Fyra av SPORT-Expressens sex hockeyskribenter tror att AIK tvingas till kvalseriespel för att hänga kvar i elitserien. Foto: Jan Düsing
Fyra av SPORT-Expressens sex hockeyskribenter tror att AIK tvingas till kvalseriespel för att hänga kvar i elitserien.  Foto: Jan Düsing

Hockeyexperterna: Så slutar elitserien

Publicerad
Uppdaterad
Nu är väntan över.
Hur klarar sig nykomlingen AIK? Och kan HV 71 försvara guldet?
Så här tippar SPORT-Expressens hockeyskribenter elitserien.

MAGNUS NYSTRÖM

1) HV 71 (SM-guld)
2) Färjestad (final)
3) Djurgården (semfinal)
4) Skellefteå (kvartsfinal)
5) Frölunda (kvartsfinal)
6) Modo (semifinal)
7) Luleå (kvartsfinal)
8) Timrå (kvartsfinal)
9) Linköping
10) AIK
11) Brynäs
12 ) Södertälje
Kommentar: Topp fem är helt givna slutspelslag. Sen kan det bli ett öppet race mellan resten av lagen. Modo, Luleå, Timrå, Linköping, AIK, Brynäs och Södertälje måste samtliga få en bra start på säsongen och dessa lag har enskilda spelare som bara inte får svika. Några av dessa lag kommer göra dundersuccé, andra kommer floppa. Linköping och AIK är nog mina "överraskningar". Men vänta ni bara...


LEIF BOORK

1) HV 71 (final)
2) Färjestad (SM-guld)
3) Djurgården (semifinal)
4) Frölunda (kvartsfinal)
5) Linköping (kvartsfinal)
6) Modo (kvartsfinal)
7) Skellefteå (semifinal)
8) Brynäs (semifinal)
9) Timrå
10) AIK
11) Luleå
12) Södertälje
Kommentar: De två dominanterna blir HV 71 och Färje-stad. De har de bredaste trupperna. Djurgården överraskar ingen längre. Frölunda och Linköping har stora problem, med spelet och personalomsättningen. Ungdomarna har framtidens spel i sig. Brynäs och Skellefteå är därför i semifinal. Oron i Modo är inte över. Timrå = skador. Osäkraste tipsen finns bland lag 9-12. AIK:s långsiktighet ger dem en trygghet i spelet. Luleå kan överraska stort och bli min tipsmiss. Södertälje blir ett kämpagäng igen. Det räcker inte.

TOMAS PETTERSSON

1) HV71 (final)
2) Färjestad (semifinal)
3) Frölunda (kvartsfinal)
4) Djurgården (SM-guld)
5) Skellefteå (semifinal)
6) Linköping (kvartsfinal)
7) Timrå (kvartsfinal)
8) Luleå (kvartsfinal)
9) Modo
10) Södertälje
11) Brynäs
12) AIK
Kommentar: Egentligen är det väl bara två saker som känns absolut stensäkra: 1) Att HV 71 manglar hem grundserien, och 2) Att AIK slutar stensist. Däremellan är det betydligt svårare, men personligen känns exempelvis Modos trupp rätt överskattad. Bucklan? Den här gången hamnar den i Hårde Hardys händer efter en repris på vårens final.

MATTIAS EK

1) HV 71 (SM-guld)
2) Färjestad (final)
3) Djurgården (semifinal)
4) Skellefteå (semifinal)
5) Frölunda (kvartsfinal)
6) Linköping (kvartsfinal)
7) Modo (kvartsfinal)
8) Brynäs (kvartsfinal)
9) Luleå
10) Södertälje
11) Timrå
12) AIK
Kommentar: HV 71 har ambition, bredd och en chockerande bra spets. Med andra ord ishockeyns ABC för att vinna ett SM-guld. Färjestad är starkaste utmanaren om guldet med Skellefteå som outsider. I övrigt är det svårt att se hur nykomlingen AIK ska palla i 55 omgångar. Och hur Timrå, med ett svagt målvaktspar och nya importspelare som direkt bär lagets öde i sina händer, ska undvika kvalserien.

VICTOR MELANDER

1) HV 71 (SM-guld)
2) Färjestad (semifinal)
3) Djurgården (final)
4) Frölunda (kvartsfinal)
5) Skellefteå (semifinal)
6) Linköping (kvartsfinal)
7) Modo (kvartsfinal)
8) Timrå (kvartsfinal)
9) Luleå
10) Södertälje
11) Brynäs
12) AIK
Kommentar: HV 71 vann serien och SM-guldet ifjol. Trots ett par tunga spelarförluster har laget blivit bättre och jag har svårt att se något lag hota HV 71 i år. Färjestad har värvat på sig, men ett lagbygge sätter sig inte direkt. Kriget kring slutspelsstrecket kommer att bli intressant och jämnt. Challe Berglund har en vana att gå tillslutspel och han klarar det i år igen med Modo. Hur viktig var egentligen Jacob Markström för Brynäs? Jag tror att han är skillnaden mellan att möta Djurgården i slutspelet och Växjö i kvalserien.

HENRIK SJÖBERG

1) HV 71 (SM-guld)
2) Färjestad (semifinal)
3) Skellefteå (final)
4) Djurgården (semifinal)
5) Frölunda (kvartsfinal)
6) Timrå (kvartsfinal)
7) Linköping (kvartsfinal)
8) Brynäs (kvartsfinal)
9) Modo
10) Södertälje
11) Luleå
12) AIK
Kommentar: Jag tror på Skellefteå och deras unga killar, det blir final i Väster-botten till våren. Men HV 71:s enorma bredd av toppspelare kan inget lag hota i vinter. Det blir en ny guldfest i Jönköping. Jag tror Modo får tufft att ta sig till slutspel även denna säsong och i botten hamnar Luleå och AIK. Väl i kval-serien tror jag dock att båda lagen håller sig kvar i högsta serien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag