Foto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

Henke: Jag tänker på Frölunda varje dag

Publicerad

Han spelar inte, men är ändå den hetaste hockey­spelaren i Göteborg just nu.

Henrik Lundqvist, 30, Rangers-spelaren med det stora Frölunda-hjärtat.

GT träffade super­målvakten i Frölundaborg och pratade bland annat om lockouten, bragden i Berlin och Julius Hudaceks missar.

Göteborg. Frölunda-fansen längtar efter att se Henrik Lundqvist, 30, på isen.

Men efter öppningen i NHL-konflikten kan en order att inställa sig i New York komma snabbare än vad någon anade för bara några dagar sedan.

- Jag har hela tiden kontakt med mina Rangers-kompisar, de håller mig uppdaterad om utvecklingen, säger målvakten.

NHL-spelarna Matt Duchene och Viktor Stålberg var på isen.

Men den största stjärnan stod vid sidan av rinken och tittade på när Frölunda tränade i går.

- Jag körde en stund på isen på morgonen tillsammans med bland andra Loui Eriksson, berättar Henrik Lundqvist. Jag måste köra på is för att vara beredd när det drar i gång.

Fram till i tisdags eftermiddags såg det mörkt ut för NHL, men ljust ut för de supportrar som vill se de bästa svenska hockeyspelarna på elitserieisarna fram mot årsskiftet.

Reda ut detaljerna

Budet från NHL-klubbarnas ägare förändrade situationen. En 50/50-delning av intäkterna öppnade för en snabbare NHL-start än vad pessimisterna trott.

I går ville Henrik Lundqvist dock inte säga så mycket om de ändrade förutsättningarna:

- Det är ju bra att något händer, men jag vill först sätta mig in i detaljerna innan jag kan säga vad jag tycker. Vi måste exempelvis reda ut vad som är intäkter, där har vi och ägarna haft olika åsikter tidigare.

Kan bli snabb avfärd

Men om det löser sig snabbt vet "Henke" att det bara är att packa och dra till New York.

- Om lockouten tar slut är det avgörande när träningscampen börjar, säger han. Till den måste alla vara samlade.

Stannar din fru Therese och dottern Charlise kvar i Göteborg om du sticker?

- Det har vi inte pratat om ännu, jag vet inte ens hur det ser ut de närmaste dagarna för mig.

Du har tidigare sagt att du är väldigt sugen på att spela i Frölunda under konflikten. Ni meddelade tillsammans i tisdags att det i så fall blir senare den här säsongen, nu kanske det inte blir något alls. Hur känns det?

- Jag har tänkt på det här varje dag den senaste tiden, säger han. Att avvakta med spel i Frölunda ett tag till var ett tufft beslut att ta. Men när det gäller att spela med Rangers om lockouten tar slut finns ingen tvekan, det är min arbetsgivare och min högsta prioritet.

Många NHL-år till

I tidigare intervjuer har du antytt att du ska avsluta karriären i NHL, inte komma tillbaka till Frölunda. Men efter uppvaktningen i Scandinavium när du var här med Rangers och all uppståndelsen runt dig nu - du kan inte tänka dig att avsluta med ett par säsonger i Frölunda?

- Man ska aldrig säga aldrig, men jag hoppas jag har många år framför mig i NHL, svarar Henrik Lundqvist.

Hur är din fysiska status, du klarade dig bättre från skador förra säsongen?

- Ja, vi fick lite ordning på det, men i somras hade jag lite knä­problem som behövde fixas till. Det var tufft att bara köra rehabträning, läkningen snabbades på med kortison och nu känns det bra.

Du kom hem till Göteborg för att träffa familjen under lockouten. Har du hunnit med det?

- Ja. Det var varit jätteroligt. Vi har umgåtts med brorsan och hans familj, träffat föräldrarna och Thereses familj. Det har varit riktigt bra.

Brorsan Joel, ja. I tisdags såg du honom spela när du såg HV-matchen på tv. Hur ser han ut, tycker du?

- Han jobbar hårt som vanligt. När han slipper skador är han vältränad och tung att möta. Men han har även bra speluppfattning och ganska bra teknik. Jag hoppas både för Joels och Frölundas skull att han slipper skador den här säsongen.

Du såg i samma match Frölundas målvakt Julius Hudacek göra ett nytt misstag. Har du några tips att komma med?

- Nej, nej. Det är tidigt på säsongen, då är det lättare att göra misstag. Men Hudacek spelade bra i övrigt, det är en bra målvakt.

Gäst i SvT:s Hockeykväll

Henrik Lundqvist ska i kväll vara med i SVT:s Hockeykväll där han kommer att prata både om lockouten och om hur Frölunda skötte sig mot Linköping.

Själv hade han, som en stor del av svenska folket, i tisdags en stor tv-upplevelse när han såg Sverige kvittera till 4-4 mot Tyskland i fotbollens VM-kval.

- En helt fantastisk vändning. Det är svårt att förstå hur sådant går till. Men jag vet hur besvärligt det är när man spelar bra och leder stort och baklängesmål börjar ramla in. Det är jättesvårt att komma tillbaka. Man såg ju hur osäkra tyskarna blev.

- Dessutom var det kul att se en fotbollsmatch. Jag gillar fotboll, men det blir inte så ofta där borta.

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag