Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemlin: ”NHL har lyssnat efter det”

”Då kan NHL återvända till Sverige”
Johan Hemlin på plats i LA Kings hemmarink Crypto.com Arena i veckan
Foto: Gunnar Nordström
JVM i somras.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Fina publiksiffror, bra ekonomi ute i klubbarna och jämnt i toppen och botten av tabellen.

SHL säger sig må bra.

Men blicken är fäst på att utveckla juniorverksamheten och göra den svenska talangfabriken ännu bättre.

Det var temat för en fyra dagar lång konferens för ligans sportchefer i Los Angeles i början av veckan.

– Vi är bra på att släppa fram juniorspelare. I snitt har de svenska SHL-lagen åtta juniorer i truppen med SHL-kontrakt, säger ligans sportchef Johan Hemlin till SportExpressen.

Junior-VM i Kanada (Halifax och Moncton) är bara några veckor bort och just juniorverksamheten stod i fokus under dagarna i Los Angeles.

– JVM är en viktig turnering för svensk hockey, där vi varit väldigt framgångsrika genom åren. Landslagsprogrammen för J-18 och J-20 fyller en viktig funktion i utbildningen av spelarna, men vi tittar nu på alla möjliga sätt att förbättra verksamheten, säger Johan Hemlin.

SportExpressen träffade honom före nedsläpp i Crypto.com Arena mellan LA Kings och Seattle Kraken, där hela konferensgänget på ett 25-tal personer från Sverige var på plats.

Förutom sportchefer från samtliga 14 SHL-lagen var också några assisterande sportchefer med samt SHL:s assisterande sportchef Gizela Ahlgren-Bloom och hockeyförbundets landslagschef Anders Lundberg på plats.

Så vad kan bli bättre kring juniorverksamheten?

– Vi tillsätter en arbetsgrupp för att titta på seriestrukturen. Hur många spelare ska ingå i laguppställningarna? Hur är övergången från J-20 till seniorhockeyn, hur jämna är slutspelsserierna och hur ser systemet ut i Finland, är några frågor vi ska titta närmare på. Liksom kopplingen mellan klubbarna och hockeygymnasiet lokalt.

”Våra tv-partners klagar inte...”

Hur är samarbetet med andra partners i de här frågorna?

– Vi äger inte alla de här frågorna, men vi vill från SHL belysa dem. Jag tycker att vi har ett bra samarbete med Hockeyallsvenskan och Hockeyförbundets landslagschef Anders Lundberg var inbjuden att vara med på den här konferensen och det var han.

Ni såg två NHL-matcher med LA Kings, något från arenaunderhållningen ni noterade som kan lyfta arrangemangen därhemma i SHL-arenorna?

– Jag tror att man kan plocka delar från olika håll. Man bjuder på väldigt bra underhållning här, men det är lite annorlunda när man har arenor som inrymmer 20 000 åskådare.

SHL saknar ett lag i Stockholm nu när både AIK och Djurgården är degraderade till Hockeyallsvenskan, hur stort problem är det för svensk hockey och SHL? 

– Derbyn är alltid roliga, men vi har bra publiksiffror i SHL. Ja, vi är inne i en suverän utvecklingsfas. Vi har en riktigt stark liga.

Några diskussioner i kulisserna om att utöka SHL och hur är det med ryktet att era TV-partners klagar och vill ha med lag som AIK, Djurgården, MoDo och Björklöven, för att nämna några HA-lag med kultur och många fans som skulle öka tittarsiffrorna?

– Våra tv-partners klagar inte och vi har 14 lag nu och en full liga. Kanske vi tittar på det längre fram, men just nu förs inga såna diskussioner.

Hur är läget med spelarlönerna och SHL-klubbarnas ekonomi för dagen?

– Jag tycker klubbarna har bra koll på sin ekonomi idag. Ekonomin stannade till lite under pandemin, men nu kan vi se att lagen med lägre budget höjer spelarbudgeten. En av förklaringarna är att KHL-spelare har kommit in till SHL.

Relationen med HA: ”Regelbunden kontakt”

Relationen med Hockeyallsvenskan, hur är den?

– Vi pratar kontinuerligt med varandra, bland annat om spelarutveckling. Jag har regelbunden kontakt med Erik Ryman och deras ledning. Hockeyallsvenskan är en stark och bra liga idag.

Vad betyder det nya NHL-avtalet?

– Mycket, inte minst den ”Return policy” som nu är inskriven, där spelare som inte är draftade i den första rundan och har en viss ålder ska spela i SHL om de inte tar plats i NHL. Det kommer att innebära att fler spelare kommer att vara i Sverige och SHL och det har NHL lyssnat till. Det finns en samsyn där. Går du inte in i NHL direkt är det bra att stanna i Sverige ett år till.

Till sist, vad är statusen på CHL? Är det en turnering som är här för att stanna?

– Det är en viss startsträcka för att etablera en sådan turnering, men våra klubbar är positiva till CHL. De får tävla mot andra lag och länder. Sedan krävs det att spelschema och logistik går att samordna. 

Ger det klubbarna några pengar?

– Om man går långt ger det ett bra utfall ekonomiskt. Men det beror på hur många lag du möter.

Konferensen i Los Angeles avslutades i onsdags med ett studiebesök hos NHL-klubben LA Kings på deras träningsanläggning Toyota Center i förorten El Segundo.

– Kings general manager Rob Blake ställde upp med hela sin hockeyledning, så vi fick chansen att höra hur de tänker och tycker. Och vi fick chansen att ställa vilka frågor vi ville, så det blev ett bra avslut på resan innan vi satte oss på flyget hem.

Några av sportcheferna valde att stanna kvar i Nordamerika för att titta på spelare i AHL. Andra hade scoutat AHL-matcher före ankomsten till Los Angeles i lördags.

– Vi har arbetsgrupper som ska fortsätta att jobba med flera av frågorna som stått i centrum under dagarna i Los Angeles när vi kommer hem, säger Johan Hemlin.