Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag var nere på 65 kilo – något skulle ha dödat mig"

Marko Jantunen Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jantunen i Frölunda Foto: JAN WIRIDEN

Behandlingshemmet gav honom livet tillbaka.

Nu berättar Marko Jantunen om beslutet som förändrade allt.

Och om drogberoendet som höll på att ta livet ifrån honom.

- Jag var nere på 65 kilo och något skulle ha dödat mig. Antingen sjukdomar eller drogerna. 

Poängstark hockeyspelare. Familjefar. Drog- och alkoholberoende. 

Marko Jantunen hade alla tre puckar i luften samtidigt under sin långa karriär i bland annat Frölunda HC och Färjestad BK. Bollade dem i sin hemlighet. 

I mörkret för sig själv. Ytterst få visste. 

När karriären tog slut så eskalerade det. Om det knackade på dörren så var det bestämda och ovänliga knackningar - och aldrig någon kär på andra sidan dörren.

"De enda som knackar på din dörr är kriminella eller poliser" har han tidigare sagt.

Ganska precis två år har gått sedan vägs ände vår nådd, och Marko Jantunen vid vägskälet tog då beslutet att ge sig själv en sista chans. 

Sitt liv en sista chans.

Marko valde att skriva in sig på behandlingshemmet Avominne och när vi nu två år senare lyfter på våra lurar och inleder vårt samtal så är det en ny människa jag möts av. 

Marko Jantunen i Stockholm 2016. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Drogberoendet är ett minne blott, och Marko kan inte hålla igen med känslorna. 

– Åh. Det är den bästa känslan jag någonsin haft. Jag vaknar varje dag och är nykter, och tillbaka i livet. Familjen är tillbaka och du har alla du bryr dig om i livet. 

Vad är du mest tacksam för?

– Det är som sagt att jag får vakna nykter varje dag, känna glädjen att leva och att jag lever. Att jag finns kvar på jorden…

Finns kvar på jorden?

– Nej jag hade inte funnits kvar annars. Det var i oktober 2015 när jag började gå i rehab som allt förändrades. Utan det hade jag inte haft en chans, då hade vi inte pratat i dag.

Du hade dött?

– Ja. 100 procent säkert. Jag var inte på en bra plats då, jag var nere på 65 kilo och något skulle ha dödat mig. Antingen sjukdomar eller drogerna. 

Fått tillbaka kontakten med sönerna

Vid en tidigare intervju med SportExpressen från januari 2016 när Marko just hade kommit in på behandlingshemmet berättade han att familjen prioriterades bort under den värsta tiden av beroendet. 

I två år hade de ingen kontakt. Marko och pojkarna. 

Jantunen under tiden i Färjestad – nu hoppas han att sonen Jonne ska spela för antingen FBK eller Frölunda. Foto: JAN DÜSING

– Drogerna var nummer ett. Pojkarna nummer två om det nu ens fanns något nummer två, sa han då.  

Hur ser relationen med familjen ut i dag?

– Jag är tillbaka med pojkarna och har en väldigt bra relation med mitt ex. Jag bor själv, men vi har bra kontakt nu och ses ofta. Äntligen. 

Sonen Jonne, 21 år, spelar hockey i Finland men Marko hoppas att Jonne ska gå i hans fotspår - och spela för antingen Färjestad eller Frölunda.

– Jag älskade det där. Båda städerna var fantastiska och alla jag mötte. Åh. Från journalister, till klubbchefer och spelare. ALLA var helt underbara, så om jag fick välja så hoppas jag att Jonne får chansen att åka till Sverige. Det skulle vara bäst.

Jobbar för att hjälpa andra hockeyspelare

I dag jobbar Marko på det behandlingshem där han själv förändrade sitt liv. Helt ren i två år vill han nu hjälpa andra i liknande situationer att komma ut från det. 

– Jag hjälper människor som har problem i livet, och ser till att de får komma till vår rehab. Sen är jag delägare i en nyöppnad klinik här i Lahti, säger han och fortsätter:

– Sen åker jag ut till skolor i hela Finland och pratar med unga om droger, och hur de kan förstöra. 

Jobbar du något mot hockeyspelare?

– Ja. Det största jag gjort de senaste åren är att jag jobbat på att vår klinik ska få ett kontrakt med spelarna i finska hockeyligan. Att spelare kan få hjälp från vår klinik om de hamnar i trubbel och vi är väldigt nära att få till det kontraktet. Det kommer betyda att när en spelare skriver på ett kontrakt med en klubb så kommer de få all hjälp från oss med spelberoende, droger, alkohol och så.

Vad betyder det för dig att få hjälpa som du gör nu?

– Jag är en av de som drivit på för detta hårdast och det är det jag gjort i livet som jag känner mig stoltast över, förutom mina pojkar. Jag är så oerhört stolt, det här är något jag verkligen vill ska bli klart. 

"Sex, drugs and rock'n'roll"

Marko är inte ensam om att ha bollat tre puckar i luften i mörkret.

Landsmannen Jere Karalahti har även han levt ett liv likt Markos - och i Jeres nysläppta självbiografi berättar finländaren öppet om detta. 

En bok som Marko har läst.

– Det var en oerhört tung bok att läsa. 

Känslosamt?

– Oh my god, yes. Det är en väldigt bra bok men den var oerhört svår att läsa, han har också varit väldigt beroende med allt. Sex, drugs and rock’n’roll du vet. Men jag är glad över att han pratar öppet om det nu.

"Jag fick mitt liv tillbaka"

Totalt blev det tio år i Sverige för Marko som spelade fem av åren i Frölunda HC, fyra av dem i Färjestad BK och en halv säsong i Timrå IK. 

1996 försökte han sig på en sejour i NHL, men det blev bara tre matcher. 

– Om jag hade det här livet jag har nu, helt nykter och lycklig, när jag var aktiv så hade jag haft en lång karriär i NHL. Men man måste kolla sig i spegeln och inse, att när jag åkte över till NHL så klarade jag inte av det för att jag hade den här sjukdomen. Beroendet. Den gjorde till och med att jag var redo att ge upp NHL för att åka tillbaka till Göteborg och leva det goda livet med festerna, alkoholen och maten, säger han och fortsätter:

– Jag blev aldrig en så bra hockeyspelare som jag hade kunnat bli för att jag festade för hårt i min karriär. Men jag är lycklig i dag, vad som händer det händer. Jag har gjort många dåliga val i mitt liv, saker jag inte kan vara stolt över. Men man lär sig från misstagen och i dag är jag på en oerhört bra plats. Jag är lycklig, och allt det kan jag tacka min tid på rehab för. Den förändrade allt. Jag fick mitt liv tillbaka. 

Det knackar aldrig någon på hans dörr under vårt samtal, men hade det knackat så hade det varit två lätta och vänliga knackningar. 

På andra sidan dörren kanske någon av hans pojkar. 

Pojkarna han fått tillbaka.

Som nu är nummer ett och två. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!