Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agerar efter krisen – sparkar tränaren

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nicklas Rahm får sparken från HV71.

Förlusten mot Rögle under lördagen blev tränarens sista match i klubben.

– Det är beklagligt att vi behöver vidta den här åtgärden och det är tråkigt för både Nicklas och HV71, säger klubbens ordförande Sten-Åke Karlsson.

I stället tar Stephan ”Lillis” Lundh över laget.

HV71 ligger på tolfte plats i SHL och kollapsade under lördagen när man föll med 5-1 på hemmaplan mot Rögle.

Under söndagseftermiddagen kunde SportExpressen berätta att HV71 tagit beslutet att sparka tränaren Nickas Rahm och kort därefter bekräftade klubben nyheten.

I stället tar Stephan ”Lillis” Lundh över laget. Han återvände till klubben som assisterande tränare i december.

– Vi har kört fast. Vi har svårt att vinna matcher på raken vilket är viktigt när man vill lyfta i tabellen. Spelet stämmer inte. Det är viktigt att hitta vägar för att få en förändring i agerande på isen och att det leder till fler poäng, säger ordföranden Sten-Åke Karlsson till SportExpressen.

Nicklas Rahm får sparken från HV71

Ordföranden säger att styrelsen står bakom beslutet.

– Det är Johan Hult (sportchef) som i grunden äger frågan, men det har skett en dialog med vd och styrelse. Vi har samma syn på det här. Vi i styrelsen står bakom beslutet. Det är beklagligt att vi behöver vidta den här åtgärden och det är tråkigt för både Nicklas och HV71, men samtidigt känner vi att vi måste få till en förändring. Tiden är ganska kort och antalet återstående matcher få. Vi måste få till en vändning och då väljer vi att byta huvudtränare.

Hur länge har ni diskuterat den här förändringen?

– Det finns alltid någon aktualitet i frågan när det går dåligt. Fast vi har inte känt förrän nu att vi kommit till den här punkten. Tidigare har vi känt att det finns förutsättningar för att få till en förändring men nu har det gått lång tid och vi har haft en besvärlig säsong. Därför var det tid med denna åtgärd.

Letar assisterande tränare

Har denna fråga levt med er bakom kulisserna hela tiden?

– Jag skulle inte säga att det diskuterats bakom kulisserna, men i ett läge då det går trögt diskuterar man alla möjliga åtgärder. Det finns alltid med i ett sådant sammanhang, om man ska byta i ledarstaben eller ej. Men den aktuella diskussionen som lett till att Nicklas får lämna har bara pågått under en kort tid.

Hur går ni vidare nu, kommer ni göra om ytterligare i staben?

– Vi tittar på att komplettera tränargruppen ytterligare. Det är Johan Hults ansvar och han jobbar med den biten nu. Det är en löpande dialog med Agne (Bengtsson, vd) och styrelsen. Förhoppningsvis hittar vi en lösning snart, men det ska stämma för alla parter också.

Är det en assisterande tränare ni letar då eller är det en person som ska dela ansvaret med Lundh?

– Det är en assisterande till ”Lillis” vi söker i första hand.

Till en början kommer Patrik Andersson från klubbens J20-lag att komplettera staben.

Stephan Lundh ny huvudtränare

Stephan Lundh kommenterar sitt nya uppdrag i ett pressmeddelande.

– Det finns många skickliga hockeyspelare i detta laget och nu handlar det om att ta fram det i dem och få dem att tro på sig själva, säger Lundh.

Klubbens sportchef Johan Hult:

– Vi har alla ett ansvar för situationen vi befinner oss i och de uteblivna resultaten. Nicklas har lagt ner sin själ i jobbet och gjort allt för HV71:s bästa, men nu har vi kommit till en punkt där vi behöver skapa en omedelbar förändring i laget. Stephan ”Lillis” Lundh är en ledare med stort förtroende bland spelarna och en erfarenhet som i detta läge är ovärderlig.