 

För mindre än två veckor sedan stod det klart att Linus kommer få svenskt sällskap i Islanders.

Det då klubben skrev kontrakt med Skellefteå AIK:s succéback, Sebastian Aho. En spelare som Linus spelat två JVM, ett U18-VM samt flera landskamper i ungdomslandslagen tillsammans med. 

– Vi känner varandra jättebra, och jag blev skitglad när jag såg på draften att han blev draftad av Islanders. Jag hoppade nästan upp i taket av glädje. 

– Framför allt så är det riktigt kul för Sebbe som inte blivit draftad tre år i rad även om han skulle ha blivit det. Och nu när han återigen överbevisade alla NHL-klubbar att han blivit större, starkare och gör 30 poäng i SHL där han är tredje poängbästa back så är det verkligen så välförtjänt. Han förtjänar att åka över dit nu och påbörja den resan. Det är kul för Sebbe, han förtjänar verkligen det.

Har du snackat med Sebbe efter han skrev på för Islanders?

Vi var ju tillsammans på utvecklingscamp där och delade rum en vecka. Nu när han skrev på så skrev jag grattis till honom.

Linus Söderström kommer den kommande säsongen att vara utlånad till HV 71.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag