Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför krismötet: ”Vad är ångest?”

Fortsatt tungt för Djurgården - sjunde raka förlusten
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett hårt pressat Djurgården ligger sist i SHL.

På lördagen ställs laget mot nästjumbon Timrå på bortaplan. 

Men tränare Barry Smith vill inte se matchen som ett ångestmöte.

– Du kan aldrig säga att ett lag måste vinna, säger Smith.  

Inledningen av SHL har inte alls gått som planerat för Djurgården. Laget har endast tagit fem poäng på tio spelade matcher och innehar därmed jumboplatsen. Laget har därmed en poäng färre än nykomlingen Timrå IK.

Under lördagen drabbar lagen samman uppe i Timrå i vad som ses som en tidig måstematch. 

Barry Smith stämmer inte in i benämningen av matchen som ett ångestmöte. 

– Vad är ångest? Vi dyker upp och det blir ett annat test för oss, en annan möjlighet och utmaning. Det är därför vi spelar hockey, för att utmana oss och se vem som vinner och vem som förlorar. 

– Jag kollar inte på motståndet och säger att det här är vår chans. Jag tror att du kan vinna varje match på något sätt, säger DIF-tränaren Barry Smith.  

Han fortsätter:

– Just nu fokuserar jag bara på vårt lag. Vad kan jag göra för att få vårt lag att nå en jämn nivå? Inte bara: ”åh vi ska spela mot ett bottenlag, nu spelar vi hårt”. Det är inte bra nog. Har du den inställningen har du aldrig möjligheten att vara ett topplag. 

”Du kan aldrig säga ”måste” 

Smith menar att laget stundtals spelar bra i matcherna men att laget för tillfället inte har råd med dåliga perioder. 

Det som krävs är en bra prestation över 60 minuter. 

Hur ska ni få till en sån prestation? 

– Du tar period för period. Du kan inte titta på hela matchen. Det finns en paus där du kan ta upp saker och omorganisera dig i omklädningsrummet. Jag tror inte att du kan säga att du måste vinna, för att du aldrig kan säga ”måste”. Men spelar du bra får du oftast med dig resultaten. Du kan aldrig säga till ett lag att du måste vinna. 

Vad är ert mål med tanke på tabellpositionen? 

– Målet är just nu att försöka få lite vind i seglen. Så att vi kan börja driva framåt. 

”Kan inte önska mig McDavid”

Hur ser du på den trupp ni har - önskar du få in något? 

– Vad kan jag säga? Vi har det lag vi har. Jag kan inte önska mig Connor McDavid. Jag hoppades att vi skulle få tillbaka William Eklund men glädjande för honom så spelade han så bra att San Jose behöll honom. Även Alexander Holtz, där pratade jag med deras general manager som sa att det här borde vara en bättre möjlighet för hans utveckling för att det går snabbare här, men de valde att behålla sina spelare där (i NHL) för att det är närmre och de kan se dem på nära håll - men det är två spelare som vi hoppades få tillbaka. 

– Vi förlorade även Manuel Ågren tidigt och han är en bra forward. Vår ledare (Jacob Josefson) är borta. Så det är fyra spelare som kan spela i många olika situationer som vi inte har. 

Laget har dessutom fått sin center Peter Holland avstängd efter ett uppmärksammat slagsmål mot Luleå senast. 

– Det hjälper oss inte så klart. Vi är inte ett starkt lag för tillfället. Vi saknar en del självförtroende. Han är en toppspelare offensivt, han har gjort poäng i varje match. Han är väldigt bra i powerplay och i anfallszon så skadar det vårt lag - så klart, säger Barry Smith.

Holland kastar handskarna – får matchstraff

Kanadensaren stängdes av fyra matcher.