HV 71 vill överklaga Jere Karalahtis straff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Lundsten
Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt

HV 71 undersöker möjligheterna att överklaga disciplinnämndens dom mot Jere Karalahti, som har blivit avstängd tio SHL-matcher.

– Vi sitter faktiskt i de diskussionerna och har gjort det under förmiddagen, säger HV:s general manager Peter Ekelund.

Den finländske backveteranen Jere Karalahti har fått säsongens längsta avstängning på tio matcher. Eftersom han dragit på sig tre matchstraff räknat under en tidsrymd från den sista SM-kvartsfinalen mot Linköping i våras till matchen mot Frölunda förra veckan tog disciplinnämnden i med hårdhandskarna.

Hårdare tag mot återfallsförbrytare

Återfallsförbrytare ska enligt direktiven straffas hårdare. Så när Karalahti höjde sin klubba och den träffade mot Frölundaforwarden Ryan Laschs ansikte kostade den både grovt matchstraff och sedan tio matchers avstängning, varav tre omvandlats till 37 500 kronor i böter.

HV 71 tycker att avstängningen är orimligt hård och att den inte står i proportion till Karalahtis förseelse. Därför undersöks nu möjligheterna att skicka in en överklagan till Riksidrottsnämnden.

– Det är klart att vi tycker att det är ett väldigt tufft straff för den förseelsen. Det tror jag alla tycker som har sett den, säger HV 71:s general manager Peter Ekelund.

"Ska skydda sig"

– Vi har pratat med Jere och han hävdar också att han skulle skydda sig. Sedan är det absolut en rörelse upp mot huvudet, men det är ingen avsiktlig crosschecking som jag uppfattar det. Han ska i stridens hetta skydda sig samtidigt som klubban tar i ansiktet. Det är klart, tio matcher för det, känns tufft tycker jag, fortsätter Ekelund.

– En två-plus-tvåminutersutvisning kan räcka där, tycker jag.

HV:s general manager är medveten om att disciplinnämnden vägt in det faktum att Karalahti tidigare varit avstängd fyra matcher (3+1) för en crosschecking mot LHC:s Nichlas Hardt och sex matcher (5+1) för en våldsam tackling mot Brynäscentern Petr Vrana, som fick en käkbensfraktur.

– Så är det ju. Det är väl därför det hamnar på tio matcher, men när man läser domen så står det också...

Peter Ekelund börjar läsa innantill:

– Disciplinnämnden vill samtidigt poängtera att återfallets betydelse för avstängningens längd alltid måste stå i rimlig proportion till den anmälda förseelsen. Det är väl här man tycker att det inte riktigt lirar. Vi har en del telefonsamtal att göra innan vi vet hur vi ska gå vidare.

Jere Karalahti spelar gärna hårt och bestämt. Men det är också därför han är värvad till HV 71.

"Går inte att acceptera det han gör"

– Vi vill ju att Jere ska spela ett fysiskt spel, och vara tuff där ute. Tittar man på den han fick förra året, det var i slutspelet med mer känslor och lite tuffare. Det går inte acceptera det han gör, en crosschecking i ansiktet på någon, den är lite tydligare. Det kan jag inte stå bakom, men i stridens hetta blir det så, säger Ekelund om smällen mot Hardt.

Och mot Vrana?

– Det går alltid diskutera om Jere skulle ha hunnit avbryta sin rörelse och tackling. Det är på gränsen det också, kan jag känna.

– Den sista, där skyddar han sig och den träffar ansiktet olyckligtvis, men

– Vi vill att han ska spela hårt och tufft. Att han går över gränsen ibland är inte bra. Vi vill ha honom på isen. Det är därför han är här, säger HV:s GM Peter Ekelund.