Marcus Högström kan vara förlorad för Djurgården och SHL. Foto: Andreas L ErikssonMarcus Högström kan vara förlorad för Djurgården och SHL. Foto: Andreas L Eriksson
Marcus Högström kan vara förlorad för Djurgården och SHL. Foto: Andreas L Eriksson
Marcus Högström. Foto: Andreas L ErikssonMarcus Högström. Foto: Andreas L Eriksson
Marcus Högström. Foto: Andreas L Eriksson

Högström kan lämna SHL och Djurgården

Publicerad

Modo letar ny toppback och vill sno åt sig Marcus Högström, 26.

Men han ser ut att vara förlorad för både SHL och Djurgården.

– De klubbar som har hört av sig vet att jag siktar på KHL och drömmer om NHL. De har förstått att det är så, säger Högström.

Djurgården gjorde ett riktigt klipp när klubben värvade den snart 27-årige backen Marcus Högström från Almtuna för drygt två år sedan.

Han har utvecklats till en av SHL:s bästa backar och av de som spelat minst 30 matcher den här säsongen har han fjärde mest istid per match och spelar i snitt över 23 minuter.

Högström är spelskicklig, snabb i huvud och ben och hamnar sällan i bekymmer. Dessutom gör han många poäng. Men sina sju mål och totalt 25 poäng är han exempelvis bättre än både Växjös Cory Murphy, som utsågs till SHL:s bästa back förra säsongen och Skellefteås Tre Kronor-back Tim Heed.

Djurgården tappar Högström

Trots Marcus Högströms fina utveckling ser det inte ut att bli någon fortsättning i Djurgården. De står långt i från varandra.

– Vi har väl pratat lite grann och det blev väl inget bra. Jag skrev på för två och ett halvt år i Djurgården när jag kom och det var i allsvenskan jag skrev det kontraktet. Mitt marknadsvärde har tre-fyrdubblat sedan dess. Det är väl inte så att jag kommer att gå dit jag får bäst pengar, men jag vill ha en marknadsmässig lön. Det är så jag har känt, säger Högström.

Han är snabb med att understryka hur väl han trivs i Djurgården.

– Jag har fått ett stort förtroende av tränarna och fansen… Jag älskar att spela med grabbarna i laget, det gäng vi har.

Vill utomlands

Högström siktar högt och säger att han siktar på KHL och drömmer om NHL.

– Det kan ta ett tag innan man sitter och snackar i ett svenskt omklädningsrum. Jag försöker verkligen njuta av den tid som är just nu. Det har varit två och ett halvt år som har varit fantastiska. Jag har kämpat för att ta steget. I Djurgården har jag fått chansen att visa att jag kan ta steget. Jag är otroligt tacksam för det som har varit. Vi får väl se om det blir något mer eller inte.

Enligt uppgift visar andra SHL-klubbar, däribland Modo, intresse. Högström har valt att avvakta.

Nu bekräftar att det finns intresse från NHL.

– Det har jag hört och det är så klart jättekul. Jag har haft något bud som inte har varit vad jag velat från olika lag. Med NHL och KHL är en dröm så klart. Jag kan bara fortsätta ge allt och hoppas att det händer någonting.

Marcus Högström, som kommer från lilla Sveg i Härjedalen, har spelat juniorhockey i både Skellefteå och Modo. Han har hunnit spela en säsong i den ryska andraliga med Molot Prikamie från Perm, så han vet vad en flytt österut innebär.

– Det känns ganska tryggt att jag har varit där. Jag vet ganska mycket och vet vad jag ger mig in på när jag väljer olika lag.

Drömmer om NHL

Men helst av allt väntar han på ett NHL-bud.

– Det händer väl ingenting där förrän i sommar. Det är vad jag har hört och det som har sagts till mig. Jag tycker det är spännande. Det är många duktiga som har åkt över senaste åren. Så som jag har spelat i år vore det inte jättelångsökt att det skulle vara en möjlighet. Det vore jättekul.

Marcus Högström fick mycket istid i Djurgården redan förra säsongen. Statistiskt har han gått från minus åtta i plus/minus till fina plus 15. Förklaringen ligger i att han är väl inkörd i försvarssystemet efter lång tid i Stockholmsklubben.

– Det har väl varit min framgång att bara tuta och köra lite grann, inte fundera så mycket. Jag trivs väldigt bra med hur vi spelar. Det sitter liksom i ryggmärgen. Det passar mig bra. Laget går bra och allting rullar på då blir det att man bara spelar på. Händer det något tok ibland är det bara in i båset, vila lite och sedan ut och köra igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag