Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HV71:s tränarikon Sune Bergman död

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: FRISK ASKER

Han blev känd som HV71:s första guldtränare när laget skrällde sig till SM-guld 1995 efter en förlängningsseger mot Brynäs i den femte avgörande matchen.

Nu har Sune ”Kung Sune” Bergman avlidit, 68 år gammal.

– Alldeles för tidigt. Jag är väldigt stolt över hans gärning inom ishockeyn, säger sonen Nicklas Dyrén till SportExpressen.

Redan 1988 hade Sune Bergman sitt första uppdrag som tränare. Då var han assisterande tränare för Sundsvall Hockey, för att säsongen efter bli huvudtränare i samma klubb.

Det var också början på en lång karriär som tränare.

Den stora meriten kom som huvudtränare 1995 när HV71, trots en åttondeplacering i grundserien gick hela vägen fram till SM-guld efter att ha slagit ut serievinnaren Djurgården i kvarten, regerande mästarna Malmö i semifinalen och till slut lyckades man även slå Brynäs i en klassisk matchserie över fem matcher, då Johan Lindbom sköt det avgörande målet i Gavlerinken.

Då föddes namnet ”Kung Sune” i Jönköping.

– Sune var bestämd och tydlig med vad han ville, men hade också ett stort hjärta och brydde sig verkligen om oss spelare. En tränare som betytt mycket för HV71 och även mycket för mig personligen och jag minns honom med värme, säger HV71:s klubbdirektör Johan Lindbom, som spelade under Bergman guldsäsongen 1994/1995.

Men meritlistan är större än så.

Bergman har en lång och framgångsrik tränarkarriär bakom sig. På elitserienivå var han även huvudtränare för Leksand och han var även coach för Tre Kronor under VM-turneringen i Norge 1999, då Sverige vann brons.

Sune ”Kung-Sune” Bergman död

Så sent som 2019 klev han in och räddade kvar Vita Hästen i HockeyAllsvenskan, och det kom också att bli Bergmans sista uppdrag som tränare.

Han sörjs närmast av av sambo, samt sonen Nicklas Dyrén med familj.

– Det är klart att han först och främst har varit pappa för mig, men det har varit speciellt eftersom hans kall var ishockeyn. Han var ganska ung när jag föddes, så jag var med på alla träningar från att jag var två-tre år. Han har lärt mig allt jag kan inom hockeyn, inget snack om saken, säger Nicklas Dyrén.

– Det har varit väldigt fint att få dela det intresset med honom genom livet. Jag är väldigt stolt över hans gärning inom ishockeyn.

Nicklas Dyrén berättar vidare om pappans passion för sporten.

– Han dog alldeles för tidigt, blev bara 68 år, men det fina var att han fick jobba med hockeyn nästan ända in i kaklet, säger han och fortsätter:

– Han blev sjuk för två år sen, vilket gjorde att han fick sluta som tränare. Sen blev han lite bättre och tackade ja till ett nytt uppdrag i Norge. Sen kom det ett bakslag förra sommaren. Då sa han till mig att det värsta var att ringa hockeyklubben och säga att han inte kunde ta jobbet i Comet. Det sammanfattar honom väldigt bra. Hockeyn betydde så mycket för honom. Det var fint att han fick arbeta med det så länge.


HV71 kommer under tisdagskvällen att spela matchen mot Karlskoga med svarta armbindlar för att hedra minnet av klubbens historiske tränare.