”Informella ledare som inte accepterar det här”

Utklassningen – Luleå körde över Leksand.
Roger Melin.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johan Fransson.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
David Rundqvist.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

LEKSAND/STOCKHOLM. Förnedrat hemma mot Luleå.

Mardrömmen fortsätter för Leksand.

Nu hoppas Roger Melin att ett par spelare ska kunna vända den negativa trenden.

– Det börjar utkristallisera sig informella ledare i laget som inte accepterar det här, säger han.

Krislaget Leksand ligger sist i SHL efter att ha blivit överkört med 0-5 hemma mot Luleå.

Efteråt var frustrationen stor.

Laget är uppe i fyra raka förluster och 2-20 i målskillnad och Patrik Zackrisson tog ut sin ilska i omklädningsrummet efteråt. Både papperskorgar och kundvagnar fick sig en omgång av stjärnan.

Tränaren Roger Melin är även han frustrerad.

– Jag tycker vi gör en av våra bästa förstaperioder på länge. Vi borde ha gjort några mål, borde ha haft ledningen. Sen tycker jag att andra perioden är dålig, en av de sämre kanske. Jag sa i tv att vi visade upp en av våra bästa och en av våra sämsta sidor och det står jag fast vid, säger han.

På ditt tonläge låter du mer bekymrad nu än i oktober när ni radade upp nio raka förluster…

– Ja, lite så är det. Jag trodde att vi hade vänt den här trenden när vi tog sju poäng av nio innan uppehållet. Men nu är vi tillbaka igen. Jag tycker fortfarande Linköpingmatchen var bra i fem mot fem, sedan kom ett bottennapp mot HV, ett mot Frölunda och ett här också. Visst vi gör två bra perioder av sex den här veckan men det räcker inte mot två topplag. Vi försökte ta med oss första perioden från Frölundamatchen in till den här och det tycker jag vi gör också, men det håller inte att spela en period.

Hur pass frustrerande är det att skapa chanser i varje match men göra så få mål?

– Det känns som att vi möter en världsmålvakt varje match fastän vi möter mänskliga varelser, men vi lyckas ändå inte peta in pucken.

Roger Melin: ”Jag ger aldrig upp”

Känner du att du får gehör i spelargruppen för dina direktiv?

– Ja, det får du fråga dem om.

Men det är ju dina direktiv?

– (Skratt) Ja, när vi spelar som i första perioden, så spelar som vi ska. Att vi därefter slutar åka skridskor och börjar glida in i situationerna är inget direktiv jag har gett,

– När vi inte har tillräckligt högt pucktempo och börjar transportera puck och sätta oss i dåliga situationer… Det är ingenting som vi någonsin har gett direktiv om.

– Allt handlar om att ta egna beslut där ute, de besluten kan inte vi ledare ta. Vi har ingen fjärrkontroll på dem.

Hur är ditt eget tålamod?

– Jag ger aldrig upp, om det är det du menar, utan jag försöker hela tiden hitta lösningar. Jag tänker fortsätta kämpa med det här tills någon säger att jag inte ska göra det längre.

Finns det någon sten du inte har vänt på ännu?

– Ja, det gör det ju. Men det är framför allt det här att vi har haft många nya spelare i gruppen. Det har tagit tid att forma, och det är ingenting som jag gör särskilt mycket åt. En grupp formar sig själv, och nu börjar det utkristallisera sig vilka som är villiga att driva. Det är dit vi har velat komma tidigare, och nu hoppas jag att vi så snabbt som möjligt kan komma över den fasen vi är inne i. Det är det vi måste om vi ska kunna vända på det, säger Roger Melin.

Thomas Johansson: ”Vårt tålamod står fast”

Sportchefen Thomas Johansson tycker att Leksand stundtals fortfarande presterar bra ishockey och säger att han har fortsatt förtroende för Roger Melin.

– Vårat tålamod står fast. Vi har inte kommit superlångt in i serien och det är relativt jämnt där vi ligger. Jag tycker att vi visar upp en första period där vi spelar alldeles bländande. Det finns en del saker som är bra i dag och så finns det en andraperiod som är totalt katastrof. Och just den här pendlingen mellan det bra och dåliga är något som har straffat oss hårt hela hösten, säger han.

– Det är någonting vi försöker jobba med stenhårt. Skulle det vara totalt stendött från första nedsläpp är det klart att man skulle fundera på hur läget ser ut, men jag tycker att vi spelar så pass bra ishockey emellanåt, men har svårt att vara konsekventa i tre gånger 20 minuter, och så har det ser ut en hel del, fortsätter han.

Det har många gånger i höst varit en bra, en okej och en dålig period, hur ser du på det?

– Så är det och då kostar den dåliga perioden alldeles för mycket. Luleå hade en dålig period idag, den första, och den gjorde att de gick därifrån med 1–0, vi är i en fas där vi bygger någonting och då blir det att man pendlar i sin prestation, det är någonting vi försöker jobba med hela tiden – att bli konsekventa i våra matcher.

Sportchefen: ”Det är frustrerande”

– Vi är inte i en situation just nu där vi sprutar in mål heller. Vi har gjort väldigt lite mål på slutet fast vi har skapat väldigt många chanser och det finns liksom inga genvägar. Det går inte att ligga och tycka synd om sig själv, det handlar om att komma upp, se sig själv i spegeln och rannsaka sig själv, och förhoppningsvis i nästa match har vi en längre period där vi spelar bra ishockey och över en längre tid så brukar man få betalt för det.

Vad behöver ni jobba med för att skapa tillit?

– Det handlar om att spelarna ska börja våga lita på varandra, att man litar på att min kompis är där och gör nästa del av jobbet.

– Det börjar på träning, så det blir ett invant beteende att ”det är det här jag gör varje dag”. Och förhoppningsvis om vi klarar av det kommer vi få färre perioder av den typ vi hade i andra perioden, den svackan kanske blir på fem minuter i stället och behöver inte kosta så mycket.

Roger Melin tyckte det kändes mer frustrerande nu än efter nio raka förluster, hur känner du?

– Det är frustrerande eftersom vi inte får till det konsekventa spelet. Jag tror alla känner man en viss frustration över att vi inte får till det. Jag känner inte att det är någon stress på det viset utan det är en process vi ska igenom, att spelarna förstår sin roll och sitt jobb. SHL är en så bra serie att om jag slarvar i tre byten så straffar det sig. För ledarna tror jag det handlar om en frustration där tränarna förmedlar ett budskap och känner att spelarna svajar till och undrar vad är det som händer?

Vilka fler stenar behöver du vända på?

– Det handlar om att visa spelarna och ledarna att vi tror på det vi göra, även om det går emot nu. Det är 32 omgångar kvar och SHL så pass jämn, så det är bara att pumpa in energi. Samtidigt så kommer ett ökat kravställande eftersom vi visar i dag att vi kan spela bra ishockey.