Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon sätter ned foten – efter nya SHL-debatten

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Frågan om att stänga SHL för nedflyttning har aktualiserats igen.

Röster har höjts – men en del lär tystna nu.

Ligans vd meddelar nämligen att ärendet inte kommer tas vidare till ishockeyförbundet.

– Det finns inte majoritet för det, säger Jenny Silfverstrand.

I höstas blev tävlingsbestämmelserna, där seriesystemet med upp- och nedflyttning är en central del, ett hett och omdiskuterat ämne. Ett läger menade att lagt kort ligger medan det andra hävdade att en coronadrabbad säsong aldrig kan bli rättvis och därför borde åtgärder införas för att sudda ut eventuella orättvisor som kan uppkomma.

Både i SHL och Hockeyallsvenskan fanns parter som uttryckte en önskan om att stänga ligorna för nedflyttning men att lag underifrån ändå skulle ha chansen att avancera i seriehierarkin.

Svenska Ishockeyförbundet, som har beslutanderätten i tävlingsbestämmelserna, berättade i flera intervjuer med SportExpressen under hösten att ingen förändring var planerad för säsongen 20/21. Inte heller hade ligorna framfört en önskan att förbundet skulle utreda frågan.

– Nej, varken SHL eller Hockeyallsvenskan har lämnat något förslag. Vi har däremot daglig kontakt med dem där vi diskuterar läget, men ingenting har nämnts kring att stänga ligorna nedåt, berättade tävlingschefen Olof Östblom. 

”Det är inte rättvist för någon”

Senaste veckan har diskussionerna, på grund av flertalet coronautbrott i SHL-föreningarna, blossat upp på nytt.

Linköpings ordförande Roger Ekström ifrågasatte nyligen varför säsongen ska spelas färdigt med nuvarande upplägg. 

– Det kommer inte gå att lösa sportsligt rättvist. Det spelar ingen roll om vi kommer på 10:e eller 14:e plats. Det är inte rättvist för någon, sade han till Corren.

”Ingen majoritet i frågan”

SportExpressen har under onsdagen varit i kontakt med SHL:s vd Jenny Silfverstrand som följt den senaste tidens debatt.

Hon berättar att SHL har en löpande kontakt med förbundet – men betonar samtidigt:

– Det här är inte ett beslut som bara ligger hos SHL, utan förbundet äger frågan, understryker Silfverstrand och fortsätter:

– Klubbarna i SHL kan inte ta ett sådant beslut och backar vi bandet till december ligger det ett förbundsbeslut, samt att vi samtalade med klubbarna om detta där ingen majoritet fanns. Vi var i samma läge då som nu med matchflyttar, en haltande tabell och lag som drabbats. Ingen majoritet fanns bland klubbarna då, och inte i dagsläget heller.

Ni kan driva denna fråga mot förbundet, har ni fått påtryckningar att göra det från klubbarna?

– Nej, jag har inte upplevt att det är någon majoritet i den frågan.

Men det finns vissa lag som tycker att ligan borde stängas för nedflyttning?

– Ja. Det var bara nyligen Linköpings ordförande uttalade sig bland annat. Jag har förståelse för det eftersom att det är en pressad och stressad situation.

Skulle er ståndpunkt kunna förändras i att börja driva frågan? Krävs det att 14 klubbar då pushar för det?

– Det är en hypotetisk fråga, och vi är inte där nu. Vi har inte uppdraget att driva den frågan, men får vi det, ja, då är det en annan sak.

Och uppdraget får ni från klubbarna = ägarna av ligan?

– Ja, precis.

Det finns ingen tanke från SHL:s håll att ställa in säsongen?

– Nej, det finns ingen tanke på det i dagsläget. Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kring vår verksamhet. Där har vi en nära dialog om hur vi bedriver vår verksamhet och de tycker att vi gör ett bra jobb med protokoll och dylikt. Vi har varit noggranna med provtagningar och vi har snart 15 000 tester som tagits runtom i SHL. Händer det något, då testar vi en bred skala av personer.

Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Kan ni känna med facit i hand, när den sportsliga rättvisan och tävlingsbalansen kan ifrågasättas denna säsong, att ni borde drivit frågan om en ligastängning hårdare i ett tidigare skede för att skänka ett lugn till klubbarna?

– Det där är jättesvårt att svara på. Ur ett sportsligt rättvise-perspektiv är vi i en situation där alla drabbas, men på olika sätt. Det är inte enskilda klubbar som blir påverkade av att samhället är i den situation som samhället är i. Det är något som drabbar alla.

Fast vissa lag har haft det tuffare med spelschemat och matchrytmen på grund av coronaviruset.

– Det är inte enkom ett lag som haft det scenariot, utan flera lag har hamnat där. Det är många som drabbats av att man själv fått smittan i laget men även att motståndarna fått utbrott vilket tvingat omgångar att flyttas.

Summa summarum är planen här och nu att säsongen ska fullföljas enligt tävlingsbestämmelserna från svenska ishockeyförbundet?

– Ja, avslutar Silfverstrand.