Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ber om ursäkt efter orden i ”Nymo”

Per-Johan Johansson
Foto: SVT
Monitor ERP Arena under en match mellan Brynäs och HV71.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: TV4

Brynäs Per-Johan Johansson säger i Nyhetsmorgon att den våldtäktsmisstänkte spelaren fick spela då klubben bara kände till ”våld i nära relationer”. 

– Jag får be om ursäkt där. Det blev inte bra, säger han till Aftonbladet

Samtidigt berättar Johansson för SportExpressen att det var en sportslig press som innebar att de ställde en anklagad spelare på isen – vilket han också ber om ursäkt för. 

– Vi var pressade sportsligt och det beslutet togs då och det blev olyckligt.

För en vecka sedan anhölls en spelare i Brynäs, misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. Men redan i slutet av mars kom det till klubbens kännedom att spelaren var polisanmäld.

I helgen greps och anhölls en till spelare i klubben, också han misstänkt för våldtäkt.

SportExpressen har kontinuerligt under en veckas tid sökt Brynäs för en kommentar, utan framgång. Under tisdagen gick klubben ut i sina egna kanaler för att markera.

Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening. Det är helt oacceptabelt och Brynäs tar kraftigt avstånd från de brottsliga handlingar våra spelare anklagas för”, skrev klubben på sin hemsida. 

Det har vi sett som en självklarhet och om våra handlingar och den senaste tidens tystnad från föreningen har skapat missuppfattning kring detta så ber vi om ursäkt för det. Framför allt till brottsoffren”.

Brynäs om kritiserade svaret i Nymo

På tisdagskvällen bröt styrelsens Per-Johan Johansson tystnaden.

Under onsdagen medverkade Per-Johan Johansson i TV4:s Nyhetsmorgon och svarade på varför Brynäs, trots att de kände till anmälan, lät spelaren spela i kvalspelet mot HV71.

– Vi kände inte till att det var en våldtäktsmisstanke. Som arbetsgivare visste vi att spelaren var anmäld för våld i nära relation, sa han då.

Johanssons svar har blivit väldigt omtalat och kritiserat på sociala medier och han har sedermera bett om ursäkt för det. 

– Jag har inte medieträningen som behövs. Jag är inte komfortabel i det svaret. Jag är ångerfull, säger han till Aftonbladet

När SportExpressen frågar om hur klubben resonerade kring att låta den våldtäktsanklagade spelaren spela är svaret ett helt annat. 

– Det är en jättesvår fråga och vi har ett arbetsgivarperspektiv och ett moraliskt perspektiv. Och ur det moraliska perspektivet var det inte rätt beslut fattat helt enkelt. Vi skulle ha värderat det på ett annorlunda sätt.

”Sportslig press” bakom beslutet att låta anmälde spelare spela

Johansson berättar att den sportsliga press som det innebär att hotas med nedflyttning från SHL ledde till att de tog beslutet. 

Om ni fattade beslutet i dag hade ni inte låtit honom spela alltså?

– Vi var pressade sportsligt och det beslutet togs då och det blev olyckligt. Vi vill ta det härifrån och framåt, jag vill helst inte... Nej det blev inte lyckat helt enkelt.

Vem tog beslutet och hur resonerade ni då?

– Det är ledningen i Brynäs som har fattat beslutet och vi visste att personen i fråga var anmäld för våld i nära relation och nivån på de här sakerna. Det är som jag har sagt tidigare, det är ett arbetsgivaransvar och det är ett moraliskt ansvar. Vi var i en utsatt situation och beslutet togs av lednigen i Brynäs. Här och nu är vi, och utifrån den rubriknivå som det har kommit ur det är det ett felbeslut som är taget.

Vad visste du när det här beslutet togs?

– Jag är en del av Brynäs styrelse, jag hade inte alla detaljer på bordet. I den här typen av äranden hålls i en ganska trång, väldigt professionell krets. Jag måste stå upp för mina kolleger och beslutet som togs.

Ni var pressade sportsligt, tog det överhand när ni skulle ta beslutet?

– Det vill jag inte heller väga in i det här. Man kan säga så här, att vinna hockeymatcher och göra mål och spela om poäng och hänga kvar, även om det står väldigt stora pengar på spel går inte det att värdera mot hur människor mår och den här typen av händelse, det är en helt annan sak. Det är två skilda saker. Det blir så absurt, det går inte att väga ekonomi och matcher mot kött och blod och människor. Det blir så absurt.

”Så nära en krissituation man kan komma”

Ser ni någon möjlighet för spelarna att fortsätta i Brynäs i framtiden?

– Sitt eget varumärke, vårt eget varumärke, det är påtagligt skadat så jag har svårt att se hur ett samarbete ska se ut.

Ni har sagt att ni ska ta ansvar och inte ducka för det här, varför har ni inte då svarat i telefon?

– Det var en strategi vi provade som inte var rätt. Nu kliver vi fram och jag försöker så gott jag kan utifrån min kunskap och vetskap och vi som förening svara här och nu. Det kanske är försent, men så är det och vi får lära oss från situationen.

Varför valde ni den strategin från början?

– Jag vill inte gå in på det som varit bakåt, utan nu tar vi det härifrån och nu är vi tillgängliga.

Många i ledningen har lämnat, vilka leder Brynäs just nu?

– Vi har en kompetent ledning i Brynäs på alla positioner, runt ekonomi och sport och HR. Så det är inte fråga om det, plus att det finns en styrelse och vi jobbar tillsammans för att ta oss ur den här tuffa perioden som är.

Hur har ni kommunicerat med resten av truppen kring det här?

– Det är samtal, informera om det vi vet på en nivå som är lämplig. Vi hade en upptaktsträff nu i måndags och en stor del av den träffen handlade om hur man mår och hur man känner, så man får känna in det här med sporten i andra hand och personer och människor i första rummet. Även att vi har erbjudit spelare om de känner för det att prata med varandra och skaffa samtalsstöd. Det är ju så nära en krissituation man kan komma.

Vad har ni för kultur i omklädningsrummet?

– Jag är ju inte med i den dagliga verksamheten, men vi kan ju inte dra ett helt lag över det här. Det här är faktiskt två personer enskilda händelser, så jag vill inte dra det här mot omklädningsrummet och det hållet överhuvudtaget.

Skulle du säga att det finns en machokultur i Hockey-Sverige som är ett problem?

– Om man ska uttrycka machokultur det vet jag inte, det är ett ganska vanligt uttryck. Men att hockey och elitidrott och just nu Brynäs måste här och nu se över sättet att vara mot varandra. Vi ska vara stenhårda med att täcka skott och hårda och tuffa i sarghörnen, men vi måste komma till en annan nivå när det gäller att se människor och samtal och respektera varandra. Jag tycker det är en större fråga än Brynäs herrlag, men absolut finns det förbättringspotential.

Hur går ni framåt från det här?

 – Vi själva, utifrån den värdegrund som faktiskt finns och jobbar ganska konstant med ska vi utveckla ännu mer, med ännu mer sakkunnig hjälp med de frågorna som inte är våran gren. Exempel prata och ta hjälp från kvinnojouren, Blåklockan och mansjouren och liknande organisationer för att få stöttning i hur man lär sig och hur man ska agera mot varandra överhuvudtaget.