Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hoppas på återkomst i NHL efter HV-succén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Tedenby.
Foto: Stefan Persson
Foto: Stefan Persson

Mattias Tedenby är HV 71:s poängkung under lagets jobbiga höst.

Nu hoppas Jönköpingsklubben kunna förlänga hans kontrakt. Men 25-årige Tedenby har siktet inställt på NHL.

– Jag måste ha den drivkraften för att hela tiden trimma mig själv att spela så bra som möjligt i varje match, säger han till SportExpressen.

HV 71 ligger elva i SHL-tabellen under landslagsuppehållet i november. Det var inte vad man hade tänkt sig. Men skador på nyckelspelare i kombination med avstängningar på toppspelare har påverkat resultaten negativt.

Energispelaren Mattias Tedenby har därför lyst upp lite extra genom att konstant jobba stenhårt och genom att producera poäng. Det har hittills blivit sex mål och åtta assist på 16 matcher.

KHL-klausulen ett hot

HV hade kunnat tappa Tedenby till KHL och SKA St Petersburg, som äger rätten till honom, i somras. Det var han och Calle Ridderwall som hade KHL-klausul i sina kontrakt och Ridderwall tog den chansen och skrev på för Sibir Novosibirsk medan Tedenby blev kvar.

– Vi ville gärna ha kvar Mattias, och han har visat fullt ut nu varför. Det har varit otroligt roligt att se för han har lika bra fart på matcherna som han också har haft på träningarna. Det syns att det finns mycket här, säger HV 71:s sportchef Johan Hult.

HV vill gärna förlänga Tedenbys kontrakt som går ut efter den här säsongen.

HV vill förlänga

– Mattias vet läget från vår sida, säger Hult, som inser att det finns en risk att HV 71-forwarden kan försvinna till KHL eller rentav NHL efter denna säsong.

25-årige Tedenby har spelat 120 NHL-matcher för New Jersey mellan 2010 och 2014 och vill tillbaka till Nordamerika.

– NHL vill alla till. Det är klart att det är så, säger Tedenby.

Däremot låter han inte lika intresserad av KHL.

– Jag vet inte. Jag vet inte. Ryssland är lite si så där. Ah, jag gillar HV och det är det som känns bäst just nu.

Stark bortaseger i Växjö

Mattias Tedenby har fått en bra start på säsongen och genom det hårda slitet har poängen kommit. Kanske var bortasegern mot Växjö i lördags en knuff i rätt riktning för HV som vill börja klättra i tabellen.

– Det var en jätteskön vinst, att slå seriens kanske hetaste lag just nu. Vi har något att bygga på. Skönt med en riktig krigarmatch på bortaplan och så var det ju derby, säger Tedenby.

Själv skulle han vilja sammanfatta början på säsongen så här:

– Ljusglimtarna är fantastiskt bra. Då kan vi vinna över alla lag i den här ligan. Det handlar bara om att hitta en jämnare nivå och spela vårt spel lite mer kontinuerligt. Kan vi bara få in det i våra skallar, att vi ska spela det här spelet och att det funkar hela tiden så kommer det att se bra ut.

Vad säger du om alla era avstängningar?

– Det har bara regnat på oss. De gillar väl inte HV 71, haha.

Det ser ut som att det har lett till en del frustration?

– Det blir ju det när man åker på grejer hela tiden. Och så ser man liknande grejer som inte ger någonting. Det är klart att man blir vansinnig, liksom.

Hur ska ni tackla det då?

"Hoppas de gör rätt"

– Det är inte så mycket man kan göra åt det utan låta dem där uppe ta sina beslut och hoppas att de gör rätt. Men… Det kan väl diskuteras vissa beslut.

Mattias Tedenby understryker hur mycket han trivs att spela i HV 71 och känner till klubbens intresse att behålla honom genom ett nytt kontrakt.

– Det är klart att det är någonting som är intressant, men får se när det blir snack om det.