Foto: Anna-Lena Bergqvist
 Foto: Anna-Lena Bergqvist

Historisk målvakt när FBK vände till seger

Publicerad

LINKÖPING. Thomas Östlunds rekord har levt ända sedan säsongen 1992/93.

Men det begravdes under alla helgons dag.

När Färjestad slog Linköping borta med 3–2 blev målvakten Alexander Salak historisk.

2 minuter och 2 sekunder – det var vad som återstod för att hålla nollan längre än vad Djurgårdens burväktare Thomas Östlund klarade för tio år sedan.

Något Alexander Salak hade full koll på inför bortamötet mot Linköping.

– Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det är klart att jag hemskt gärna ville slå rekordet, ler den 25-årige tjecken.

Gissa om han jublade lite extra när minuterna tickade i väg under lördagseftermiddagen.

När Carl Söderberg gav LHC ledningen efter 5.30 hade Salak redan hunnit bli historisk.

Det blev totalt 204 minuter och 46 sekunder utan att släppa någon endaste puck bakom sig.

Häftigt

– Givetvis känns det häftigt och roligt. Speciellt i en så pass stark liga som elitserien, det är enligt mitt tycke Europas bästa. Nu hoppas jag att det nya rekordet står sig åtminstone 20 år (haha).

Alexander Salak fortsatte sitt storspel från de senaste omgångarna och var en stor anledning till att Färjestad lyckades vända 0–1 till 2–1.

– Linköping var fantastiskt bra så det här var utan tvekan en av mina allra bästa insatser i höst. Jag kan i alla fall inte klaga på brist på sysselsättning i kassen.

Nej, LHC vann skotten med 31–16 och bombarderade stundtals gästernas bur.

Men något mer mål än Jonas Almtorps kvittering till 2–2 mäktade hemmalaget inte med.

– Salak var förbaskat duktig. Han har vunnit flera matcher åt oss på sistone, framhåller tränaren Leif Carlsson.

Backstjärnan Magnus Nygren, som pangade in sjätte fullträffen för hösten till 1–1, håller med:

– Han tillför otroligt mycket trygghet för oss backar, ja för hela laget. Det känns skönt att ha honom längst bak, säger han.

Toppform

Leif Carlsson tycker att Salak börjat komma i samma form som under SM-slutspelet 2011, då han förde Färjestad till guld.

Östgötarnas målvakt Andreas Andersson agerade däremot darrigare och gjorde en riktig tavla vid Färjestads 2–3 bara 44 sekunder in på den sista perioden.

Marius Holtets mål blev matchens sista – trots att Linköping tryckte på ordentligt.

LHC har därmed fått stryk tre av de fyra senaste hemmamatcherna.

– Vi har varit för dåliga hemma tidigare, men nu gjorde vi det väldigt bra. Jobbar vi så här hårt ser det bra ut för fortsättningen, menar tränaren Roger Melin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag