Linus Söderström. Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅNLinus Söderström. Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
Linus Söderström. Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
Linus Söderström med SM-pokalen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNLinus Söderström med SM-pokalen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Linus Söderström med SM-pokalen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Söderström vill hjälpa: "Vill göra något mer"

Publicerad

Linus Söderström har öppet berättat om sitt liv med Aspergers syndrom.

En öppenhet som gjort att guldhjälten blivit en förebild för unga med samma syndrom.

Nu berättar han om all glädje och tacksamhet han fått ta emot de senaste åren.

– Det är det som driver mig och det värmer mig att se hur andra mår bra och utvecklas. 

"Om jag inte hade haft de här särbegåvningarna så hade jag nog inte haft möjligheten att finnas på en is och spela i SHL som jag gör."

Inför JVM 2015 klev Linus Söderström fram och blottade sin själ för hela svenska folket, och berättade om den kamp han fört mot Aspergers syndrom sedan han blev diagnostiserad med särbegåvningen när han var sju år.

Efter det har den unga supertalangen till målvakt ofta varit omskriven för just detta. 

Och i slutspelet blev det än mer, framför allt efter finalserien där Söderström berättade att han under finalserien blivit kallad för särbarn av en spelare från Brynäs.

Tycker du att det blev för mycket fokus på det under slutspelet och finalserien?

– Nej, det tycker jag inte. Media frågar saker och det är deras ensak, om de ställer frågor så svarar man på dem tycker jag. Sen i slutspelet stängde jag av sociala medier och har bara fokus på hockeyn. Det är en sak att se det utifrån som ni i media gör, att det tar mycket uppmärksamhet för er och så. 

– Men det är ju en annan sak för mig som spelare som är mitt uppe i ett slutspel då man är i bubblan. 

 

LÄS OCKSÅ: Söderström om adhd och asperger: "Varit väldigt mobbad av vissa lagkamrater"

 

Linus har fått utstå hån för sin diagnos under karriären, både på och utanför isen. Tidigare har han också berättat om att han fått utstå mobbning för just detta...

... Men om han tar illa upp av allt han får höra på isen? 

– Nej, det har aldrig varit tufft för mig egentligen att höra glåpord. Det är bara roligt när folk säger saker på isen sen går man ut offentligt och säger vad de sagt. Det blir en ironi i det hela när man inte kan stå för vad man säger.

"Jag vill göra något mer"

Sedan Linus trädde fram och berättade om sin diagnos har han blivit en förebild för unga i samma situation som han själv - en roll han mer än gärna tar, och vill utveckla de kommande åren.

– Så har det alltid varit. Det finns många bra människor där ute som har de här diagnoserna, och jag känner väl att någon måste ju träda fram. Om jag hade haft någon större förebild när jag var ung som vägledde offentligt så hade det varit enklare för mig, nu blev det en ganska krokig väg för mig. 

– Jag känner väl att om det är ett ansvar jag kan ta på mig, som kan få massa andra barn och unga att få må bättre så har jag inga problem med det alls. Det är bara en god sak.

Vidare berättar Linus om att han under de senaste åren ofta träffat föräldrar till barn med Asperger - föräldrar som kommit fram och berättat om att Linus betytt mycket för sina barn och dess liv.

– Ja, men det har jag fått höra. Det är det som driver mig. Om min mamma och pappa hade fått det stödet så hade jag förstått hur glada de hade blivit och hur mycket det hade betytt för mig, det värmer för mig att se hur andra mår bra och utvecklas. Och att de får hjälp med skola och sporter. Det gör mig varm att de får uppskattning. 

Har du någon tanke på att kanske börja föreläsa?

– Det är definitivt tankebanor jag har haft. Att sätta upp någon form av, jag vet inte exakt vad. Men något mer vill jag göra, utöka till välgörenhet eller något sånt för de som är i behov av det, säger Linus och tänker en lång stund innan han fortsätter:

– Jag har bara tänkt i banor att jag vill göra något mer. Jag har gått en så lång väg, och mina föräldrar har hjälpt mig så mycket så jag känner liksom att jag fått lära mig och veta vilka riktlinjer man ska följa för att få må bättre. Jag har bara tänkt i de banorna, men inte specifikt exakt vad jag ska göra. Men i framtiden vill jag göra något för att hjälpa fler. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag