Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inga korttidskontrakt tillåts vid NHL-lockout

Detroit-stjärnan Henrik Zetterberg tillåts inte skriva ett kortidskontrakt med Timrå om det blir strejk i NHL. Foto: Carlos Osorio

STOCKHOLM. Svenska Hockeyligan har bestämt sig.

Det blir inga korttidskontrakt i elitserien vid en eventuell NHL-lockout.

Men ställs hela NHL-säsongen in kan beslutet förändras.

– Då tar vi upp det på nytt. Men beslutet vi har tagit nu känns som den klokaste vägen att gå, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

NHL-lockouten är nära.

Hockeyligan i Nordamerika och spelarfacket kommer inte överens om kollektivavtalet och mycket talar nu för att NHL-säsongen kommer att påverkas.

Men även om det blir lockout kan de svenska hockeyfansen inte räkna med någon stjärninvasion till elitserien.

"Inga korttidskontrakt"

Nu har Svenska Hockeyligan och dess medlemmar bestämt sig för att inte tillåta några korttidskontrakt. Det betyder att en NHL-spelare måste stanna hela säsongen i Sverige om han skriver på.

– Sedan tidigare har det funnits en överenskommelse bland lagen att man skriver kontrakten över hela säsongen. När vi nu står inför en möjlig lockout var det utifrån det ett enhälligt beslut bland klubbarna. Skulle det mot förmodan bli en lockout så blir det inga korttidskontrakt, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren till HockeyExpressen.se.

Vad innebär ett korttidskontrakt?

– Per vår definition är det alla kontrakt som inte sträcker sig över en hel säsong.

Vad händer då om en NHL-spelare skriver kontrakt över en hel säsong med ett elitserielag och NHL-lockouten sedan avbryts? Vilket kontrakt gäller då?

– Det beror helt och håller på vad spelarens personliga kontrakt säger. Skriver man ett avtal med elitserien så ska det vara ett kontrakt som sträcker sig över en säsong. Om man har ett annat kontrakt så måste man förhålla sig till de kontrakten man har. Men jag tror inte att någon NHL-spelare skriver ett sånt kontrakt som det ser ut nu, säger han.

– Det beslutet vi har tagit nu känns som den klokaste vägen att gå.

"Värnar om talangerna"

Jörgen Lindgren menar dock att Hockeyligan kan komma att ta ett nytt beslut angående korttidskontrakten om det blir så att hela NHL-säsongen ställs in.

– Vår bedömning just nu är att NHL-konflikten kommer vara kortvarig om det nu blir något. Men om man skulle ställa in hela säsongen så tar vi upp det här på nytt. Det beslutet kommer dock komma sent och eftersom vår säsong går i gång i mitten av september känns det här som ett bra beslut just nu.

Vad säger du till de fansen som kanske hade sett fram emot att få se NHL-spelare i elitserien?

– Klart som sjutton att vi vill se alla stjärnor i elitserien, men så som det ser ut i dagsläget finns det för många osäkerhetsfaktorer. Vi vet inte om det blir lockout hela säsongen och då gör vi så här. Vi värnar om vår långsiktiga produkt och de talanger vi har, det här känns mest rätt, säger Jörgen Lindgren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!