åter till USA. För att kunna spela ishockey på artistkontrakt i Sverige måste Henrik Lundqvist först spendera mer tid utanför landet. Han överväger därför att åka tillbaka till New York. Foto: JAN WIRIDéN Foto: Jan Wiriden
åter till USA. För att kunna spela ishockey på artistkontrakt i Sverige måste Henrik Lundqvist först spendera mer tid utanför landet. Han överväger därför att åka tillbaka till New York. Foto: JAN WIRIDéN Foto: Jan Wiriden

Henrik Lundqvist lämnar Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Som GT skrev i torsdags - den så kallade 183-dagarsregeln sätter käppar i hjulen för NHL-­svenskarna.

Och nu står Henrik Lundqvist inför ett vägskäl.

Vill målvaktsstjärnan spela slutspel med Frölunda - och hemma-VM i maj - behöver han först lämna ­landet i omkring en månad.

På Facebook-sidan "Henrik Lundqvist till Frölunda - nu" kräver över tusen fans att få se målvakts­hjälten i Scandinavium. Många tycker att Hockey­ligans inställning är fel, eller att Frölundaledningen är feg som inte vågar gå emot hela vägen.

"Ska det vara så svårt att förstå? Kom igen nu, Frölunda: Odla ett par", står det bland annat.

Men enligt GT:s källor är det ingalunda Indians fel att "Kung Henrik" saknas mellan stolparna.

Komplicerat skatteläge

Allt står och faller med hur Henke själv vill hantera sitt komplicerade skatteläge. Stjärnan pratar närmast dag­ligen med rådgivare för att reda ut situationen.

Tar han på sig indian­tröjan direkt efter Karjala-­ uppe­hållet kan Henke spela ungefär till slutet av mars - sen blir han obegränsat skatteskyldig, som det heter, och måste betala en högre inkomstskatt. Då har näm­ligen 183 dagar passerat.

O Henke var på kortsemester i Sverige en dryg vecka i somras.

O I samband med lockouten kom han tillbaks 13 oktober.

O Det innebär att han varit här runt 30 dagar sammanlagt.

"Mycket tyckande"

Enligt GT:s uppgifter överväger Henke Lundqvist just nu att åka till New York - och på så sätt fixa 183 nya dagar med ­möjlighet att spela på artist­kontrakt, med blygsamma skattesatsen 15 ­procent.

- Skattemyndigheten tycker att man bör vara utanför Sverige längre tid än man är inne. Men det dumma är att det inte finns något skrivet. Det är mycket tyckande, säger Anders Assarson på PWC som hjälper merparten elit­serieklubbarna med skatte­frågor - dock inte Frölunda.

Kan vara tillbaka i januari

Om Henrik Lundqvist kommer tillbaka till Sverige i, säg, mitten eller slutet av januari kan han spela i Frölunda under slutet av grundserien, hela slutspelet - och ­Stockholms-VM som går ­mellan 3-19 maj.

Dessutom finns tid över till semester i Göteborg.

Allt utan att passera 183 dagar.

"Varje situation unik"

- Det går inte att ge något generellt råd. Varje individs situation är unik. Ska man vara på den säkra sidan ska man prata med en skattejurist och få sin ­situation bedömd, säger Anders Assarson.

Men i princip ska det här fungera?

- Gör man det en gång skulle man sannolikt klara sig om man har allt annat på plats.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag