Foto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

"Inte många som hade överlevt så länge"

Publicerad

Wayne Fleming, 62, håller på att knäckas av hjärncancern.

Tidigare i februari hyllades han i Kanada, när han valdes in i Manitoba Hockey Hall of Fame.

Prognosen är nu mörk för hockeyprofilen som tränat bland annat Brynäs och Leksand.

– Det är inte många som hade överlevt så länge som han har gjort, säger vännen Gunnar Svensson till SportExpressen.se.

Wayne Fleming är en av hockeyns större tränarprofiler.

Han har haft uppdrag i sex olika NHL-klubbar, tränat Leksand (1992-1994), Brynäs (2005) och var assisterande tränare i Kanadas guldvinnande OS-lag 2002.

För snart två år sedan diagnostiserades han med hjärncancer.

Tidigare i februari invaldes Fleming till Manitoba Hockey Hall of Fame i Kanada.

"Han ligger för döden"

– Hälsotillståndet är illa. Det var meningen att ceremonin skulle vara om ett par månader, men de la den tidigare för att han ligger för döden, säger vännen, tidigare tränaren och agenten Gunnar Svensson till SportExpressen.se.

Gunnar Svensson lärde känna Fleming redan på 80-talet.

De träffades på Bosön när Svensson gick en kurs och Fleming föreläste. Sedan har de haft regelbunden kontakt och även arbetat ihop, som agent och tränare.

Han berättar att sjukdomsläget försämrats mycket det senaste halvåret.

– Han var kommunicerbar till fullo fram till sista halvåret. Sedan dess har det blivit påtagligt att det blivit värre.

– Han ligger hemma i Calgary. Jag vet inte, men det känns nästan som att läkarna har gett upp, annars hade han legat under någon annan form av behandling.

Talade för första gången på månader

Edmonton Sun skriver om ceremonin, där många stora ishockeypersonligheter medverkade.

Legendaren Lanny McDonald var på plats för att hänga Hall of Fame-medaljen runt Flemings hals.

– Det var inte ett torrt öga på stället. De stunderna är så betydelsefulla för familjen, eftersom man vet att han var med och förstod vad som hände under ceremonin. Han låg i sin säng, med Team Kanada-tröjan på sig.

Några dagar senare kom Bob Nicholson, ordförande för Kanada Hockey, på nytt besök.

Då talade Fleming, för första gången på länge.

– Han pratade om Hitch (Kanadatränaren Ken Hitchcock) och han talade om hur vi måste förbereda oss för OS 2014. Sedan somnade han om. För Carolyn (Waynes fru) är det där speciella stunder. För mig också. Det var en härlig dag. Jag strålade när jag gick därifrån, säger han till Edmonton Sun.

Alla andra skulle ha gett upp mycket tidigare

Carolyn Fleming finns ständigt vid sin makes sida.

Hon berättar om den svåra situationen.

– Våra barn ringer varje dag och vi sätter telefonen mot hans öra. Oavsett om han kan säga något eller inte så fäller han en tår. Han är medveten om konversationer i rummet, det ser man på hans reaktioner. Han säger oftast ja eller nej och ler ibland, som när Hitch, Tom Renney eller Pat Quinn är i telefonen.

Många av Kanadas stora, som Mike Babcock, Steve Yzerman, Wayne Gretzky och Ken King, har stöttat Wayne och familjen Fleming under kampen mot cancern.

Och Wayne Fleming har fortsatt att kämpa.

– Han kämparanda slutar aldrig att förvåna mig. Jag är förvånad att han fortfarande är med oss. Alla andra skulle ha gett upp mycket tidigare men han har den här kampmentaliteten i sig, säger Lanny McDonald till Edmonton Sun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag