Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I kväll hissas stjärnans tröja i hemmaarenan

ÖRNSKÖLDSVIK. I kväll hedrar Modo sin mesta spelare någonsin.

Per Svartvadets nummer 39 ska upp i taket.

I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar 2007 års Guldpucken­vinnare om attitydproblemen hos dagens juniorer, att det kunde ha hamnat i Leksand - och höstens storm kring Modo.

- Beslutet att inte få ersätta skadade spelare med lockoutade NHL-spelare känns som en efterhandskonstruktion, säger han.

PER SVARTVADET OM...

...bäste spelaren han mött:

Jag måste säga Mario Lemieux . Många bra spelare kan man ha koll på men när han fick pucken var det trubbel. Han kunde stå vid förlängda mållinjen och hitta bortre krysset, på centimetern .

...bäste spelaren han lirat med:

Peter Forsberg 1994. Han var i uppåtgående och dominerade fruktan­svärt. Men de reglerna vi har i dag skulle han göra hur mycket poäng som helst, Malmö fick göra vad som helst den finalserien.

. ..en spelare han gillar att titta på:

Det är lätt att säga Jevgenij Malkin . Men jag gillar också den hockey Alexander Steen spelat för oss i höst. H an är fysisk, back­checkar och gör mål.

...påstådda schismen med Pelle Bäckman:

Jag uppskattade honom mycket, han var en grym matchcoach och nog den tränare jag haft som fick ut mest av laget. Men han var en känslomänniska och sa saker man inte skulle vid vissa tillfällen. Men vi har en bra relation.

Under tidigt åttiotal började en liten kille utmärka sig rejält i Sollefteås pojklag.

Per Svartvadet fick snabbt spela mot äldre lag och där blev han lagkompis med Mattias Timander.

- Han var helt dominant. Som back behövde jag bara ge honom pucken bakom mål och sedan körde han solo, minns Timander.

Pappa Leif Svartvadet ville också se sin son köra solo - i skidspåren. Som gammal skidåkare tyckte han att hockey­spelare tränade för lite och fick allt på ett silverfat.

Blev lagkompis med Sundström

Men Svartvadet fortsatte med hockeyn och kom med i både OK-pucken (dåvarande namnet på Sverigepucken) och TV-pucken. Där blev han lagkompis med jämngamle Niklas Sundström.

- Han var riktigt bra. I TV-pucken hade vi två och Conny Strömberg en drömkedja. Conny har sedan dess skyllt sina defensiva svagheter på oss, för vi hade tydligen sagt åt honom och ligga på bortre blå och vänta, säger Sundström.

Sundström och Svartvadet började på hockey­gymnasiet samtidigt. När Svartvadet flyttade in på Fridhems­vägen i Örnsköldsvik sov Sundström över ibland.

De brukade ofta stanna uppe sent om nätterna för att kolla NHL - och lära sig snusa. Snusningen gick det inget vidare med.

Följde inte pappas råd

Om pappa Leif hade fått bestämma hade det inte blivit några nattliga snus­sessioner med Sundström - eller några 755 Modomatcher. Han ville nämligen att sonen skulle börja på Leksands hockey­gymnasium.

- Jag hade varit på hockeyskola där tre år och han gillade det, men jag var modoit. Det var tur att jag inte alltid lyssnade på honom, även om han gett mig många goda råd.

Mattias Timander minns dock en gång som den unge Svartvadet lyssnade på faderns råd. Som 14-åring ville Svartvadet hänga med Timander och de andra niondeklassarna på disco. "Ska du bli hockeyspelare eller dansare?", frågade Leif sin son.

Svartvadet:

- Det var kanske inte det man ville höra då. Men det är det jag pratar om med juniorerna nu. Man hinner med det sen.

Junioransvarig

Pratar med juniorer gör Svartvadet ofta i dag - som junioransvarig i Modo.

Både han och klubbens assisterande general manager Peter Forsberg har uttryckt att det finns ett problem med inställningen hos dagens juniorer.

- Förra året kände jag att disciplinen är det stora problemet, på bänken, på träning och utanför. Sedan är det större fokus på karriär och pengar nu. Nu har killarna koll på vem som tjänar mest i NHL och undrar hur många bilar någon har. När jag spelade landhockey visste jag inte ens att spelarna fick betalt och inte fan tänkte jag på vilken bil "Bysse" Byström hade när jag tittade på honom.

Svartvadets roll i Modo innebär även att han fungerar som bollplank åt Markus Näslund, general manager, när det gäller seniorverksamheten.

Och Svartvadet har följt debatten kring Alexander Steen och turerna i hockey­ligan under hösten.

- Jag har inte varit med på alla möten men det känns som beslutet att inte få ersätta skadade spelare med lockoutade NHL-spelare är en efterhandskonstruktion. Sedan förstår jag att det sticker i ögonen på de som inte har några egna spelare att plocka hem men om du frågar supportrar till alla andra lag om de skulle vilja ha en NHL-förstärkning tror jag de skulle säga ja.

Mr Modo

Svartvadet är Modos mesta spelare genom tiderna med 755 matcher. Han stod på toppen av sin karriär 2007 då han ledde Modo till SM-guld och vann guldpucken. Samma höst drabbades han av den kroniska magsjukdomen ulcerös kolit som till slut tvingade honom att lägga av.

- Det påverkar mig inte så mycket i dag. Men det är klart man tänker på det. Häromdagen såg jag två äldre herrar på affären, en var grymt fräsch och den andre kunde knappt gå. Man undrar hur det ska bli för en annan.

Guldet från 2007 kan dock ingen ta ifrån honom - även om sonen Wilmer, då 5, hejade på Timrå under stenhårda kvartsfinalserien mot länsrivalen.

- Han snackade hela tiden om Timrå. När vi låg under med 3-2 i matcher blev jag nästan grinig på allvar och snäste åt honom som man inte ska göra åt en femåring. Men han har släppt det nu, det var bara för att jävlas.

Saknar du hockeyn?

- Jag saknar inte omklädningsrummet eller att träna speciellt mycket. Men jag saknar nerven. Att täcka skott med tio sekunder kvar och höra 7 000 personer jubla, det är en sådan egotripp.

- Men förhoppningsvis har jag många stora ögonblick kvar i mitt liv och jag hoppas att den här ceremonin blir ett av dem.

mr modo. I kväll, efter 755 Modomatcher, pensioneras Per Svarvadets tröja i taket på Fjällräven center. Foto: MICHAEL BERGGREN

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!