KLARSPRÅK. I sin nya bok skriver Jonathan "Jonte" Hedström bland annat om sin tid i ryska KHL. Foto: Michael Berggren
KLARSPRÅK. I sin nya bok skriver Jonathan "Jonte" Hedström bland annat om sin tid i ryska KHL. Foto: Michael Berggren

Hedström berättar om dopingkulturen i KHL

Publicerad

Jonathan Hedström har haft en lång och innehållsrik karriär.

Nu berättar han allt i nya boken "Jonte - rakt från hjärtat", som han skrivit tillsammans med Jonas Fahlman.

SPORT-Expressen kan publicera ett exklusivt utdrag ur boken - om dopingmisstankarna i KHL.

"Före matcherna hade vi möjligheten att ligga och få dropp med någon typ av häxblandning.", skriver han i boken.

Efter en karriär som har sträckt sig från division 1 till NHL och tillbaka igen, via KHL, SHL och finska ligan, bestämde sig Jonathan Hedström förra hösten för att berätta allt om sitt hockeyliv.

Tillsammans med författaren och journalisten Jonas Fahlman ger han nu ut boken "Jonte - rakt från hjärtat" på Idrottsförlaget.

I ett exklusivt utdrag som SPORT-Expressen nu kan publicera berättar Jonathan Hedström om dopingkulturen han upplevde under sin tid i ryska KHL.

När han spelade med CSKA Moskva fick han uppleva en kultur kring olika preparat och dopingkontroller som skiljer sig en del från hur det ser ut i svensk idrott.

"Efter en KHL-match blev jag kallad till dopingtest där jag skulle pissa i en plastmugg. Om man blir kallad till ett sånt test i Sverige så får man snällt dricka vatten om man behöver bli nödig. I Ryssland erbjöds jag i stället starköl. Efter fem halvlitrar var jag rätt bra på kanelen, så där direkt inpå en spelad match.", skriver han i boken.

"Det var inte noga"

Även själva kontrollen verkar misstänkt.

"Lagläkaren Igor fyllde bara i ett A4 för vilka preparat som jag hade ätit. Sedan var det inga problem med det. I Sverige får man själv som spelare fylla i om man tar några mediciner, om man har astma, och så vidare.

I Sverige står alltid en dopingkontrollant med dig när du pissar, men i Ryssland var det inte noga med övervakningen. Hela proceduren sköttes så att säga med vänsterhanden", skriver Hedström i boken.

I boken, som släpps i dag, kommer man även att kunna läsa Jonathan Hedströms berättelse om sin kamp med ätstörningar, hur relationen till pappan föll isär och hur det var att ha en stalkare när han spelade i Djurgården.

I november 2013 beslutade sig Jonathan Hedström för att avsluta sin hockeykarriär och satsa på nya projekt. Bland annat - en bok om sin karriär.

- Det känns skönt att ha tagit beslutet, att få mer tid till familjen och att få lediga helger som jag inte haft på 20 år, berättade Hedström.

Utdrag ur boken "Jonte - rakt från hjärtat"

KHL har förknippats med dopingrykten och jag kan förstå varför.

Efter en KHL-match blev jag kallad till dopingtest där jag skulle pissa i en plastmugg. Om man blir kallad till ett sånt test i Sverige så får man snällt dricka vatten om man behöver bli nödig. I Ryssland erbjöds jag i stället starköl. Efter fem halvlitrar var jag rätt bra på kanelen, så där direkt inpå en spelad match. Vår klubbläkare Igor följde med och satt och drack öl med mig. Det var inte en människa kvar i omklädningsrummet när vi kom tillbaka dit.

Igor fyllde bara i ett A4 för vilka preparat som jag hade ätit. Sedan var det inga problem med det. I Sverige får man själv som spelare fylla i om man tar några mediciner, om man har astma, och så vidare.

I Sverige står alltid en dopingkontrollant med dig när du pissar, men i Ryssland var det inte noga med övervakningen. Hela proceduren sköttes så att säga med "vänsterhanden".

När vi skulle kliva in i Gagarin Cup, KHL-slutspelet, fick alla spelare i CSKA Moskva var sin vit plastmugg som var fullproppad med olika piller. Vi uppmanades av lagets läkare att ta pillren.

Jag tog vissa, men till slut kände jag att jag inte hade en aning om vad det var som jag stoppade i mig. Ett piller såg ut som en stor tablett Alvedon. Jag frågade läkaren vad pillret var bra för.

- Det renar din lever, svarade han.

Då kände jag att det var dags att sluta med den där skiten. Ibland kom läkaren på kvällarna när vi var på basen och frågade om vi behövde sömnpiller eller annat, och ofta gav han sprutor. I Sverige tar du voltaren som ett piller, men i Ryssland får du det som en spruta.

Vid ett tillfälle hade jag fått utslag på huden, efter att ha tejpat en skada.

Det kliade och irriterade, och inför en match gick jag till läkaren och frågade vad jag skulle göra.

- Bend over, sa han och gav mig en spruta i röven.

På en kvart så var alla utslag borta från huden, jag kände mig fräsch direkt och sedan hade jag inga problem med det igen. Snacka om dunderhonung.

Före matcherna hade vi också möjligheten att ligga och få dropp med någon typ av häxblandning.

- Det är magnesium och salter, förklarade läkaren när jag frågade om det.

Jag testade det några gånger. Jag kände mig genast piggare men samtidigt lite småyr i huvudet. Egentligen vet jag inte riktigt vad blandningen innehöll, och det kanske var lika bra det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag