Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HV71 tog tre blytunga poäng i bottenstriden

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

JÖNKÖPING. SHL närmar sig upploppet och HV71 måste börja vinna för att jobba sig uppåt i tabellen.

Då levererade hemvändaren Mattias Tedenby med två mål och HV71 fick segerjubla med tre viktiga poäng. Nu sätter man ordentlig press på Brynäs och Luleå ovanför strecket. 

– Hungriga vargar jagar bäst, säger Tedenby efter matchen.

HV71 går in i den sista tredjedelen av serien.

Men måste börja vinna och få in trepoängare på kontot.

Ett tajt spelschema väntar med många hemmamatcher. Mot Frölunda fick man en drömstart och ledde med 2-0 redan efter sju minuter och 39 sekunder.

I en målfest kunde man sedan vinna med 6-3.

På 6-3 målet ville Frölunda ha en utvisning på Emil Andrae för en knätackling på Ryan Lasch, men fick inget gehör hos domarna Linus Ölund och Mikael Nord. Istället kunde Andy Miele skicka in 6-3 och stänga matchen.

Kvällens glädjeämne var annars att hemvändaren Mattias Tedenby som bara gjort ett enda mål i HV71 på hela säsongen. Nu fick han göra både sitt andra och tredje för säsongen.

– Spelet har varit lite bättre för mig på sista tiden. Men ärlgit talat så skiter jag faktiskt i poängen, bara vi vinner, säger Tedenby.

Hur har din säsong varit tycker du?

– De första fyra matcherna innan jag blev skadad så rosade jag inte direkt marknaden. Sedan tar det ett par matcher när man kommer tillbaka och det har känts bättre spelmässigt, men poängen har inte trillat in. 

Viktig seger ikväll?

– Väldigt. Det är en bra match och vi får en bra match. Vi har spelat bra en tid men inte fått utdelning. Jag är också glad att vi inte börjar fundera för mycket när de gör 4-3 utan trummar på direkt i början av tredje och får 5-3. 

HV71 sätter därmed ordentlig press på Brynäs och Luleå ovanför kvalstrecket, och närmade sig.

– Jag vet att vi kommer fortsätta att ta poäng om vi spelar så här. Vad är det man säger, hungriga vargar jagar bäst, säger Mattias Tedenby.

Borgman utgick men återvände

För Frölundas del har man det redan tufft med skador. 

Nog var det många Frölundasupportrar som också satte hjärtat i halsgropen när stjärnbacken Andreas Borgman såg ut att ha väldigt ont i slutet av tredje perioden efter en situation bakom Frölundas målbur.

Han fick hjälp av isen, och såg ut att ha fått en smäll på foten. 

– Det är olyckligt. Tedenby ramlar och jag försöker att stanna. Så jag inte åker in i honom. Så det är bara otur.

Men du testar och det är okej?

– Det är helt okej. Det är åtminstone hanterbart. Det är foten och det är en skada som jag haft sedan tidigare. Men det fungerade bra när jag gick in och spela igen, säger Borgman.

Frölunda har redan Christian Folin långtidsskadad och får gå kort om folk på backsidan.

– Det ska inte vara några problem. Jag tycker Sundin (Albin, 18 år), har klivit in och varit bra. Han får växa in i det, och andra måste steppa upp och spela bättre. Så här får det inte se ut, säger Andreas Borgman, och kritiserar lagets försvarsspel.

– Vi börjar ganska bra, men är lite för klena framför egen kasse, och då får vi jaga. Det är tufft när man är i underläge hela tiden, säger han.

Vad säger du om HV71, din gamla klubb?

– Det går lite för lätt för dem. Det är också för slarvigt hos oss. Men det är ett spelskickligt lag och de har ett gäng forwards som är otroliga. Det måste vi respektera mer och inte bjuda på något.

Frölunda fick dock se Max Friberg utgå från matchen. I den andra perioden klev han av.

Efteråt hade Roger Rönnberg inte mycket att säga.

– Han är skadad, summerar Roger kort.