Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ingenting som normalt händer i ett hockeylag”

Oskarshamn vände mot Djurgården.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Djurgården klandrades inte efter den oberoende utredningen som gjorts sedan spelaren Linus Videll anmält klubbens sportchef Joakim Eriksson och tränaren Barry Smith, 69.

Ett besked som Smith tog emot hemma i Glendale, Arizona, under fredagen.

– Det är vad jag förväntade mig. Det var en udda situation och ingenting som normalt händer i ett lag. Jag tycker bara det är synd att han inte spelar nu för han kan vara en viktig kugge i laget och hjälpa dem, inte minst nu när de har brist på spelare på grund av skador, säger Barry Smith till SportExpressen.

Smith, som har erfarenhet från tränarjobb i NHL med Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings, Phoenix Coyotes och Chicago Blackhawks, kom till Djurgården inför den här säsongen, men lämnade självmant SHL-klubben tidigare i höst.

Laget hade då bara spelat ihop 9 poäng efter 13 matcher.

På frågan om anklagelserna från Videll om att han upplevt att han blivit utsatt för kränkande särbehandling, svarar Barry Smith nu när utredningen är gjord och resultatet presenterat.

– Jag har coachat i fyrtio år och jobbat med otaliga spelare. Min erfarenhet säger mig att den som är en ledare bland spelarna inte kan höja sig över laget. Du måste ge och ta. Och kunna kompromissa, det gäller att alla kan samarbeta.

Barry Smith om Linus Videll

Linus Videll har hävdat att han blivit lovad kaptenuppdraget, men att du ville ge det till Marcus Sörensen när han värvades?

– Vad som hände var att vi förlorade Jacob Josefsson som blev skadad under träningslägret och försvann för resten av säsongen. Han var vår kapten, vilket skapade ett stort tomrum. Tanken var då att vi i början skulle alternera kaptensuppdraget mellan en grupp av fem till sju spelare för att fler spelare skulle få göra sin röst hörd. Och sedan kanske göra en utvärdering och se vem som passade och trivdes bäst i rollen. Linus var den som först fick rollen och han gjorde det bra under träningslägret, men sedan skulle vi testa med en andra och tredje spelare som kapten.

När du ser tillbaka på din tid i Djurgården, hur går tankarna då?

– Jag tar mitt ansvar för att det inte blev fler segrar under säsongsinledningen. Vi tappade matcher och poäng, som vi inte borde ha gjort. Men jag gillar verkligen Djurgården och alla inom klubben, inklusive sponsorerna. De är fantastiska människor. Jag hade också förmånen att få vara på is då och då med J18- och J20-laget och där finns så många duktiga ledare och då tänker jag inte bara på tränarna. Samma sak med klubbens fotbollslag.

”Visst är det tänkbart”

Har du fortsatt kontakt med folk i klubben?

– Ja, jag försöker se Djurgårdens alla matcher i SHL och håller kontakten. Jag hoppas och tror att man kan börja klättra i tabellen.

Ditt intryck av SHL som liga?

– SHL är en tuff liga och mycket bättre än AHL. Spelet är snabbare, det är en liga med duktiga skridskoåkare och tekniskt skickliga spelare. Jag älskade att få vara del av SHL och har bara goda saker att säga.

Kan du tänka dig att återkomma till Sverige och träna ett SHL-lag?

– Jag vet inte, då måste det vara rätt situation. Kanske inte som huvudtränare, men om jag kan vara med i bakgrunden och hjälpa till i ett lag, så visst är det tänkbart.

Djurgården bröt sviten mot Malmö

Se höjdpunkter från Djurgården-Malmö.